Last news in Fakti

3 Юни, 2019 16:26, обновена 3 Юни, 2019 16:28 4 083 17

КЗК забрани и "руския Uber" в България

  • кзк-
  • uber-
  • таксиджии-
  • таксиметрови шофьори

От блокираното руско мобилно приложение "Максим" ще обжалват решението пред съда

КЗК забрани и "руския Uber" в България - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани дейността на руското мобилно приложение "Максим", познато още като руския Uber. Решението е взето след жалба, подадена от няколко таксиметрови сдружения - "Съюз Такси", "Национален съюз на превозвачите", Браншова камера на таксиметровите водачи и превозвачи, Асоциация на таксиметровите синдикати в България и Синдикален съюз "Сила". На "Максим" е наложена и глоба от 3520 лева.

От "Максим" обаче планират да продължат да работят в България и са категорични, че ще обжалват пред съда. Ето и официалното изявление на компанията:

Ще проучим решението на Комисията за защита на конкуренцията. При наличие на разногласия ще го обжалваме в съда. Планираме Служба "Максим" да продължи работата си в страната.

В други страни таксиметровият пазар се променя, докато в България не е така. Днес обаче в цял свят е голямо желанието на хората да виждат алтернативи и да имат възможност да избират. Забраните, които ни лишават от алтернатива, не допринасят за напредъка на икономиката и обществото. Това сме го виждали през миналия век.

Предлаганите от Служба "Максим" информационни услуги са уникални. Те предоставят възможност поръчки за пътуване да се изпълняват както от лицензирани таксиметрови шофьори, така и от частни водачи. Това са различни ситуации. Лицензираният таксиметров водач може непрекъснато да получава информация за поръчки и да печели от професионалната си дейност. Частният водач може да предостави еднократна услуга на пътник, за да компенсира пътните си разходи.

Водачите, които искат самостоятелно да се разпореждат със собствения си автомобил и с времето си, законно да превозват пътници, се нуждаят от справедливи правила. Ако държавните органи имат воля за трансформиране на пазара на таксиметровите услуги и за диалог, специалистите от Служба "Максим" са готови да участват в модернизирането на българското законодателство. Това ще е удобно за хората.

В средата на 2015 г. КЗК забрани и дейността на Uber, която започна работа у нас през декември 2014 г. През март т.г. тричленен състав на Върховния административен съд потвърди забраната и наложените общо около 200 000 лева глоби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 таксито

    18 23 Отговор
    Тези от максим, ако си плащат лиценза, данъците и осигуровките на служителите, никой няма да ги затваря. Обаче тарикатите като тях и убер, нищо не плащат, а само искат да печелят, е нямат място в европа.
  • 2 фен

    8 1 Отговор
    ще си взимам спарк
  • 3 МаринелЪ

    14 3 Отговор
    КЗК да забрани и AIRBNB... а не избирателно да забранява само проложенията, които подкоповат бакшишите
  • 4 До таксито

    17 11 Отговор
    Все едни ти, скапаняко плащаш тези неща. Карате раралясняци на по 100 години. Раздрънкани и изпотрошени. Вие сте опасни за жквота! БГ такси = мафия

    Коментиран от #6, #14

  • 5 Бивш от професията

    22 2 Отговор
    Бизнеса с такситата умря отдавна.Разходите за поддръжка-таксите,разрешителните,патента,ниската цена на превоза и др,са вече непосилни за водачите.От цялата тази ситуация печелят единствено,собствениците на таксиметрови компании,които от своя страна плащат процент,там където трябва и въобще ни им "пука" за ниската цена на превоза!
  • 6 Шишо

    17 8 Отговор

    До коментар #4 от "До таксито":

    Ползвай си градския транспорт и не мрънкай,защото на тази цена на превоза и каруца с магаре ти е много.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Писна ми от калпаци

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "До шишо":

    Бегай си на село,там таксита няма а и въздуха в града ще стане по чист.
  • 9 Браво

    11 12 Отговор
    Санкции до дупка за руската кочина !

    Коментиран от #11

  • 10 Мафияяяяяяя

    16 0 Отговор
    КЗК е мафия и поддържа монопола. Ние гражданите искаме да има конкуренция и по ниски цени за най бедния народ в Европа.
  • 11 Лео

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Ти въобще разбра ли за какво е статията? Точно руснаците се опитват да ни спасят от таксиметровата мафия, като разширяват възможностите за превоз до всеки шофьор с кола. Убер е като ЛЕГАЛЕН автостоп и измамниците "копърки" с 10лв./км. Горят!
  • 12 Националист

    9 1 Отговор
    Колкото повече възможности за работа и конкуренция в бизнесите, толкова по-добре за нас потребителите.
  • 13 хаххха

    1 2 Отговор
    Абе не сте много наясно хахах на пръв поглед е чудесно по евтино за потребителите но дали е така а? представете си едно ПТП с максим и пострадал пътник първо застраховката за такси и обикновена кола е различна за таксито е двапъри по скъпа понеже са застраховани всички места а на този от максим дръжки демек ако нещо се случи с пътника в таксито той ще бъде обещетен от застрахователя ако нещо се случи с пътника в максим ще трябва да води дела лично срещу шофьора на максим нали се сещатате че мисията е обречена хахахах нали всички ревете че в БГ ниокй не плаща данъци е да ама таксито си плаща патент а максим нищо що не ревете че не плащат данак или патент понеже се возите за 0,15ст по евтино хахай луд народ ей нямя угодия били раздрънкани колите що бе от максим с кво идват с ес класа 2019 ли нали идват с коли на по 20+ год смешници
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1944

    1 1 Отговор
    вън руските мафиоти от българия.
  • 16 Реалист

    1 0 Отговор
    Българите много обичаме да сме на далавера, но като ни ощети някой чрез далавера, побесняваме. Бакшишите мразят някой да им взима работата и си я пазят; нормално е. А пътниците са доволни, когато се возят евтино, всъщност софийските таксита са най евтините в Европа, толкова евтини, че чужденците буквално се смеят на сметката.
    Все пак конкуренцията трябва да бъде лоялна и държавата е длъжна да защити тези, които и плащат за да имат право да извършват дейност. Не плащането на данъците, застраховки, лицензии, такси и др. позволяват на на Максим да смъкнат още от и без това ниската цена, която не е променяна от доста години. Е не е редно, трябва да ги забранят. Все пак много семейства се издържат от жълтите автомобили.
  • 17 гост

    1 1 Отговор
    Вижте в САЩ какво става, всеки ден някъде има смъртен инцидент с кола на юбер, било то превъртял пътник, било то заради конфликт между шофьор и пътник или пък смъртоносна катастрофа. Не им пречи, че са регистрирани и ги проследяват лесно след престъпление. На всичкото отгоре им налагат вече куп такси и ограничения и шофьорите стават модерни роби работещи за малко пари по много часове, от друга страна ползвателите може да платят веднъж 30 долара, а после 100 долара за едно и също нещо. В големите градове точно заради тази услуга има много задръствания, което е в противовес с идеята споделеното пътуване да намалява трафика, защото печалбарството надделява над разума. Много е добре, че България устоява и не се поддава на тези "новаторски" робовладелци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове