1 Април, 2019 20:40 5 928 26

Държавата губи по 250 млн. лв. годишно от такситата (ВИДЕО)

  • таксиметрови шофьори-
  • такси-
  • таксита

Фирми превозвачи се водят на скитници и клошари и не внасят ДДС в хазната

Държавата губи по 250 млн. лв. годишно от такситата (ВИДЕО) - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

250 милиона лева губи всяка година държавния бюджет от данъците, които трябва да се събират от таксиметровия бранш. Годишният оборот на такситата в България е близо милиард лева, но платените данъци са символични. Фирми превозвачи се водят на скитници и клошари и не внасят ДДС в хазната. Това показва разследване на Тина Ивайлова от TrafficNews.

Голяма част от шофьорите не плащат осигуровки, а парите от наеми и ефир също се разпределят между част от участниците без да се плаща дължимия данък към държавата. При 23 000 таксиметрови коли в България всяка година държавата губи 135 милиона от невнесено ДДС.

Останалите данъци, укривани от фирмите също са над 100 милиона. Представителите на всички държавни институции, които имат отношение към таксиметровия бранш - НАП, Автомобилна администрация, прокуратура и полиция са категорични, че 90 % от такситата работят в сивия сектор.

На 27 март Икономическа полиция - Пловдив, Държавна агенция "Автомобилна администрация" и НАП проведоха съвместна акция при която бяха задържани шестима души, свързани с най-големите фирми таксиметрови превозвачи в града. Паралелно разследване на TrafficNews показа, че 90 на сто от такситата под тепетата са регистрирани към компании фантоми. Те не отчитат реалния оборот, съответно не плащат данъци и не внасят осигуровки. Повечето фирми се водят на роми, бедняци или криминално проявени, които изпълняват ролята на "бушони".

Пред скрита камера, от шефове до редови шофьори признаха как газят закона и това е практика от години. С помощта на скрита камера и таксиметров шофьор под прикритие TrafficNews разкрива мръсните тайни на жълтата мафия.

Истината кой ни вози и на кого поверяваме живота си, когато сядаме в таксито, е шокираща. TrafficNews показва, че дори затворник в отпуск може да се уреди като шофьор в някоя от превозваческите фирми. При това без нито един от задължителните документи като удостоверение за таксиметров водач и документ за психологическа годност. Единственото условие е да се отчита с 20 лева на месец към своя бос.

Собственикът на "Перфект такси", който е собственик и на един от петте най-големи превозвачи в Пловдив "Хачо груп" - Мариян Киров лично инструктира представилия се за кандидат-шофьор репортер на екипа на TrafficNews. Наемането започна с култовата фраза:

„Когато работиш в моя фирма, не те интересува нищо и не се плашиш от нищо”. Защото законът е врата в полето за тарторите на бизнеса с жълтите коли.

Киров спокойно обяснява как да се крие оборот и как хората му да се измъкват от контролните органи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    17 1 Отговор
    20 лева на месец отчиане на босовете е доста крупна сума.
  • 2 Meganoob BG

    29 10 Отговор
    ААА!? Така ли!? Разбрахме ли народе!? Оказва се че сме бедни заради таксиджиите!

    Коментиран от #3, #22

  • 3 бакшишкав

    10 16 Отговор

    До коментар #2 от "Meganoob BG":

    Разбрахме,че ти си беден.
  • 4 1245678

    18 8 Отговор
    АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ.ПЪЛНИ ДИВОТИИ
  • 5 123

    30 3 Отговор
    А от ония с апартаментите колко губи а от краденето от гробаджиите на Европари колко губи
  • 6 гост шофер

    13 1 Отговор
    Закона за таксиметров превоз бе измислен може би перфектно.Но големи таксиметрови компании от глобалното село София прецакаха законаааааа .
  • 7 Яшко

    24 1 Отговор
    Държавата губи ,щото алчността на политическата крадлива и корумпирана "класа"нямат наяждане
  • 8 Преброяване на бесните язовци

    7 18 Отговор
    Много бакшиши у форумо бре... Значи дайте да се изясним - когато ГРЕБ крадат - не може, а когато бакшишите крадат - може? Правилно ли съм разбрал?

    Коментиран от #18

  • 9 Ernesto Guevara

    27 1 Отговор
    Таксита,заведения,малки магазинчета,баничарници....трябва да са на патент и НАП,ДАЙ,ДИЙ,ЛАП и т.н. да не се занимават изобщо с тях
  • 10 преминаващ

    6 1 Отговор
    Няма ли да има спонтанен протест?
  • 11 Иван

    11 0 Отговор
    Всички се хващат много лесно...само да има воля от управляващите...
    АМА НЯМА...щото после идва и техния ред
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 nnn

    20 1 Отговор
    "Държавата губи"?Или хората губят че са в тая държава?
  • 14 Губене още

    2 2 Отговор
    И пеша ще ходите
  • 15 Гост

    10 1 Отговор
    АКО НЕ СИ ПЛАТИЛ ГОДИШЕН ЛИЦЕНЗ 900 ЛВ. НА КОЛА - НЕ ТИ ДАВАТ СТИКЕР / който се лепи на предно стъкло и заден капак на автомобила /.
    АКО ТЕ ХВАНАТ ОТ ДАИ ИЛИ КАТ БЕЗ СТИКЕР - ДИРЕКТНО ТЕ АРЕСТУВАТ И ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА 6 МЕСЕЦА ЗАТВОР.
    БЕЗ ПЛАТЕН ЛИЗЕНЗ 900 ЛВ. НА АВТОМОБИЛ НЕ МОЖЕ ДА РАБОТИШ !!!!!!!!!!!
    Друго освен лизенз по закон не се плаща към бюджета.
  • 16 Еееех само приказки

    5 1 Отговор
    Това е възможно защото в закона за автомобилните превози е записяно че дейността се извършва от превозвач или от водач за негова сметка от името на превозвач
    Абсолютен прецедент в света
    Това искаха да го махнат и 200 таксита брокираха орлов мост и тогавашният министър Московски отиде направи цирк и на другия ден тези текстове не минаха в парламента
    Естествено едно куфарче му е занесено
    ДРУГИЯ ФАРС Е че фискалните таксиметрови апарати са езключени от изискване за директна връзка с НАП в наредба Н-18
    С други думи ДЪРЖАВАТА НЕ ИСКА ДА СЛОЖИ РЕД И ЕСТЕСТВЕНО ПАБОТЯТ 99% на черно без да плащат ДДС и осигуровки
    Само с два хода всичко това ще свърши
    Отмяна на възможността водач да работи от името на превозвач и закачането на апаратите с директна връзка с НАП
    ЕЛЕМЕНТАРНО
    и естествено цената ще скочи защото ще трябва да пращат ДДС и осигуровки
    Само в българия е по евтино да вземеш такси дори от градския транспорт и цената е абсурдна 35 цента на километър при средна цена от 1.20 евро в цяла европа
  • 17 12234

    8 0 Отговор
    То една държава от крадци и мошеници и ефини апартаменти
    Ще укриват като гледат какво правят тяхните избрани.
  • 18 Пипи

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Преброяване на бесните язовци":

    Еми държавата дава много добър пример. Квото повикало такова се обадило!
  • 19 Чомпарджиев

    2 0 Отговор
    Журналя, липсва ви елементарна икономическа грамотност. Вие не различавате цифра от число, та какво остава за другото. Загуба е едно, а пропусната полза - друго. Държавата губи от внесени данъци в бюджета, които отиват да погасяват задължение на търговско дружество, неизплатило дължимото на тютюнопроизводителите. Разбрахте ли? И престанете да ни занимавате с глупости! Много елементарно. А що се отнася до таксиджиите, ще ви кажа следното: Ако не искаш да те лъжат, няма да се качваш в таксито или ще си избираш читави превозвачи.
  • 20 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Кражби безмилостни на всички нива, доведоха до просешка тояга, нашата страна. Пенсионери гладни мъждукат през ноща и не знаят, дали ще срещнат сутринта. Болни умират навред, пари за операции няма ,потънали незнайно къде без отчет. Откраднаха живеца на нашата страна скопците в Парламента и на меките бюра! Нямам нищо против Цецо КрадецО да има дом, но да направи така, че ние да не живеем в този облом! На Тиквоций Едно остров пожелавам не само един , но да мисли ( ако има с какво) ний живота тежък, как ще продължим!?! Въпрос: Защо бакшишите работят така, мръсни опушени таксита, миризливи озверени от живота шофьори, сега , като гледат , какво става горе и те са го ударили през просто. Рибата се вмирисва от главата!
  • 21 букова глава

    3 0 Отговор
    От политиците губи десетократно повече!
  • 22 куку руку ку

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Meganoob BG":

    Не, разбрахме, че таксиджиите вземат челен опит от управляващите. Да печелят повече, отколкото декларират. Само дето има едни 10%, които са честни... и по това се различават от управниците ни. --------------Публикувано във факти.бг: "са категорични, че 90 % от такситата работят в сивия сектор."
  • 23 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Естествено, че от държавни служители на това ниво и този брой са тумор в държавната машина. За мен е загадка : Как е било възможно преди стотина години, служителите в една Община да са били на брой от 15-20, максимум до 30 човека.? И как сега, най-сиромашката, която изцяло лежи на Бюджета, има не по-малко от 100 служители. Че имаме и Министерство на Администрацията, със министЕр и целия му антураж " Има право проф.Ю.Вучков, като пита от екрана на телевизора : " Когато един държавник взема законно на месец 7-8 , до 10 хиляди лева, а един пенсионер, който е блъскал пет десетилетия , да изнемогва месечно със 200-300 лева пенсия --- ТОВА НЕ Е ЛИ ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ ??? Да, така е! Законен прогласуван точно от тези" рекетьори " --- рекет ! А сега, трябва да се вземат и бакшишите на "Башишите" и държавата ще цъфне ....!!!
  • 24 Смях

    1 0 Отговор
    А от Хипермаркетите губим 10 МИЛЯРДА ЕВРО.
  • 25 Георги Стаматов

    0 0 Отговор
    Много знаещи,но малко четящи!Когато пишеш е добре да можеш и да четеш,а именно общественият превоз на пътници е БЕЗ ДДС,т.е щом не получаваш - не го дължиш.Какви загуби, какви пет лева?!?
  • 26 Гледач

    0 0 Отговор
    От хипермаркетите ДЪРЖАВАТА ГУБИ 15 МИЛЯРДА лв.на година!!!КАЖЕТЕ нещо за това.