7 Октомври, 2024 09:12 1 565 34

Борислав Гуцанов пред ФАКТИ: БСП не е на нито един председател

  • борислав-
  • гуцанов-
  • избори-
  • бсп-
  • дпс-
  • герб-
  • нинова-
  • борисов

В листите ни няма парашутисти, казва социалистът

Борислав Гуцанов пред ФАКТИ: БСП не е на нито един председател - 1
Снимка: Пресцентър БСП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На дневен ред излиза въпросът накъде върви БСП след Корнелия Нинова? Защо се стигна до това положение. Какво следва… Как влиза БСП в кампанията за изборите… Пред ФАКТИ говори Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на БСП в последния парламент.

- Г-н Гуцанов, вече сме в предизборна кампания. БСП накъде върви?
- След промяната в партията на 15 юни, БСП пое по един нов път. На пленума тогава в доклад очертах три точки, които да стабилизират партията – обединение вътре и помирение с другарите, с които по една или друга причина се бяхме разминали, обединение с останалите леви сили и затваряне на фронта с президентската институция. Радвам се, че този курс се прие и досега се следва неотклонно.
Новата енергия, която дава „БСП – Обединена левица“ се вижда ясно. Ще ви дам пример – аз съм водач във Варна и в Шумен. Организирах откриване на кампанията и в двата района – залите бяха пълни, работещите, млади хора също бяха там. През последните години, като че ли бяхме отвикнали от тази гледка. „БСП-обединена левица“ дава една нова, модерна, лява алтернатива на сегашното безвремие и това се оценява. Искаме да осигурим равен достъп до образование и здравеопазване, да осигурим социално равенство и справедливост. Всеки един български гражданин да има навременна адекватна и качествена здравна грижа. Да се даде равен шанс на всички деца, а не тези, чиито родители нямат средства за частни уроци, да страдат от това. Посланията ни се чуват и разбират.

- Старт на „БСП-Обединена левица“ от 6,9% определяха социолозите съвсем в началото на кампанията, а други дават 5,3% сега. Как гледате на това…
- Не, разбира се, това не е желаният от нас резултат и ние не се примиряваме. За съжаление, „БСП – Обединена левица“ беше подложена на сериозен огън още със създаването си. Видяхте опита на бивши другари да бъде спъната регистрацията на изборите. Видяхте колко злоба се изля върху обединението. Но аз отново приемам всички атаки като знак, че сме на прав път - никой не атакува слабите, всички се целят в силните.
Ние - в лявото обединение, разглеждаме тези избори като първа стъпка за връщането на левицата като основна политическа сила. Едно обединение е сложен процес, особено когато 10 години сме се делили - просто не може процесът да се случи с магическа пръчка. Тази цел не е важна само за нас, а за цялата държава. Голяма част от политическата криза се дължи на липсата на ясно дясно и силно ляво. „БСП – Обединена левица“ не е само стъпка напред за социалистите, но и стъпка за излизането от политическата криза.

- БСП вече е без Корнелия Нинова. И при вас ли има „ново начало“…
- БСП никога не е била лидерска партия, така че не можем да правим паралели. БСП не е на нито един председател. БСП е на всеки социалист, на всеки ляво мислещ човек. От юни насам ние се завърнахме към нашите ценности – колективното взимане на решение, чуване на различните мнения. БСП е била най-силна, когато е събирала силни хора с различни възгледи и сме спорили, и сме се карали, но накрая сми излизали с най-добрите политики. Това започваме отново сега. Ние сме единствената формация, която представи програма за изборите – 100 решения за ускорено развитие на страната. Тази програма е резултат точно от работата на колективните органи и на всички силни фигури в лявото обединение.

В нашата програма е залегнала идеята за повече справедливост.

Да вземем например свръхпечалбите, които генерира банковият сектор – болшинството от банките в България са чужди и печалбата им се изнася. Част от тези пари трябва да се влагат в България и ако трябва ще предложим законодателни промени, за да не изтичат тези средства за сметка на всеки един от нас и на българската икономика.

- Потушиха ли се страстите в партията. Съдът призна Атанас Зафиров за председател, канализираха ли се нещата?
- В партията нещата са спокойни. Трябва да кажа, че една голяма част от така нареченото напрежение беше просто медиен шум, който създаваха няколко бивши другари. В БСП УСТАВЪТ е ясен – при оставка на председател Националния съвет избира един от заместниците за временно изпълняващ длъжността, който ръководи партията до провеждането на пряк избор. Процедурата при нас доста прилича на процедурата в държавата със служебния премиер. Съдът направи единственото логично – потвърди решението на Националния съвет, с което Атанас Зафиров беше избран за временно изпълняващ функциите председател. След изборите БСП ще проведе пряк избор и ще бъде избран председател от всички социалисти.

- Как бяха определени листите. Чуват се гласове на огорчение и отказ да се работи за коалицията по места. Вие как виждате нещата?
- Листите в БСП се редят от местните организации. Трябва да кажа, че на тези избори желанията им бяха чути почти на сто процента. Мога да дам и няколко примера. Във Велико Търново получиха водач от района, за когото се настояваше отдавна в лицето на Мариана Бояджиева. Ако се загледате, водачите, а и листите ни са пълни с хора, които познават спецификите и потребностите на района, от който се кандидатират.

В листите ни няма парашутисти.

Броженията идват от хора, които не могат да преглътнат личните си амбиции и не приемат, че не получиха места като водачи. Аз искам да им дам един пример. Мая Манолова направи крачка назад и се оттегли от листите, въпреки че е един от най-опитните ни парламентаристи. Въпреки това тя е на терен всеки ден в различен регион на страната. Към този списък мога да допълня още президента Георги Първанов, Румен Петков, Костадин Паскалев, Татяна Дончева и им благодаря. Ето това е обединената левица, другото е его.
Интересно е между другото останалите партии да кажат как излъчват листите си. Пак казвам – при нас това е в Устава.

- С какво ще запомните 50-ия парламент?
- С невъзможността на една част от партиите да надмогнат партийния си егоизъм. Този парламент не успя да вземе нито едно решение в полза на българските граждани и то въпреки опитите на БСП да наклоним разговора в тази посока. Спомняте си, че ние на няколко пъти призовавахме и правихме опити да наложим друг дневен ред. Благодарение на изслушването, което ние предложихме за пожарите, се стигна до решението за закупуване на нова техника за гасене. Поставихме и темата за безводието, поискахме мерки в тази посока. Давам ви един пример. В Област Шумен над 83% е загубата на вода по мрежа и едновременно с това има режим. Държавата трябва да вземе мерки за това. Вместо това, „сглобката“ си функционираше по ключови теми и разпродаваше българския интерес.
За жалост, мнозинството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС – независимо кое от двете, в 50-ия парламент продължи да купува свръхскъпи оръжия за България, да изнася нашето оръжие за Украйна и да унищожава българската енергетика. Отново бяхме свидетели на некомпетентност, патологичен слугинаж и алчност.

- Поне 7 партии могат да влязат в 51-то Народно събрание. Какви са шансовете за кабинет?
- Още в 50-ото Народно събрание ние заявихме, че изходът от кризата е експертен кабинет, кабинет на националното спасение. За съжаление, не бяхме чути. И в следващия парламент най-вероятно това ще е единственото работещо решение. Не ни трябва втора „сглобка“, въпреки че тя е много по-лесното решение за ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Въпросът обаче е да се излъчи правителство, което може да отговори на нуждите на държавата, а „сглобката“ очевидно не успя.
Бъдещ кабинет трябва да стъпи на няколко ясни приоритета и да работи по тяхното изпълнение. Това е най-важното – да има реална цели, които да стабилизират и да подобрят ситуацията в страната. За „БСП – Обединена левица“ такъв приоритет е справедливостта във всички сфери. По Конституцията здравеопазването е безплатно, но реално не е – справедливо ли е това? Не. Ние искаме равен достъп до образование, равен старт, в момента такъв няма за българските деца. Искаме справедливост в съдебната система – бързо и предвидимо правосъдие. Искаме развитие на икономиката на България и защита на българските интереси.

- Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че БСП са естествени партньори… Как гледате на това?
- Това изказване на Борисов е очевиден опит за политическа интрига. Той го прави горе-долу на всички избори. БСП има решение на Конгрес, че с ГЕРБ и ДПС не може да се коалираме. Това решение може да се промени само от Конгрес и това не става от днес за утре. Никой в сегашното ръководство не би си помислил да ревизира решение на колективен орган еднолично. Тези времена отминаха.
Въпросът не е само технически, въпросът е и на идеология, и на ценности. Ние имаме изключително сериозни различия с ГЕРБ и ДПС в политически план. Точно тази справедливост, за която говорих по-горе – не видяхме тя да е приоритет на нито една от двете партии, докато управляваха. Видяхте какво се случи и на последното заседание на парламента, когато по предложение на ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ПП-ДБ беше направен опит практически да се закрие българската енергетика като се затворят въглищните райони. Тази политика на „сглобката“ ние няма как да подкрепяме.

- Две ДПС-та ще влязат в парламента. С кое по-лесно ще се работи…
- За нас няма добро и лошо ДПС. За нас има политически ценности. Донякъде отговорих на въпроса ви вече – ние имаме решение на Конгрес, че не можем да се коалираме с ГЕРБ и ДПС и това решение стъпва именно на различията ни за това как трябва да се управлява страната. Ние искаме политика насочена към хората, ние държим националният интерес да бъде на първо място. А какво правеше „сглобката“, в която участваха ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ – продаваше българската енергетика на безценица и подаряваше българското въоръжение на Украйна. За нас това са червени линии и ние не можем да отстъпим от тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без коментар

    19 3 Отговор
    Под ръководството на Борислав Гуцанов най- слабите резултати на БСП са във Варна.
  • 2 А какво значи

    13 2 Отговор
    “ демократически” централизъм! А култовете ви към Благоев , Димитров, червенков , Югов , Живков…
  • 3 зле

    9 4 Отговор
    прав е бсп е на дс,
  • 4 д-р цветеслива бухалова-злобната

    18 2 Отговор
    Невероятна наглост!! Човека с най-слабия резултат от последните избори!! Без Корнелчето сте за никъде!
  • 5 Боруна Лом

    20 1 Отговор
    ГУЦИ, НЕРАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ ОТЕКОХТЕ?
  • 6 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    Партийките на територията са си ОПГ със командване на ръчна от Козяк! Хахахах Не се Наядоха ей!
  • 7 погнусен

    20 2 Отговор
    Най сервилният лакей на Нинова да ни обяснява колко е гот без нея ... е някак гнусно , не мислите ли ?!
  • 8 Маленков - Червенков,

    3 4 Отговор
    Сталин - Тито - Димитров! Ура другари
  • 9 Пича с Москвича

    8 2 Отговор
    Баба гусии кой ти го нагуси
  • 10 Трол

    7 7 Отговор
    БСП е Корни и Корни е БСП.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дфрсе

    15 2 Отговор
    35г. успешно доказахте че за нищо не ставате вие милионерите от БСП за България. Вече не представлявате никого. Нямате идеи, нямате избиратели, кого представлявате? Няма как всички дето сте милионери, лъжци и крадци, няма как да защитавате бедните, безработните, пенсионерите и социално слабите. Просто сте милионери и не познавате проблемите на хората, и хората нямат нужда от вас. Ненужни сте. И лъжите ви вече не минават. Правихте се на опозиция на крадците от ГЕРБ а в бюфета заедно ядохте кюфтета и си разпределяхте какво да откраднете, та вече няма да излъжете никого. Не сте необходими и сте излишни. Като си играете с разбоиници е нормално разбойниците да ви прикючат, та вече ГЕРБ ви изяде БСП -то. Слава на Господ Иисус Христос на всеки лъжец и крадец все някога му идва края, мИрси.
  • 13 помнещ

    18 4 Отговор
    Човек , само като види мазната физиономия на др. Гуцанов , мигновенно му става ясно , че този е д@пелизиец от вселенски мащаб . Помним , че докато припкаше до Корнела , тя (милата) тоалетна хартия не ползуваше , щото езика му вършеше тази важна дейност . Сега същият е тръгнал да я громи ?! Весело , а ?!
  • 14 Българин

    10 2 Отговор
    Сбирщина от политически отпадъци и паталогични кремълски лакейчета!
  • 15 Гуцанче,

    11 1 Отговор
    В момента сте с най--неоподходящия председател,със най-съмнителните и обвързани завърнали се членове,като едрия бизнесмен Киро Добрев!И дори екзотичния лорд Минчев и доцент Киселина няма да ви спасят от тотален срив! Кой ще гласува за партия доброволно харизала се на ГЕРБ и ДПС???!!!
  • 16 Йовков

    8 1 Отговор
    Колко мъка има по българската земя боже
  • 17 Този

    7 1 Отговор
    Е аферист ,не е никакъв комунист
  • 18 Скрий се!

    7 1 Отговор
    Толкова си безличен, че и за председател не ставаш!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 пътник

    3 1 Отговор
    Дали БСП или БКП-все тая.БСП е на бившата червена номенклатура /сега червени олигарси/ и на продукта на Кагебисткото ДС /сега потомството им/.Закономерно "пролетарската ДИКТАТУРА/ води дотук!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Герге ,

    3 0 Отговор
    Ша та Гуцанкам ... ☹️
  • 24 Хорейшио

    8 0 Отговор
    Борко - Медузата е всичко друго, само не и ляв политик и социалист. Струпал в гаража си лъскави лимузини за милиони и живеещ в лукс, той по-скоро е пример за забогателите по съмнителен начин докато са били във властта
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 А вие какви сте,

    6 1 Отговор
    издънки от корена на партията ли? То от такива като Гуцката, къде да кацнат парашутисти!? Чакат някой да умре, че да се освободи вакантно място, както беше при соца!?
  • 27 Всеки си е хванал едно виме

    7 2 Отговор
    Всеки си е хванал едно виме и цуца ли, цуца.
  • 28 Ще може ли Шиши да ви вкара в НС?

    2 0 Отговор
    Или няма да може да ви вкара в НС.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Зрителя

    1 3 Отговор
    Останах с много добри впечатления от вчерашно интервю на Зафиров и днешното на Гуцанов. Предишните дни четох така наречените анализатори и така наречените коментатори и всичко беше злоба и поръчкови статии. И вчера и днес журналистите избутват напред въпроса какво бил казал Борисов, който е абсолютно нелеп въпрос, но те по поръчка си го въртят като латерна. Коя е партия "Мир", че ни занимават с нея цял месец? Аз за първи път чувам за такава партия и сигурно за последен
  • 31 Тома

    2 1 Отговор
    И гуци бяха го хванали с много пари в къщата му.Изкараха го с пранги пред децата и сега вижте какъв прероден човек стана

    Коментиран от #33

  • 32 всички сте крадци

    2 0 Отговор
    до един само че има малки и многоооо големи
  • 33 само той

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тома":

    ли краде за другите пранги няма ли май няма а
  • 34 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    Защо са забранени мненията за изказвания на Костадинов!!! Защо бре демократи!