Last news in Fakti

30 Януари, 2016 21:14 4 653 41

Учени от БАН: Имало е османско владичество, а не робство

  • робство-
  • бан-
  • писмо-
  • османско владичество

Определението турско робство е емоционално, смятат историците

Учени от БАН: Имало е османско владичество, а не робство - 1
Снимка: БАН

Учените от БАН излязоха с отворено писмо относно историческите термини, предлагани в съдържанието на учебниците в новите учебни планове на МОН. За това дали в България е имало "робство", "владичество" или "съвместно съжителство", от БАН дадоха отговор, подписан от няколко родни историци.

Публикуваме пълен текст на писмото:

"До МИНИСТЕРСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

До КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

По повод възникналия след пресконференция на министъра на МОН на Република България проф. Тодор Танев публичен дебат относно това - какъв термин да се употребява в учебното съдържание по история на България за шести клас за определяне на периода, в който българите са били поданици на Османската империя, ние долуподписаните, в качеството си на хора, които професионално изследват периода 15.-19. век от националната и балканска история, бихме искали да заявим пред ангажираните институции, заинтересованите граждани и медиите следното:

1. Както всяка друга наука, така и историята използва своя специфична терминология, чрез която дефинира и анализира своите „обекти” – събитията, личностите и процесите в миналото. Днес това легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене.

2. От десетилетия насам в българската историческа наука се е наложило становището, че терминът, който най-адекватно описва статута на българите и взаимоотношенията им с властта през епохата, когато те са били поданици на Османската империя, е "османско владичество". В рамките на този термин най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане. Терминът „османско владичество”или равностойните му и почти синонимни варианти „османска власт/управление/господство” е и международно утвърденият научен термин за обозначаване на режима, при който са живели всички подвластни на Османската империя народи. Тази терминология е приета и в историографиите на съседните ни балкански страни.

3. Терминът "съжителство", така както той е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните конфесионални и етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи. През периода на османското владичество българи и турци, евреи, роми и арменци, християни и мюсюлмани, православни и католици, сунити и алевити и пр. нерядко са живеели редом - най-вече в градовете, но понякога и по селата. В рамките на всекидневния си живот те често е трябвало да споделят общи отговорности и грижи, да разработват механизми за съвместни действия или за решаване на възникнали помежду им проблеми. Общуването помежду им в много голяма степен се предполагало и дори налагало от функционирането на самите османски институции – икономически, административни, военни и др. Всичко това неизбежно е довело както до взаимни влияния и културен обмен между отделните групи,така и до конфликти и негативни стереотипи за „другия”. Така или иначе "съжителството" - и с позитивните, и с негативните си измерения - е неразривна част от нашата обща история и тя няма как да бъде заобиколена и премълчана. „Съжителството” е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът „съжителство” не може да замени термина „владичество” и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива.

4. Институцията на робството в Османската империя (става въпрос за т.нар. домашни роби, набирани по пътя на военнопленичеството, търговията и пр.) има специфики, които също не позволяват чрез този термин да бъде описан статутът на всички или поне на по-голямата част от българските и другите балкански поданици на султана. Поради това съвременната наука предпочита да не го използва, когато говори за положението на българите в рамките на османската социална и политическа система. Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. – все права, от които робът по презумпция бил лишен. Действително, в османската държава е имало и една друга емблематична група роби – еничарите, част от които с български произход. Те имали статуса на лични роби на султана и поради тази причина именно от техните среди се рекрутирала управленската номенклатура на империята. С тези трудно контролируеми дори от централната власт „роби на султана” в никакъв случай не бихме могли да отъждествим огромната маса от подвластното население на империята, включително и българите.

5. Изразът "турско робство", създаден от идеолозите на българското национално движение през 19. век, е част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Поради значимостта и ключовото място, което заема Възраждането в националния разказ, това емоционално определение се подема веднага след Освобождението от литературата, използва се като определящ за османския период термин в много от първите български исторически публикации и се запазва в учебниците по българска история чак до края на 70-те години на 20. век.

Като всяка наука обаче, и историята е претъпяла развитие от средата на 19. век до сега. Задълбочавайки познанията си, тя е прецезирала категорийния си апарат и е достигнала до извода, че изразът "турско робство" е терминологично непригоден да опише положението на българите в Османската империя. Разбира се, фактът, че този израз се е вкоренил в паметта на няколко поколения българи, няма как да бъде пренебрегнат. Ако присъства в обучението по българска история обаче, съвременното осмисляне на "турското робство" може да бъде основа за дебат, който да предостави на учениците терен за формиране на аналитични способности и усвояване на методите на критичния анализ.

6. Широкообсъжданият през последните 25 години термин "османско присъствие" никога не е бил използван нито от български историк, нито в учебниците по българска история за различните учебни степени - с изключение на случаите, в които се е налагало да се обяснява защо чрез този изфабрикуван незнайно от кого и с каква цел термин не може да бъде обозначен османският режим на Балканите.

Бихме желали да завършим с това, че използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество, които с нищо не допринасят нито за националното самочувстие, нито за изграждането на модерната българска идентичност.

Оставяме нашето мнение отворено за подкрепа от всички членове на историческата колегия, които биха искали да се присъединят към него.

Проф. дин. Надя Данова - Институт по Балканистика и център по тракология, БАН

Проф. дфн Николай Аретов – Институт за литература, БАН

Доц. д-р Светлана Иванова - Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Доц. д-р Олга Тодорова - Институт за исторически изследвания, БАН

Доц. д-р Стефка Първева - Институт за исторически изследвания, БАН

Доц. д-р Росица Градева - Институт по Балканистика и център по тракология, БАН и АУБ

Доц. д-р Пламен Божинов - Институт за исторически изследвания, БАН

Кета Мирчева - историк на свободна практика


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАН на КАЛЕ

    0 1 Отговор
    Това са НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! Да се разстрелят!

    Коментиран от #39

  • 2 неутрален

    0 1 Отговор
    "Дойде време, ставай те
    от сън се събуждайте.
    Стига робство и тиранство,
    всички на оръжие".
    Ето от какво се страхуват съвремениниците и затова искат всичко да се преиначи. Жалки МИЖИТУРКИ!
  • 3 войвода

    1 1 Отговор
    Щом като нашите деди и прадеди,които са живели в тия времена на угнетеност и терор са го определили и нарекли робство,значи така ще бъде.Ясно ли им е това на тези умници от БАН.Или професорчетата знаят по-добре от предците си каква е била реалността тогава????
  • 4 яне

    2 0 Отговор
    Нима насилственото превземане на територия,насилственото налагане на религия,култура и данъци не е робство,а просто владичество.Нима опожаряването и заличаването на цели села и населението им е просто съжителство.Нима изнасилванията и зверствата по ония времена и масовите кланета са просто присъствие!!!!!????Вие драги мои сте мерзавци и национални изменници.Не ми обяснявайте научно как трябва да се нарича!В нашия ген е заложено да бъде робство и то слабо казано,защото никой друг народ не ни е причинил толкова страдание и мъка,колкото тоя!!!!!!!!!!!
  • 5 обикновен

    1 1 Отговор
    И един роб да е имало, робство си е било, а е доказано, че не е имало само един роб в 500 годишното иго. Щом хората тогава така са се чувствали, като роби и така са го наричали, кои сте вие да казвате вместо потърпевшите, какво име било!?. Това че и преди и сега има национални предатели "Киряк Стефчовци" не определя, че мирно и кротко са си живели всички.
    Макар и спорен един бивш министър беше казал нещо за "феодалните старци от БАН" май, май прав, ще да е бил!
    За какво национално разединение сте се загрижили ве, като става национално обезличаване !!!!
  • 6 Ник

    1 1 Отговор
    Имало роби, ама не било толкова важно защото не били чак всичките такива!
    Скъпи Дами с Професорски и Доцентски титли , ако Ви го "набия един път в ауспуха", това факт ли ще е или няма да го отчетете защото не съм го "набил" на целия БАН?
  • 7 гого

    2 0 Отговор
    ами то ние и сега сме си роби
  • 8 гого

    2 0 Отговор
    Когато на територията на една държава живеят два етноса и те не са поставени наравно пред държавата и закона и когато единия етност е бил превилигирован пред другия е робство. Задължителния труд без заплащане когато се отнася само за единия етнос е робство. Когато човек но само от единия етнос не е могъл да си плати налозите и не е имал имущество да покрие задълженията си съдът го е продавал на заможни турци, а дори на евреи да работи без пари за срок в който си плати задълженията и този срок обикновенно е бил тройно по-голям от нормалния. И това го е имало до освобождението, макар 10-на години по рано официално да е бил премахнат този закон, ама само на книга. Малко преди началото на Руско-турската война след множество протести от страна на европейски правителства турците унищожават всички документи за пращане на хора в робство, но някои все пак са останали.
  • 9 гого

    1 0 Отговор
    БАН- срам за българите, срам за хилядите загинали за свободата. Вие и от Ботев и Левски ще се отречете. Няма да се учудя ако след години не ги обявите за терористи. Вие и в момента сте роби, роби на страха американските и турските ви господари да не ви набият канчетата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 555

    1 0 Отговор
    Много им са огладнели задниците на тези господа от БАН. та прават такива нелепи исказвания по поръчка на определени сили...Те се изкараха по умни и важни от Иван Вазов отричайки ,,Под игото" Отричайки ,,ТРИ СИНДЖИРА РОБИ" ,рисунките на чуждите художници изобразяващи турските зверства над Българите..като Ф.Каниц и др художн....Наскоро същите тези умници начело с предс. на БАН разглеждаха книгата на турския мин. председател..с огромен интерес и в присъствието на мин. Танев. Дали пък няма да се изучава и в Българските Училища...Тези господа от БАН освен Бесполезни станаха и много Вредни за нацията
  • 12 Съвест

    1 0 Отговор
    НеУважаеми Академици,

    Ако ви пратя да чукате камъни ангария на околовръстното, взема децата ви и ги хвърля да проливат кръвта си за мой адет, запаля ви апартаментчетата и ви изнасиля за ваше неУДОВОЛСТВИЕ, пак ли няма да се почувствате роби?
  • 13 Само истината

    1 0 Отговор
    Кой ти разказа тези "стори" бе пич?
    Ти изобщо имаш ли на престава какво е станало по онова време?
    Пий си ракията там (както са правели дедите ти по онова време) и като остарееш продължавай да разказваш небивалици (като деда ти).

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Петърчо

    1 0 Отговор
    Честно! Шапка Ви свалям!Без ирония.Не искам да съм ироничен към вас учените-но къде бяхте досега.Защо оставихте този народ и аз да бъдем отгледани и възпитавани в робска психика.Малко са нещата,от които можем да се гордеем,но да сме потомци на роби-защо?Няма друг народ по света,който да признава,че е бил роб,а ние сме горди от това!В този смисъл се срамувам ,че съм българин.На всички тези "родолюбци"бих препоръчал да си припомнят белезите на робството и да го сравнят със статута на българите по онова време.Имал е своето училище,своята религия и читалище.На по-върлите застъпници бих предложил да обиколят близките им черкви,манастири и читалища-на повечето от тях има плочи с годината на построяване( откриване).И горещо Ви моля ХОРА радвайте се на свободата си-не ви е нужна робия!А на Вас уважаеми учени бих казал-като казахте А ще трябва да кажете и Б и т.н.Някой трябва да напише истинската история на този народ-срамна,горда или каквато е там,за да започнем на чисто!
  • 16 морето

    1 0 Отговор
    Гледайте " Време разделно" .
  • 17 войвода

    0 0 Отговор
    Знаеш ли какви стории ще ти дам на тебе,ако те срещна лично бе.
  • 18 555

    1 0 Отговор
    През тези 500 години има един период по малък от 100 год.през който се развива българското възраждане и самосъзнание и тоне и без помоща на ,,История славянобългарска''.Създават се килийни училища ...еснавско занаядчийски задруги...Фабрика за платове,самостоятелна църковна независимост...ипрочие..Може би този период са имали господата от БАН...А останалите 400години...Всички са работили за БЕЯ..много често и ангария..най хубавите българки в харема на бея..насилствено потурчване..никакви права..никаква защита от турските своеволия..Унижаващи правила за ,,РАЯТА",ГЯУРИТЕ"...КРЪВНИЯ ДАНЪК...Не знам дали е било ,,ТУРСКО РОБСТВО" но знам че въпреки РОБСКОТО ОТНОШЕНИЕ на ТУРСКИТЕ ФЕОДАЛИ към Българите те са успели да се съхранят като нация..ПОНЕ ДОСЕГА...
  • 19 нинджа

    0 0 Отговор
    Не се заяждай с мненията на хората,ако нямаш мнение по темата си трай там.Може би ти знаеш повече за ония времена а?
    Сигурно не си прочел и една книга бе.
  • 20 нинджа

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само истината":

    Не се заяждай с мненията на хората,ако нямаш мнение по темата си трай там.Може би ти знаеш повече за ония времена а?
    Сигурно не си прочел и една книга бе

    Коментиран от #22

  • 21 гост 1

    0 0 Отговор
    От всичко написано, единствено ясно стана, че БАН е във "владичество" на п...ли и поредните б...ци, живеещи безполезно и получаващи заплати на гърба на хората. И още един въпрос: подменят и термина "турско" робство с "османско". Абе кой е тоя осман, дето е живял 500 години и ни е владял. Честно да ви кажа, вече си задавам въпроса, какъв е бил смисъла българите да си пазят индентичноста, след като сега нито държавата е такава, нито народа е народ. Пълна и безсмислена пародия сме на нация. Както казваха "хубава страна, но жалко, че е населена".
  • 22 555

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "нинджа":

    Изглежда ти не си прочел ни една книга а може би само ,,Винету'' Някога тези неща се учиха в училище...а сега дали се учат...???
  • 23 гост 1

    0 0 Отговор
    И ако обичате, да не се публикуват коментари от цигани, турци и всякаква друга сган, която ако можеше щеше да бъде изхвърлена от историята. Това е форум за коментари за българска история от българи.
  • 24 Петърчо

    0 0 Отговор
    Драги "морето" " Време разделно" е един филм, една книга използваща емоционалната нагласа на българина.Филми като "Армагедон"например приемате ли ги като нещо случило се?Има толкова много материяли относно помохамеданстването на Родопите продължило близо 130 години.За колко месеца или години биха били отрязани главите на непокорните? за цели 130 ли?Затова казвам,че учените са длъжници към историята на България.А вие защо толкова много искате да сте роби- не разбирам?
  • 25 Али Бабата

    3 0 Отговор
    Николай Хайтов
    В-к „Монитор” – 18 септ. 2000
    „– У нас правителствата се купуват. Ще дам пример с един договор между Световната банка и България. Когато се разискваше въпросът за отпускането на 400 млн. долара за образованието ни, аз се снабдих с условията, писах по този повод и статия. Световната банка даваше 400 млн. долара, при условие че 60 процента от тях самите те ще изразходват по свое усмотрение, възлагайки проекти на свои хора. Фактически те си ги задържаха. Останалите 40 процента беше предвидено да се разпределят от Министерството на образованието за проекти. Но в замяна на това от Световната банка си запазиха правото да одобряват учебниците и статута на цялото ни образование. Тези стачки, които сега наблюдаваме, стават затова, че прехвърлиха заплатите да ги плащат общините, които са финансово несъстоятелни, и така се стигна до днешния хал. В споразумението имаше нещо потресаващо: условието, че не може по законодателен път да се променя това споразумение. Световната банка се поставя следователно над законите на България. Така тя взе под аренда цялото ни образование, а Министерството на културата отдавна вече е купено по друга линия. Ето как младото поколение попада изцяло в ръцете на Световната банка и тя ще го възпитава чрез училището така, че да заличи у него и последния остатък от национално съзнание. При тази телевизия след 10-15 години няма да има млад човек, който да се усеща, че е българин.“
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост 1

    0 0 Отговор
    Има книга "Мъдростта на вековете" с мисли на най-великите личности на човечеството. Една от тях гласи, че "народ, който не познава историята си, няма бъдеще". При нас с тези продажници и клакьори няма шанс да познаем истинската си история и да се поучим от грешките на предците. При това положение, явно нямаме и бъдеще и жалко, никой не се опитва да поправи това. Вероятно, както с демографския проблем, който вече е необратим процес, нацията е обречена преди това в културно и духовно отношение. И докато през 14 век българите са се биели за държавата си, сегашните я предават доброволно.
  • 28 справедлив

    0 0 Отговор
    Тия от БАН трябва да се навържат като "Три синджира роби" --не случайно народът ни е създал това творение.........
  • 29 Найденов

    0 0 Отговор
    О, НЕРАЗУМНИ "учени"!
    Даваш ли даваш, Балканджи Йово....
    Първороден син за еничар,
    Данък хабене на зъби,
    Изнасилвания,
    Рязане на глави и набучвани на колове,
    Избиване и опожаряване на цели населени места,
    Диарбекир,
    Три синджира роби и т.н.
    КОЙ ВИ ДАДЕ ТИТЛИТЕ, КОЙ?
  • 30 минчо

    0 0 Отговор
    Как може да правят такива проучвания?Как може такива глупости да се пишат,ами 500 те години РОБСТВО ами Руската армия генерал Столетов генерал Скобелев кадето са кръстени села в тяхна чест Руския манастир на шипка връх Столетов и паметника.Както е трагнало ще сменят и имената им със Цигански имена как не ви е срам 500 години Българите са се борили със ТУРЧАЛЯТА как може да се занимавате със глупости,последните години със това ДПС избори и кво ли не натресват се постоянно тез накъде отиваме кво става има толкова неуредени неща едно от тях да научите циганите да пишат поне КАК НЕ ВИ Е СРАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ТЕЗ 500 ГОДИНИ ........РОБСТВО......... НЯМА КАК ДА СЕ ЗАБРАВЯТ ...........И ТЕ СА БИЛИ УЧЕНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ГОСПОДИ КАКВО НО ЧАКА.............СРАМ И ПОЗОР
  • 31 mars77

    0 0 Отговор
    Срам, срам и позор ! Като е било владичество, защо са се вдигали въстания? Защо Вазов пише Епопея на забравените? Защо са се борили Левски, Ботев и всички други наши революционери?
    Целуват му задниците на Б.Б.
  • 32 някой си

    0 0 Отговор
    Ако питат ме...........съгласен съм за доброто на страната и БЪЛГАРИТЕ в нея да се върнат годините назад и Тодор Живков да ги испрати до един кадето им е мястото та сега да видим учените от БАН с какво щяха да се занимават нямаше да има и ДПС .....щеше да е по добре ...това си е мое мнение
  • 33 Българин

    0 0 Отговор
    Какви са тези, че да променят Българската история? Нашите предци които са живяли тогава са определили - робство е. Героите ни са се борили срещу това робство. Чужденците които са идвали в България по това време са казвали ясно - българите са под робство. Кой позволява на тези курви да променят Българската история? Защо не кажат колко са им платили, за да пишат такива лъжи? Това са обикновени к..ви, не са никакви историци. За пари и майка си ще продадат! Това е гавра с паметта на милионите Българи избити или ислямизирани по време на робството, тези трябва да бъдат съдени и пратени доживот в затвора, за да усетят какво е цял живот да нямаш никаква свобода! Да видим дали тогава ще лъжат толкова нагло. В Германия ако отречеш, че Хитлер е избивал евреи веднага те съдят и те пращат в затвора. И в България трябва да се въведе такъв закон - който отрече, че турците са ни избивали и поробили веднага в затвора! Защото това е гавра с паметта на милиони хора - поробени, убити, изнасилени или потурчени.
  • 34 Бай хой

    0 0 Отговор
    Тия "учени" че ги отучим.

    Всичките са назначени от боко тиквата. Още през 2010 година под диктата на сащ започна атаки и уволнения в БАН и се хабилитираха и назначиха продажници п...сти.
  • 35 Свидетел

    0 0 Отговор
    След като годините след 10 Ноември образователнато министерство се харизваше като незначителна за нация институция на ДПС и циганите-ето Ви резултатите накрая.Няма незначителни ведомства господа-другари.Земеделското министерство също-турска крепост от години ДИКМЕ и т.н,за какво говорим.Заменки на гори възстановяване на имоти на фесовете.
  • 36 Свидетел

    0 0 Отговор
    А пропо ,Киряк Стефчовци в България с лопата да ги ринеш
  • 37 Дръндьо

    0 0 Отговор
    Абе роби сте бе, роби. Били сте роби, роби сте сега , ще бъдете и в бъдеще роби. С това робско мислене и с желание да сте роби- такива сте. Няма проблеми. Тъпите учени Какво знаят те по-вече от вас.
  • 38 по темата

    0 0 Отговор
    Накои от Бан скоро ще бъдат яко е---ни
  • 39 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАН на КАЛЕ":

    1 ВИЕ НЕ СТЕ НИКАКВИ БЪЛГАРИ 2 НЕ СТЕ НИКАКВИ УЧЕНИ 3 ДА ВЗЕМЕТЕ ДА СИ ИЗГОРИТЕ ДИПЛОМИТЕ 4 КУПЕТЕ СИ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ 5 НИКОГА НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ТУК!!!!

    Коментиран от #40

  • 40 БАН на игла

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Ти изобщо разбра ли към кого е отправен поста,а?
  • 41 И ще дойдат манафите

    0 0 Отговор
    Владичество е британското присъствие в Индия. Но когато ти отнемат децата и ги потурчват, думата робство е слаба. Това не са го правили и римляните. Амин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове