11 Юни, 2014 18:57 2 632 0

Костадин Паскалев: Пленумът на партията тежко бламира Станишев

  • костадин паскалев-
  • бсп-
  • абв-
  • пленумът-
  • сергей станишев-
  • пламен орешарски

Националният съвет не е приел негативната оценка за кабинета, върви се към конгрес на БСП

Костадин Паскалев: Пленумът на партията тежко бламира Станишев - 1
Костадин Паскалев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лидерът на БСП допусна тежки политически грешки и пленумът на партията вчера практически бламира Сергей Станишев. Това заяви в интервю за “Дарик” Костадин Паскалев, член на Националния съвет на левицата. Според бившия вицепремиер и бивш кмет на Благоевград публиката е останала с грешното впечатление, че Националният съвет на БСП е решил това, което е изрекъл в началото на заседанието лидерът на партията.

Паскалев уточни, че по време на пленума е направил предложение Станишев да излъчи ново Изпълнително бюро на БСП, нов зам.-председател и нов организационен секретар на партията, които да поемат ръководството на БСП, след което лидерът вече в оставка да проведе конгрес.

„Резултатите от този пленум бяха тежко бламиране на Станишев, защото по първия въпрос - искане на доверие, Националният съвет взе решение за промени в Изпълнителното бюро със срок 14 дни. Второ, Националният съвет не прие негативната оценка за правителството. Трето, по отношение на искането за дата на изборите НС взе решение за провеждане на консултации и четвърто, много директно се говори за конгрес", коментира Паскалев.

По повод мнението на Нидал Алгафари, че „хора с идеята за АБВ в душите си са опитали да направят преврат в БСП" Костадин Паскалев изрично подчерта, че е обявил действията на Георги Първанов при рестарта на АБВ за предателство. „Нека Алгафари се огледа внимателно, да анализира доклада на Станишев и да прецени дали това не беше опит да се прехвърли отговорността за тежкото състояние на БСП от болната глава на здравата", допълни Паскалев.

„Една голяма бяла птица, разбирайте го като приятелска закачка към Нидал Алгафари, говори за червени гарвани, които са накацали и ръфат едва ли не от тялото на Станишев. Трябва да го кажем съвсем директно - бяха допуснали изключително тежки политически грешки от председателя на партията. На този пленум нямаше как да не се коментират тези тежки грешки. Нито на Националния съвет, нито на редовите членове на БСП им стана ясно как бе конструирано това управляващо мнозинство, как бе конструиран Министерски съвет, кой и защо предложи Пеевски за председател на ДАНС. Ние се докарахме до ситуация, в която Сергей Станишев взима еднолични решения", каза още Костадин Паскалев.

„Изказвания от типа на „изкупителна жертва" и „изтривалка" са недопустими за един лидер на БСП. Фактически поне в моите очи той престана да бъде такъв. Действията на Станишев в рамките на последните две седмици бяха унищожителни за БСП, но съхранителни за самия него. Ясно е, че през юли не може да има избори, така че пътят към ада е затворен на този етап.

Оставането на Станишев като председател на БСП може би е пътят към ада, смята Паскалев. “При тази ситуация смятам, че едни избори ще бъдат изключително тежка загуба за БСП. Обявих действията на президента Първанов като предателство към БСП. Самият аз съм бил избиран три пъти като кмет на БСП и смятам, че нямам право да защитавам други политически ценности, ако имам някакъв морал”, категоричен бе Паскалев. Политиката може да се променя, политическите действия на една партия могат да се променят, но когато моралът започне да отстъпва на интересите, тогава политическите субекти губят своето значение за гражданите и получават ниски резултати на изборите, допълни той.

На въпроса има ли алтернатива в БСП, Паскалев заяви, че вчерашния пленум е доказал, че има. „Смятам, че е полезно за Станишев да предприеме конкретни организационни действия, свързани с неговата оставка, в противен случай той води БСП към унищожение", каза още Паскалев.

Той уточни, че заседанието на Националния съвет вчера е закъсняло. „Тежка политическа грешка на Станишев е, че не свика още в първия ден след евроизборите пленума на партията - на него трябваше да се обявят предсрочни избори, но след около година с три важни задачи - завършване на преговорите с Брюксел по финансовата рамка на новия програмен период, проектът „Южен поток" и бюджета за следващата година", обясни Паскалев. Според него мълчанието на лидера на левицата е дало основание на ДПС да заяви позиция за предсрочен вот.

По думите на бившия кмет и бивш министър така и не било обявено защо Пламен Орешарски трябва да подава оставка, той провалил ли се е в управлението. Премиерът трябва да прецени кога да подаде оставка след консултации с ДПС и БСП, смята Костадин Паскалев. Според него обаче е абсурд президентът да свиква КСНС за датата на изборите в момент, в който правителството все още не е подало оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА