Last news in Fakti

28 Май, 2014 12:51 2 632 3

Проф. Георги Фотев: Само преврат в БСП би свалил Станишев

  • проф. георги фотев-
  • преврат-
  • бсп-
  • свалил-
  • станишев

Сериозното бедствие е липсата на образование, смята професорът

Проф. Георги Фотев: Само преврат в БСП би свалил Станишев - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът за оставката на лидера на БСП Сергей Станишев е безсмислен. Защото тази оставка може да дойде или с някакво просветление на лидера, използвам нарочно този мистичен термин, което е малко вероятно, или чрез преврат от най-близките хора до него. В тези партии от комунистически и неокомунистически тип винаги така е ставало.

Това заявява в интервю пред Валерия Велева за вестник „Преса” философът и социологът проф. Георги Фотев, който анализира „катастрофалните резултати за БСП” на отминалите евроизбори.

По думите на Фотев поради генеалогията на БСП веднага след промените през 1989-а и до ден днешен лидерите и елитът на тази партия, в т.ч. и интелектуалци, които симпатизират на тази лява идея, имаха задачата да помогнат на тези хора да влязат в един нов свят.

Един от начините бе разформироване на комунистическата партия и създаване на нова модерна лява партия. Това в България не стана, което днес усложнява още повече задачата, смята професорът.

Този лидер (Станишев – бел.ред.), независимо че е от друго поколение, показа, че остава ретрограден като мислене човек, с реваншистки нагласи, които нямат нищо общо с демократичните норми. Драмата в БСП ще продължи още дълго време, защото хората й ще остават все повече в малцинство, при това в една враждебна към него среда, смята проф. Фотев.

Успехът на ГЕРБ

Според него една от големите причини за успеха на ГЕРБ е бруталното отношение на управляващата БСП и на кликата около лидера й срещу ГЕРБ.

Всички ходове на властта след костинбродската афера нямаше как да не засегнат честта и достойнството на привържениците на ГЕРБ. Този реваншизъм и бруталността на управляващите спрямо ГЕРБ  дадоха своя отпечатък върху вота. ГЕРБ може да бъде критикувана за много неща, ходовете на парламентарната й група в значителна степен може да бъдат неразбираеми, но отношението на управляващите към тях в парламента (все пак тя е най-голямата партия) е недопустимо! Всичко това провокира активността на привържениците на ГЕРБ, подчертава проф. Фотев.

Сериозното бедствие – липсата на образование

Не мога да приема малоумната теза на тази власт за реиндустриализация. Още в началото на 70-те години на миналия век най-големите мислители заявиха, че светът върви към постиндустриално общество. Стратегията на ЕС е не просто информационно общество, а общество на знанието. А в днешно време знанието е знание, когато е ново знание. Говорейки за реиндустриализация, никой в тази нещастна страна не говори за сериозното бедствие, което ни връхлита и което е по-страшно от земетресение - огромният брой деца, които не завършват дори и основно образование. Това неграмотно население променя структурата на обществото и ни изправя пред страшен проблем.
 

Партията на Бареков

Резултатите за тази партия са абсолютна трагедия за обществото! Това е потрес! Това означава, че огромна част от обществото ни е със загубени рефлекси. Трябва да си абсолютен слепец и да не виждаш как се осъществява този инженерен проект. Не знам дали забелязвате, но лидерът на тази партия се промени и антропологически. Той беше едно симпатично момче, сега говори неща, които никога не може да се случат, и той знае това, но ги говори, сякаш си вярва стопроцентово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хулио

    3 0 Отговор
    г-н професоре,това със Станишев и Бареков са проекти това не е едновремешната семейна политика отпреди 40-50 години,това са маймуни
  • 2 gorski

    0 1 Отговор
    Станишев може да го свали само др.Путин!
  • 3 Maria Stoianova

    1 0 Отговор
    НЯМАМ ПРЕДПОЧИТАНИЯ КЪМ ПАРТИЯ-НО ПРЕДИ ДА ПРАВИТЕ ПРЕВРАТ ПО ДОБРЕ ОТКРИЙТЕ КОЯ ПАРТИЯ В БУРТАС ИМА ХОРА С ДВОЙНО ГЛАСУВАНЕ БЕЗ ХОРАТА ДА ЗНАЯТ.НЕ МОЖЕ ХЕМ ДА СИ СПАЛ ХЕМ ДА СИ ГЛАСУВАЛ. СЕГАКОГО ЩЕ ВКАРВАТ В КАПАН? ТАКОВА НЕЩО СТРУВА МНОГО ПАРИ.КОЯ Е ТАРИКАТСКАТА ПАРТИЯ-НЕ МОЖЕ ДА МАМИ ЦЯЛ НАРОД