ФАКТИ.БГ

Втори следовател проговори за наказателен отряд на Прокуратурата

Радиана Абдулова подслушвана незаконно пет години

Публикувана: 8 Юли, 2019 10:55
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 15089
Втори следовател проговори за наказателен отряд на Прокуратурата
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.
Източник:
Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Следователят от Столичното следствие Радиана Абдулова разказа пред Биволъ, че е била част от “наказателен отряд” за разследване на политици и висши чиновници. Преди две години нейният колега следовател Бойко Атанасов разкри в поредица интервюта, че в Софийска градска прокуратура е организирана “шпицкоманда”, която да води чувствителни разследвания срещу политици, като се отчита лично на Сотир Цацаров. Резултатите от разследванията са използвани за “опраскване” или “завоалиране”*, шантаж и контрол. По случая беше назначена проверка от ВСС, която обаче не откри нищо нередно.

Но самите магистрати също са били под контрол с незаконни специални разузнавателни средства, за да се събира чувствителна информация по техните разследвания и да бъдат притискани – става ясно от разказа на Абдулова.

Както FrogNews съобщи, следовател Радиана Абдулова е била подслушвана и следена незаконно в продължение на 5 години. Информацията се появи след като магистратът внесе в Софийски градски съд жалбата си за над 300 дни незаконно подслушване и проследяване, като поиска 210 000 лева обезщетение за неимуществени вреди. Към жалбата са приложени и данни от Бюрото за контрол на СРС от 2016 г., когато службата все още беше оглавявана от Бойко Рашков.

В периода между 2011 г. и 2014 г. спрямо Абдулова са били приложени незаконни СРС-та по искане на ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Подслушвани са телефони, осъществявано е външно наблюдение и е прониквано в дома ѝ. Следени са и нейните близки. Разрешенията за тайните операции са дадени в нарушение на закона, от некомпетентен съд. В случая това е Софийския окръжен съд. Магистратът, който дава незаконните разрешения е покойният бивш председател Владимир Иванчев. Към момента на даването на разрешенията, по отношение на магистрати компетентен обаче е само Софийският градски съд.

По думите на Абдулова, тя е абсолютен рекордьор като обект на незаконно прилагани СРС-та. Адвокатът Георги Йорданов, който е внесъл жалбата, представлява и нейния колега Бойко Атанасов по идентично дело за незаконно подслушване. Той коментира че дисциплинарката срещу Абдулова цели тя да оттегли жалбата си или да напусне следствието и съдебната власт.

Шпицкомандоси под контрол
В интервю за Биволъ Радиана Абдулова разкрива механизмите на окомплектоване и контрол на наказателните отряди от магистрати, което се случва при сегашния главен прокурор Сотир Цацаров. Според нея са селекционирани качествени и честни магистрати, които да водят съвестно делата и да съберат достатъчно годни доказателства по знакови дела срещу политици. В същото време следователите са контролирани с незаконни СРС, като службите – МВР и ДАНС, се сдобиват с информация, която трябва да е следствена тайна.

"При всяка една операция си даваме сметка, че сме използвани в нечий интерес… „Ние сме били, като една наказателна бригада, на която е направен много детайлен профил. Това трябва да бъдат хора честни, неподкупни, компетентни, на които не може да бъде въздействано“ – казва Абдулова пред камерата на Биволъ".

Така тя потвърждава информацията за “шпицкомандата” за разследване на политически чувствителни дела, която преди години разкри следователя-бунтар Бойко Атанасов. Атанасов пръв наруши омертата и разказа как е имало опит да бъде “вербуван” от скандалния следовател Петьо Еврото по време на правителството “Орешарски”. Еврото му предлага да оглави шпицкомандата, който трябвало да разследва тогава “бившите управляващи” от ГЕРБ. Следователят сигнализира за това с доклад до Цацаров, но той не предприема нищо. След като Атанасов отказва срещу него започва натиск.

Абдулова заяви, че от 2010 г. до преди 3 години е водила основно дела срещу служители на МВР, Агенция “Митници”, срещу министри и дори делото за бюлетините от Костинброд. Далата са предимно за корупция.

„Интересът към мен не е, защото представлявам заплаха за националната сигурност или пък защото извършвам престъпна дейност, а защото имам информация, която е скъпа стока и може да послужи за шантаж, натиск и дори унищожение на определена личност.“ – коментира тя.

Следователят подозира, че всъщност службите са били ангажирани, за да има яснота за целия обем от информация, с която тя разполага. Потенциални купувачи за информацията не липсват – казва тя. Като втора причина Абдулова изтъква необходимостта да се съберат данни, с които някой може да я притисне и да я отстрани от определени досъдебни производства, където тя би била неудобна. Абдулова разказа още, че отдавна е искала да подаде искова молба, заради незаконното прилагане на СРС по отношение на нея, но е била възпирана, заради тормоза, упражняван над децата и родителите ѝ.

Бойко Атанасов допълни, че до този момент сагата с незаконното подслушване на магистрати е била „частен случай“, но сега след исковата молба на колежката му Абдулова вече започват да се разкриват много тайни.

Формално подслушването на двамата магистрати е по разследване срещу Георги Грозданов и Виктор Кожухаров. Грозданов е бившият директор на звеното за борба с организираната престъпност в ОД на МВР Пазарджик, а Кожухаров е негов заместник. Абдулова била заподозряна, като участник и организатор на организирана престъпна група, в която освен нея и Бойко Атанасов участват и колежката им Силвия Борисова, бизнесмени и лица от криминалния контингент. ОПГ-то трябвало да урони престижа на РЗ БОП в Пазарджик.

Днес Грозданов все още е в графата „неосъждан“. Неговият близък приятел – кметът на гр. Септември Марин Рачев обаче е осъден на първа инстанция. През 2010 г. при ареста на Грозданов, офисите на Рачев също са обискирани, заради обвинение, че антимафиотът е рекетирал предприемачи, които са имали делови отношения с Рачев. През 2011 г., паралелно с обиските, на Рачев е направена и данъчна ревизия. Съставен му е ревизионен акт за укрити данъци в размер на около 118 000 лв. Преди около месец Окръжният съд в Пазарджик призна Рачев за виновен в укриване на данъци и му наложи условна присъда.

Незаконните СРС-та като система за управление и контрол
Атанасов изтъква, че искането за СРС-тата е разписано от Калин Георгиев, който е „близък приятел на Бойко Борисов“. Към днешна дата Георгиев е директор на сигурността в Българо-американската кредитна банка, която се управлява от Цветелина Бориславова. Тя беше сочена за интимна половинка на Бойко Борисов в недалечното миналото. Според секретните дипломатически грами на САЩ, изтекли в Wikileaks, Бориславова е помагала на Борисов да изпере пари от престъпна дейност.

Веселин Вучков, като зам. министър също подписва искането за прилагането на СРС-та срещу Атанасов, Абдулова и още няколко лица. Следователят попита това ли са лицата, които се ползват със свръхимунитет пред Сотир Цацаров.

Абдулова определи, като тъжен факта, че след всяка една операция тя и колегите ѝ са си давали сметка, че са били употребявани в нечий интерес. Бойко Атанасов пък допълни, че са научавали по време на съдебните процеси как реализациите по линия на лица, замесени в икономически престъпления, много често са били, за да се „пренасочи“ финансов ресурс към партийните каси на управляващите партии.

Тя разказа, че е продължила да работи още известно време в така наречената „шпицкоманда“, дори когато Атанасов подал оставка като ръководител на Сектор 1 в СтСлС. Атанасов пък изтъкна, че повечето дела, по които са работили не са достигнали до никъде.

Едно от знаковите следствени дела е „Недосегаемите 1“, където са отделени доказателствата за данъчни престъпления за милиарди. Впоследствие те са били „изхвърлени на боклука“. По това дело условна присъда, след споразумение с прокуратурата, получава бившият съдружник на предишния главния прокурор и настоящ председател на Конституционния съд Борис Велчев. Двамата са част от консултантската къща „Бизнес и право“. Друг техен съдружник е Красимир Стоянов – секретар на президента Георги Първанов.

Атанасов е оптимист за развоя на делата за прилагането на незаконни СРС-та срещу него и колежката му. Трето лице, служител на МВР, вече е осъдило прокуратурата с влязло в сила съдебно решение заради незаконното подслушване и следене по същия казус. Той също е бил „на контрол“ заедно с Атанасов Абдулова. И в неговия случай СРС-тата са експлоатирани по делото на Грозданов.

*Термините “опраскване” и “завоалиране” придобиха гражданственост след публикацията на записите Яневагейт. С тези метафори бившият градски съдия Владимира Янева описва методите на Сотир Цацаров за отстраняване на неудобни или прикриване на престъпления с инструментите на държавното обвинение.

София / България

 • Втори следовател проговори за наказателен отряд на Прокуратурата - 1
 • Поставете оценка на статията:
  Оценка 4.5 от 14 гласа.

  Въвеждане на коментар към статията
  Име :


  Напишете кода от картинката
  Визуална кептча
  Коментар:
  Коментари към статията
  El chochone
  1 Отговор
  И мен са ме следили незаконно! :(

  Коментиран от #7, #22


  Оценка:
  -4 +23

  9001
  2 Отговор
  Мен също, затова пиша през две програми и сменям ник неймовете правят статистика и на неудобни граждани от ГЕСТПО БГ.!!!

  Коментиран от #12


  Оценка:
  -2 +19

  Подслушвали
  3 Отговор
  Радиана Будалата!Айде стига с тия никакви следователки-комплексарки.Дреме му на някой за нея,като че ли е някоя или нещо от нея зависи.Мишки на държавна хранилка!Държавата подгизнала от престъпност,тя важности си придава.Ако изобщо нещо зависеше от нея,изобщо нямаше да е там.Те там са наслагани все едни никакви,уж ревли,че така са много удобни.

  Коментиран от #16


  Оценка:
  -40 +6

  Калин Георгиев
  4 Отговор
  Еха, мисля че хората започват да разбират идващи край на този порочен режим. Браво за смелостта. Ако искаме промяна всички ние трябва да ги последваме. Стига страх и мълчание.

  Оценка:
  -5 +43

  Мордекай
  5 Отговор
  Нищо не се разбира от тоя писквил. Документчето е от преди три години , до сега защо не знаем за него , защо не го е показала. Говорят за периода 2010 - 2011 , кой да се отчита на Цацаров , той е избран за главен прокурор 2013 Ташаци на рояци , лайнометите се активизират , треперете , няма лабаво който е мишкувал сега ще плаща сметката.

  Оценка:
  -17 +7

  Факт
  6 Отговор
  Политмафия в действие?

  Оценка:
  -1 +24

  7
  Този коментар е премахнат от модератор
  1944
  8 Отговор
  опг, собственост на държавата, работеща по руски модел. наглост и корупция до безкрай.

  Оценка:
  -3 +21

  Зайко Байко многознайко
  9 Отговор
  Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието ма ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

  Оценка:
  -4 +33

  Стършел
  10 Отговор
  Това не са тайни, това е дългогодишна практика. Фразата, "Това не е за потелефона",колко годишна е?! Въпроса е, кой би си сложил главата в торбата? Кой ще бъде сигурен за живота си и този на семейството си? Въпроса е на живот и смърт, няма какво да се лъжем!

  Оценка:
  -1 +28

  Мнение
  11 Отговор
  Аз ще попитам Радиана, преди като не е имало шпицкоманди защо пак не работехте и нищо не разкривахте. Сега поне се вижда някакъв резултат, ако трябва насила ще ви карат , но трябва да работите.

  Оценка:
  -7 +11

  Ivo
  12 Отговор

  До коментар #2 от "9001":


  Хора, пийте си хапчетата редовно.

  Коментиран от #17


  Оценка:
  -5 +1

  гост
  13 Отговор
  На мене компа ми се побърква , когато пиша нещо в този сайт, без значение какво . Защо ли ? )))

  Оценка:
  -2 +7

  Христов
  14 Отговор
  Поредните лъжи и доноси от Биволъ с цел дестабилизиране на държавата!

  Коментиран от #18


  Оценка:
  -16 +5

  babaqga
  15 Отговор
  Бълха ги ухапала. Местния бек-другар в Пазарджик само, че не го кефиш ... Пълна боза сте!!! За убийства с изключителен садизъм говорим!!!!

  Оценка:
  -0 +1

  Стига лъга!
  16 Отговор

  До коментар #3 от "Подслушвали":


  Не е приятно да си обект на наблюдение,повярвай.Особено ако го знаеш.

  Оценка:
  -0 +4

  Не е майтап
  17 Отговор

  До коментар #12 от "Ivo":


  Подигравките ти не променят фактите.Да,параноясва се като минимум.

  Оценка:
  -0 +1

  Съдете ги
  18 Отговор

  До коментар #14 от "Христов":


  Да съдят журналистите от bivol.bg щом лъжат.Къде е проблемът?

  Оценка:
  -3 +3

  Спас безделника
  19 Отговор
  Още преди 5-6 год. следствието се тресеше от скандали.Следователите се организираха в малки "дюкянчета" за продажба на информация, получена по силата на служебното положение. СПОМНЕТЕ СИ ИСТОРИИТЕ С ИМОТНАТА МАФИЯ. ТАМ ВИНАГИ ПРИСЪСТВАШЕ ПРОДАЖЕН СЛЕДОВАТЕЛ И НОТАРИУС ЧИИТО ЗАДАЧИ СЕ СВЕЖДАХА ДО НАТИСК И ЗАМИТАНЕ НА СЛЕДИ В СЛУЧАЙ НА ПРОВАЛ. НЕ ЗНАМ ТОЧНО КАКВО НАПРАВИХА СЪД И ПРОКУРАТУРА, НО ИМОТНАТА МАФИЯ ПОТЪНА В НЕЛЕГАЛНОСТ. НОТАРИУСИТЕ, И ТЕ СЕ СНИШИХА. ТАКА, ЧЕ ГЛУПОСТИТЕ НА ТАЗИ ГОСПОЖА ЗА НЯКАКВИ ШПИЦ КОМАНДИ СА СИ ЧИСТА ПРОБА СТРАХ ОТ ВЪТРЕШНО РАЗСЛЕДВАНЕ.

  Оценка:
  -6 +4

  Алеко
  20 Отговор
  Значи ДС и УБО работят още ! А казват , че комунягите били лоши хора ? "И едните и другите са маскари" ! ГЕРБ са най-най !

  Оценка:
  -0 +3

  Библиотекарката
  21 Отговор
  Едно време ,га бат Серго яздеше коня ,едни Компири си спечелиха ОП и цяло МО и МВР им влезе в слушалките.Интернета също.Изградиха базови станции за обгрижване на трафика в обекти на доверени хора и сложиха края на кабелирането в подземието на Библиотекарския с апендикс в Симеоново.И засушаха и зачетоха.
  За по-добра обработка на инфото ползват суперкомпа на Държавата като го карат да следи в записите кодови думи.За това пропускат пробивите , организирани от присъдружници на Компирите, с които печелят ОП-та , независимо кой е на власт,
  Важното е да са БРАТЯ И. СЕСТРИ ! ТЕ. ЯДЪТ. БАНИЦАТА ,НИЕ ТЪРКАМЕ ЧЕРНОТО НА ТАВАТА !

  Оценка:
  -0 +4

  22
  Този коментар е премахнат от модератор
  Предложение
  23 Отговор
  Да направим БГ. Рай то без тва няма икономика заводи и всичко такова. Само казина и порно туристите се редят на опашка не а да работим се полага на всеки всичко и земен рай и тарикати те не а ко да крадат минимален процент за тях ко искат повече се дупят на ебачите за 100 кинта и, в рая сме

  Оценка:
  -0 +1

  Дядото
  24 Отговор
  Някога преди повече от три десетилетия на ул. Якубица в столицата зад Физическия факултет имаше една "лаборатория" която работеше с службите за разузнаване ,вътрешно и външно! Като специалист в електроакустиката ме ангажираха да помагам в изработване на подслушвателни и звукозаписващи и анализиращи устройства. Някои от тях бяха на световно ниво и руснаците веднага сложиха "ембаргото"да не продадем нещо на страните оттатък "желязната "завеса.А ние работихме изключително с западни материали ! Дойде "демокрацията"и под мотото "организирана престъпна група" на бивши "милиционери" по тяхна молба някакви "частни"милиционери ,които днес виждам да се подвизават като експерти в ЧСИ организирали моето тотално подслушване! Нивото им днес надминава мечтите на МВР днес, но опита си е опит ,който ми позволи обратният процес да бъдат разкрити дори с цената да загубят и политическото доверие на съвременната ни демокрация!

  Оценка:
  -0 +0

  Дядото
  25 Отговор
  Някога преди повече от три десетилетия на ул. Якубица в столицата зад Физическия факултет имаше една "лаборатория" която работеше с службите за разузнаване ,вътрешно и външно! Като специалист в електроакустиката ме ангажираха да помагам в изработване на подслушвателни и звукозаписващи и анализиращи устройства. Някои от тях бяха на световно ниво и руснаците веднага сложиха "ембаргото"да не продадем нещо на страните оттатък "желязната "завеса.А ние работихме изключително с западни материали ! Дойде "демокрацията"и под мотото "организирана престъпна група" на бивши "милиционери" по тяхна молба някакви "частни"милиционери ,които днес виждам да се подвизават като експерти в ЧСИ организирали моето тотално подслушване! Нивото им днес надминава мечтите на МВР днес, но опита си е опит ,който ми позволи обратният процес да бъдат разкрити дори с цената да загубят и политическото доверие на съвременната ни демокрация!

  Оценка:
  -0 +0

  Гост
  26 Отговор
  Когато хванат някой или някоя опг , вземат телефоните на всички близки и започва едно подслушване,,,,,, и после като ги върнат тия телефони право на боклука щото за нищо не стават.... Че и обезщетение искате госпожа.. А на мирните хора кой да им плати стреса на който ги подлагате...... От какво се притеснявате че ви подслушва. Аз не...се притеснявам.... Щото си гледам работата. Пък съм и обикновен работник, никой пари не ми дава и на никого не давам.

  Оценка:
  -0 +0

  блаблабла
  27 Отговор
  офф да но ме следят и мене да знам кой да го ******

  Оценка:
  -0 +0

  недялко недялков
  28 Отговор
  оф дано ми сложат микрофон в кенефа и да ме запишан как пърдя а как мерише ше им го доставя лично да ги ева
  и да не забравите да ми дадете записите ама на магнетохонна ролка ги искам пръднята ше ви я пратя в буркан хехехе

  Оценка:
  -0 +0

  ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


  Ловци на бисери
  Георги Марков
  Бившият конституционен съдия пред Димитър Цонев в "Още от деня" по БНТ:
  Аз искам всички да са от "Левски" и от ГЕРБ, ама не са..."

  Още бисери
  ТОП 5