1 Септември, 2024 18:00 2 606 16

Проф. Мюмюн Тахир: Спокойствие за отрудените хора

  • власт-
  • хора-
  • труд

На маната се радват единствено пчелите. Мед и катран не се смесват

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В магическата планина хората нямаха и нямат хабер що е революция, въстание, непокорство не знаеха що е, камо ли да им щукне в ума да променят реда на нещата, който си е такъв откакто свят светува. А каквото и да става, вече е станало поне веднъж. И всеки път едно и също: мине-не мине време, викат в околията първия човек на селото и му съобщават, че властта е сменена. Каква е тая власт и чия е, никой не се интересува, пък и не иска да знае – не му влиза в сметките. Виж, акцизните са друга работа, но и акцизните, колкото и начесто да ги сменят, все така редовно идват, както са идвали винаги. Влизат в къщите, вземат каквото вземат, наяждат се, удрят по някоя чаша, качват се на конете и си тръгват. Дойде ли време, пак се връщат.

Така светът се върти открай време, повтаря кръговете си, докато завърти и най-малкия, последния кръг. Той обаче не е кръгъл, а е най-обикновена дупка колкото големи нощви, където те турят и отново те замесват на кал под вечния чинар в края на селото.

Животът е нещо, което до безкрай повтаря едно и също, но винаги с други хора и в чуждо време, та малцина помнят и се вълнуват кое е било и как е било. И сега като преди идват и си отиват радости и беди – все така си отиват и забравят. Колко пъти се е чудил селянинът: защо е всичко това, остава ли нещо от човешките мъки на тоя свят? Какво остава? И къде остава? В паметта ли? Нали за да се запомни нещо, то трябва силно да е впечатлило хората я с голяма лошотия, я с голямо юначество или с беда някаква. Ама това са все редки неща. Вярно, пеят песни, но и песните, дето се помнят, и те са редки. Днешните люде не се косят за щяло и не щяло, не пеят вече както някога, а отвикнаха и да плачат. Помнят колкото им трябва за днеска – наводнения, големи зими помнят, огнени гръмотевици и градушки помнят и разказват – все редки неща. Безводието псуват, дъжда държат под око, а на сланата ги е яд.

На маната се радват единствено пчелите. Мед и катран не се смесват.

Мирът няма етнос!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    29 3 Отговор
    мисли изобщо за тях ? Турчеещите се по върховете мошеници , от милионер и измамник нагоре , се сещат за тях само по време на избори ! Затова те ги ненавиждат и голяма част от тях работят в чужбина , заделят максимално колкото могат , а жените им гледат в България животни и тютюн ! Имат цел , задружност и виждат бъдещето си в България .

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Все

    5 1 Отговор
    ...тая.
  • 3 Думи

    18 3 Отговор
    ...думи....думи....думи. Нека крадат и дерибействат. Има един главен прокурор , над който нямат власт. И вси при него отиваме.

    Коментиран от #7

  • 4 ДПС от това се възползва,

    24 2 Отговор
    простите хорица от планината гласуват за тях!
  • 5 Булпсихопатъ

    19 13 Отговор
    По страшното е ,Мюмюне ,че историята не само се забравя а и се изопачава. Променя се. За да е политически коректна. Знаеме всички че е имало възродителен процес и е било грешка в резултат на тогавашното управление. Обаче и знаеме всички че е имало и турско робство,което пък е било резултат от тогавашната обстановка. А е било робство защото българите са били роби, може би не през всичките 500 години ,но са били заробени. И факт е че България е държава в резултат на водната на Русия с Османската империя! Нали!

    Коментиран от #16

  • 6 Град Козлодуй

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Логично
  • 7 Град Козлодуй

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Думи":

    Точно в Целта
  • 8 Град Козлодуй

    6 2 Отговор
    УМ умува ум царува ум Патки Пасе пасе

    Коментиран от #12

  • 9 така де

    7 11 Отговор
    приказката е мед се смесва с ла...на И откогато мюмюн тахир стана професор мюмюн мюмюн е подал прошение за същото То вече така се раздава тая титла и академиците са още повече ЗАТОВа и БЪЛГАРИЯ прогресира
  • 10 Тези

    8 12 Отговор
    Мафиотски групи свързани с Русия използват тези хорица.Тия заграбиха цяла България,банка фалираха държат прокукори съдии.Този Доган е обикновено чучело отдавна.Имотите му на българин съдружник на руснаци.
  • 11 Реалист

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Само доуточнение вече почти никой не гледа тютюн и животни по селата:)
  • 12 Мъдев

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Град Козлодуй":

    Каламутник
  • 13 Айде

    4 0 Отговор
    А стадото за стригане! Доброволно!
  • 14 Бре,

    3 4 Отговор
    Всеки фес вече е професор или доктор!!! А само преди 40-тина години, когато бях дете и живеех в Делиормана, турците бяха основно прости работници и земеделци и покорно гледаха в земята, като им се скарат, да не говорят на турски на обществено място!

    Коментиран от #15

  • 15 Турчин

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бре,":

    Не всеки, малцина са. На пръсти се броят. Не преувиличавай. Да говориш майчин език е екзистенциално човешко право, а да говориш и пишеш добре официалния език, е повече от задължение, ако знаеш въобще, какво означава последното. Трябваше ни една лустрация, да скастрим всичкия комсомоло- комунистически отпадък, начело с Доган.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.