18 Ноември, 2019 11:53 26 468 66

Кой източи водата на язовир "Студена" и вкара Перник във воден режим?

  • язовир студена-
  • перник-
  • воден режим

Природата този път не е виновна. Просто язовирът е източен. Въпросът е защо

Кой източи водата на язовир "Студена" и вкара Перник във воден режим? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Георги А. Ангелов и Владимир Йончев за Offnews.bg

Кой източи водата на язовир "Студена" и вкара Перник във воден режим? Това е въпросът, който най-силно вълнува миньорския град тези дни.

Версиите са 3.

Първата е, че е източен заради ремонт на язовирната стена. Той трябвало да се извърши по най-скъпата технология - с водолази, но източили водата, за да спестят пари.

Втората е, че за “Стомана" - Перник отива много повече вода, отколкото се отчита.

Третата е, че годината е изключително сушава.

Нито една от версиите не обяснява кризата на 100%, но във всяка има истина и версиите не си противоречат една на друга.

Сушата

Не е истина, че тази година е по-сушава от предишните. По-сушави са единствено септември и октомври, когато криза вече имаше. Общото количество за цялата година е като в предишните и дори е повече, отколкото през миналата. През юни 2019 г. например в района на Чуйпетльово, където е вододайната зона на Перник, са паднали 153 литра дъжд на кв. м, което е повече от предходни години.

На 30 км от язовир "Студена" е язовир Дяково. Вижте графиката на нивото на водата в двата язовира през последните 5 години. В продължение на 4 години данните са почти еднакви и за двата язовира, а една с друга годините много си приличат. На петата година графиката на Дяково пак е като при предишните години. "Студена" обаче, в пълен разрез с логиката, е много надолу.

Природата този път не е виновна. Просто язовирът е източен. Въпросът е защо.

Ремонтът

Ремонтът на язовирната стена започва през лятото на 2017 г. Той трябваше да приключи до ноември 2018 г., но беше удължен до края на тази година. Ремонтът е наложителен. Язовирът не е ремонтиран от 1955 година, когато е построен. Максималният му обем е 25 млн. куб. м., но точно заради лошото състояние на стената МОСВ в последните години забранява да се пълни повече от 21 млн. куб. м. За последно язовирът е бил толкова пълен през юни 2018 г. Тогава дори започва контролираното му източване, което е обяснено с обилните дъждове.

След това източване се извършват много от строителните работи по стената и водовземната кула.

Възложител на ремонта е МРРБ, по това време с министър Лиляна Павлова. Търгът е спечелен от консорциум "Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо (ХБМ)–Карпи", в който влизат румънска и унгарска фирма. Според прессъобщението, което самото МРРБ пуска, компанията е извършила над 50 подобни обекта в Европа, Азия и Южна Америка.

Цената за ремонта е определена на 32 млн. лв. Лиляна Павлова с гордост съобщава, че ремонтът ще се прави по-най-добрата технология - с водолази, без да се източва водата от язовира, без да се нарушава водоподаването към Перник и без да се влошава качеството на водата. Финансирането е със заем от Световната банка.

Технологията наистина е най-добрата, но е и най-скъпата. Подозренията в Перник са, че ремонтът не е правен по скъпия начин с водолази, а язовирът е полуизточен, за да си го прави компанията по най-лесния начин - на сухо.

Данни за нивото на язовира в периода на ремонта косвено потвърждават тази версия.

За първи път в историята на язовира през юни 2019 година обемът му не надвишава 13 млн. куб. м. В същото време язовир Дяково се напълва до нивото, до което се е пълнил всяка година.

Точно по това време текат ремонтните работи по стената.

Случайност?

МРРБ е институцията, която е трябвало да контролира дали ремонтът се извършва по одобрената технология - с водолази, или по евтината. По това време министър вече е Петя Аврамова.

Питейна вода за "Стомана"

Дори с 13 млн. куб. м. язовирът е достатъчно голям, за да пие вода Перник.

Според данните на НСИ един жител на Перник в последните няколко години потребява между 100 и 109 литра вода на ден или около 3 кубика на месец. ВиК-Перник обслужва 130 000 души. Не всички от тях черпят вода от язовир "Студена". Но дори да сложим на всеки от тях по 3 кубика, се получава, че разходът е около 0,43 млн. куб. метра на месец.

Шефът на Иван Витанов ВиК-Перник дори залага по-голям разход: 125 литра на човек. С него би трябвало Перник да изпива под 0,49 кубически метра вода на месец. Би стигнало за 2 години, дори да не капне капка дъжд.

Обаче Иван Витанов залага в плана 65% от водата да се загуби по трасето, докато мине десетте километра от "Студена" до Перник.

Дали наистина загубите от водопреносната мрежа са 65%, или става въпрос за схема, по която от години наред се осигурява заводът "Стомана"-Перник да получава вода, без да плаща голяма част от нея.

По принцип "Стомана"-Перник изобщо не би трябвало да взема вода от язовир "Студена". Водата там е с най-високата степен на чистота и не би трябвало да се ползва за индустриални нужди.

За това още през 70-те години е изграден язовир "Пчелина". Той е построен с две цели - едната е да е утайник на индустриалните води на бившето ДМЗ (сега "Стомана"). Другата е да го захранва с индустриална вода.

Понеже "Пчелина" е по-ниско от Перник, е изградена помпена станция, която качва водата на хълма, а после по гравитачен път по бетонен канал тя отива до завода.

През 90-те години помпената станция е разграбена, а каналът е затлачен.

Преди 6-7 години "Напоителни системи" започва да натиска "Стомана"-Перник да купува вода от "Пчелина", както е предвидено, вместо от "Студена", което е незаконно. Предлага със свои средства да изгради отново помпената станция и да прочисти канала. Изчислява, че с парите, които "Стомана" би платила, инвестицията ще се върне за 6 месеца.

Въпреки че индустриалната вода от "Пчелина" е много по-евтина от питейната вода от "Студена", завод "Стомана" отказва предложението.

Защо ли? Има ли друго обяснение, освен това, че "Стомана" плаща толкова малко вода в сравнение с това, което потребява, че дори по-високата цена от "Студена" излиза много по-изгодна, отколкото ниската от "Пчелина"?

Ако "Стомана" точи от "Пчелина", веднага ще се види колко точно потребява. Язовирът е малък и му личи колко вода е дръпната. И понеже водата в него не става за пиене, "Стомана" ще е единственият ползвател и ще трябва да плаща колкото харчи.

Официално от юли 2018 г., когато започва източването на язовира, "Стомана" - Перник употребява по 0,28 млн. куб. м вода, а от януари 2019 г. - едва по 0,15 млн. куб. м.

Дали "Стомана" наистина е ограничила потреблението си двойно? И дали то изобщо някога е било 0,28 млн. куб. м. или много повече, щом предпочита да плаща сметката за питейна вода, вместо за индустриална вода от "Пчелина"?

При положение, че топлата вода, която ползват перничани е само 0,08 млн. куб. метра, възможно ли е те да потребяват 1,6 млн. куб. м. "Студена" вода - т.е. 20 пъти повече? Според статистиката съотношението в София на потребление на "Студена" и топла вода е 1:1 през зимата и 3:1 целогодишно. С какво перничани са толкова различни, че при тях съотношението е 20:1? Има само едно обяснение - че в загубите от водопреносната система се начислява водата за "Стомана", която перничани дружно плащат чрез сметките си, вместо собственикът на завода.

Водата е излизала толкова евтина на "Стомана", че заводът дори е нямало смисъл да ползва собствените си водоизточници. Работата им е възобновена едва тази седмица. "Топлофикация" също си има свой сондаж, но също го пусна едва тази седмица.

Има и четвърта версия, че водата е източена за производство на електроенергия, но данните не потвърждават това, а и ВЕЦ-ът е в ремонт от юни тази година.

Всички числа може да са грешни

Всички числа, които споменахме по-горе, може да са грешни и то с много. Цялата статистика се събира и предава единствено от шефа на ВиК-Перник Иван Витанов, който е кумец на бившия кмет Вяра Церовска. Никой нагоре по веригата не проверява данните му. Възможно е още през юни 2019 г. язовирът да не е бил с 13 млн. куб. м., а с много по-малко. Възможно е месеци наред да не е източван с 2,4 млн. куб. метра, а с много повече. Възможно е години наред никой нищо да не е мерил, а в един кабинет в Перник някой да си е измислял данните и това да е причината числата да са толкова равни всеки месец.

Според новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров некомпетентно управление на ВиК е причината за водния режим, пред който се изправя сега градът. „Ситуацията с язовир "Студена" бе подценена и предизборният период забави решаването на проблема. Ако имаше реакция по-рано, можехме да отидем на по-мек вариант на режим на водоподаване, който да се усети по-безболезнено, а не да се чудим всеки ден ли ще имаме вода, или през ден“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Pepars

    101 1 Отговор
    Имайте предвид, че язовир Дяково е видодайна зона на гр. Дупница! Наистина не е логично единия да е пълен другия да е празен.

    Коментиран от #66

  • 2 Кой е няма никво значение

    72 0 Отговор
    А кой му е позволил е важното
  • 3 КОНТРАТА

    90 2 Отговор
    Каква сушава година дъждове имаше до средата на Юли!
  • 4 Бачо Киро

    103 0 Отговор
    Без човек да разбира изобщо от каквото и да било, но ако живее у нас, може да е напълно сигурен, че нивото е такова заради схеми, а както си познаваме страната, вероятно и двете схеми работят едновременно - и тази да правят евтин ремонт срещу пари за скъп, и тази за завода.
  • 5 Townboy

    137 7 Отговор
    Мафията ГЕРБ изби свинете източи язовирите и фалшифицира изборите всеки път. Тази измет извършва геноцид над българите!
  • 6 Бай Тошо

    123 11 Отговор
    Скачахте ли, скачахте ли, а? Ще плачете за мен. По мое време ако беше станало нещо такова, пряко отговорните за язовира - директно на стената. Всички останали - в Белене и урановите мини за срокове над 20 години. Подобна наглост граничи с диверсия.

    Коментиран от #10, #55, #59

  • 7 ЪРП

    89 3 Отговор
    ОТ СТАТИЯТА ЯСНО СЕ РАЗБИРА ,ЧЕ ПОРЕДНОТО БЕЗХАБЕРИЕ И КРАЖБИ НА МИЛИОНИ ОТ ВРЪТКИ И СХЕМИ Е ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!
    ДОГОВАРЯТ СИ НАЙ-СКЪПИЯ РЕМОНТ, .....ИЗВЪРШВА СЕ НАЙ-ЕВТИНИЯ И РАЗЛИКАТА ОТ ДОООСТА МИЛОНИ ЕВРО СЕ "УСВОЯВА" ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!!!!!!!
    ЧЕСТИТО ПЕРНИЧАНИ!!!!!
  • 8 fifla

    15 11 Отговор
    Аз не разбрах кой е виновен!

    Коментиран от #30

  • 9 ЪРП

    62 2 Отговор
    А НАЙ-ИЗУМИТЕЛНОТО Е ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ НА МИНЕРАЛНИ ВОДИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА!!!!!!
    МИНЕРАЛНИТЕ ВОДИ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!!!!
    КЪДЕ Е ТУК "ДЪРЖАВАТА" ДЕМЕК ПРАВИТЕЛСТВОТО ,И СЕ ВПРЕГНАТ ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И ДА ОБЕЗПЕЧАТ С БЕЗПЛАТНА И БЕЗВЪЗМЕЗДНА ВОДА ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ПЕРНИК ,РАДОМИР И СУМАТИ СЕЛА!??!?!!!?????

    Коментиран от #63

  • 10 Бачо Киро

    47 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Тошо":

    Ааааа Бай Тошо не така, всеки модерен "демократ" ще ти каже, че в Белене са пращали само онея дето са разправяли вицове бе.
  • 11 Обществена тайна

    41 0 Отговор
    е "дейността" на ВиК Перник и то много отдавна. Всички контролни органи досега се правеха, че не виждат, ама вече няма накъде...
  • 12 Behemoth

    55 0 Отговор
    Ами да проверят имотното състояние на директора на В и К....и всичко ще лъсне ....не вярвам от добро сърце да е подавал водата за Стомана...
  • 13 vvvvv

    35 0 Отговор
    Основно не забравяйте Пернишките Котараци и Люси Стойков. Перничани да им благодарят.
  • 14 Мирко

    51 4 Отговор
    Борисов и цялото ръководство на ГЕРБ на бесилки пред министерски съвет!
  • 15 Loopianix

    40 0 Отговор
    Имам снимка от стената правена в средата на юли, сега като гледам последните снимки нивото е паднало с поне 7-8 метра. Дали е заради засушаването, не вервам ...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 d0007

    39 1 Отговор
    Много язовири в българия са нарочно източени .


    Погледнете Язовир Ивайлов град. огромен язовир в момента е река.....

    Коментиран от #31, #61

  • 18 d0007

    39 0 Отговор
    Кой одговаря за язовирите в България .
    това е лошо управление на водните ресурси в България
    подозирам , че е нарочно!

    Коментиран от #39

  • 19 Петър

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Режим на водата в Перник имаше и през 2002 година,не беше тошово време,ограмоти се поне малко.

    Коментиран от #26

  • 20 ДЖОТО

    17 1 Отговор
    Виновни са: ПУТИН,МАКАРОНА и бай ДОНЧО от САЩ!!!
  • 21 d0007

    28 0 Отговор
    Чух че и други са източени .
    ако има някой информация да сподели .
    ще се окаже, че е диверсия на по - високо ниво .
  • 22 оня

    25 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Търгът е спечелен от консорциум "Хидроконструкция–Хидепито Солетанж Баши Мелялапозо" Ххаххаахххх голямо ЛАПОЗО.

    Коментиран от #23

  • 23 d0007

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня":

    Демек Турска фирма ?
  • 24 Петко

    25 0 Отговор
    Яз. Дяково има също ограничение за макс. кота отпреди поне 10 години поради необходимост от полагане хидроизолация на стената.
    Никой не си помръдва задника. Язовира не се завирява, водата се ползва от ВЕЦ Яхиново, след което изтича свободно. Некадърници!
  • 25 алена каза

    27 2 Отговор
    в Перник воден режим ще има докато ретроградния герб е на власт

    Коментиран от #40

  • 26 нервен ( разбивача на тролове )

    2 29 Отговор

    До коментар #19 от "Петър":

    Оуу ..как пък не съм тръгнал да се ограмотявам точно па за Перник разбираш ли ...аз съм на 500км от там найш ли колко ми е за винкелите ...щом 2002 сте биле на режим представям си преди 40години сте биле като Фред Флинтстоун от каменната ера мани мани хайвани

    Коментиран от #32, #34

  • 27 d0007

    5 0 Отговор
    https://bigfish.bg/news/novini/Skandalno-Izpuskat-do-dano-yazoviri.html
  • 28 Петър

    13 0 Отговор
    Браво,имаш капацитет да победиш маймуна на шах,а това е добре.
  • 29 ПЕНКО

    27 0 Отговор
    ОТ ДВЕ ГОДИНИ "НАДУМКВАМ" НА ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ - ДА ДОВЪРШАТ ЯЗОВИР "РЕЯНЦИ " НА ТРЕКЛЯНСКАТА РЕКА / 5 КМ. НА 300М. И ДЪЛБОЧИНА ? - ЧИСТА ВОДА !!! ДА, АМА НЕ !!! А ЯЗОВИРА ГО ИЗТОЧВАХА ЗАМ. КМЕТА И ШЕФА НА ВИК -ЗА ДА ГЕПЯТ ПАРИТЕ ЗА "ВОДОЛАЗНИЯ ПРИНЦИП" НА РЕМОНТ НА СТЕНАТА -В СЪУЧАСТИЕ С ИТАЛИАНЦИТЕ !!!!!! ЗАМ. КМЕТА СИ КУПИ ИМОТ В "ДЕЛТА ХИЛ" -КЛАДНИЦА !?!?!?!?
  • 30 мелиоратор

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "fifla":

    Тарикатите във възможните схемите са няколко и са изброени в статията. Всичките те са като воденични камъни на шията на пернишките данъкоплатци и заслужават да бъдат третирани като инсекти с някакъв як инсектицид за да се очисти обществото от тях. Но пернишкото ВИК е субекта, който е имал възможността и задължението да им клъцне крадливите пръстчета. Така че той със сигурност трябва да отнесе първата яка тояга, за да сътрудничи в понататъшното разплитане на схемите и да се наложат справедливо тоягите и на другите.
  • 31 Xxxl

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "d0007":

    Да беше написал България с главна буква !

    Коментиран от #35

  • 32 Xxxl

    14 1 Отговор

    До коментар #26 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Ела на гости в Перник,и повтори тези думи ,и ще разбереш как сме били ,и как сме сега , г.н .неграмотен ! Ама е много лесно пред клавиатурата да пишеш ! Като гледам пещерните хора са били по-грамотни от тебе !Хайде със здраве и Лек ден ,г.н Барни Ръбъл !ЧАО ! НЕ ПЕТА КОМЕНТАРИ ! НЕ СЕ ХАБИ ДА ПИШЕШ !!!

    Коментиран от #36

  • 33 Ще стане чудо

    18 0 Отговор
    Сега умуват как да вземат водата от канала към Владая, Драгичево и Мърчаево. Режим ще има не само в Перник. Честито на печелившите! Поне тогава долните герберунгели ще усетят гегата. Владая мрази Банкя!
  • 34 кретенолог

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Като ти гледам "логичното" мислене стигам до извода, че е наложително да изкараш часовете поне по математика до пети клас. Щото иначе рискуваш от "много акъл" да се удавиш в каната с вода.

    Коментиран от #37

  • 35 d0007

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Xxxl":

    Да прав сте! Много съжалявам
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 нервен ( разбивача на тролове )

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "кретенолог":

    Кво искаш ти ма ...за ква математика кви два лв ми говориш ма ??? селски
  • 38 Васил

    12 0 Отговор
    Трябва да се викнат и инспекторите от Басейнова дирекция Западнобеломорски регион Благоевград които са правили проверка както и инспекторите на ВИК Перник

    Коментиран от #43

  • 39 Даскал

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "d0007":

    Със сигурност е грамотен.Ти не си.
  • 40 Кеф

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "алена каза":

    Дълъг режим ще бъде,дълъг...
  • 41 факт

    2 0 Отговор
    да пият бира и да се къпят у панчаревската баня
  • 42 МИХАЙЛОВ

    13 0 Отговор
    .....ШШШШТТТТТТ...
    .....ПО - ТИХО БЕ....
    .....ДА НЕ СЪБУДИТЕ
    ГЛАВНИЯ ЦАЦАРАТОР
    И НЕГОВИЯ ВЕЛИК И
    МНООООГО КОМПЕТЕНТЕН ЕДИНСТВЕН НАСЛЕДНИК - ГЕШЕФТ ГЕШЕФТАРСКИ...
    ...АМА И ДА ГИ СЪБУДИТЕ
    ТЕ СА ГЛУХИ, СЛЕПИ И НЕМИ
    ЗА ГРАНДИОЗНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
    НА ШЕФОВЕТЕ И ГАУЛАЙТЕРИТЕ
    НА ТЯХНАТА СИ
    МАФИОТСКА ХУНТА - ГЕРБ...
    КОЯТО СИ ГИ ИЗБРА
    И ПОСТАВИ
    ЗА ГЛАВНИ ПРОКУРОРИ...
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Васил":

    Васко, тия с джиповете са си мутри, бе...Какво ще ги викаш2
  • 44 Берия Цветанов

    1 1 Отговор
    Има нова версия - Перничани сами са го източили, защото са завъртяли бизнес с износ на парчета и винкел от стената в Берлин и Китай
  • 45 Усмивката

    4 1 Отговор
    ФБР да ни е на помощ. То се видяло че от династията на Цацароидите полза нама.А Борисов....?Той нищо не знае.
  • 46 Усмивката

    2 1 Отговор
    ФБР да ни е на помощ.От династията Цацароиди види се полза нема.А Борисов.....? Той нищо не знае...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Аз, Врачанката

    15 0 Отговор
    Престанете да се подигравате със жителите на Перник! Хората там,с нищо не са виновни,че ВиК- Перник,не си е свършило съвестно работата! Притеснявам се, тези хора как ще живеят толкова време без вода,все пак в този град живеят най-скъпите ми хора:зет ми дъщеря ми внуците и са във високата част на Перник,при тях дали изобщо,ще има вода-не се знае. Ние във Враца,преди много години също бяхме на жесток воден режим,та ми е много добре известно,каква мъка е това. Така,че влезте на хората в положението и без подигравки!🛀🛀🛀
  • 49 Грую

    10 0 Отговор
    Абе язовир Студена! Кажете кой източи КТБ. Язовир студена като завали и ще се напълни ама от небето пари няма да вземат да валят!
  • 50 782

    8 0 Отговор
    87 милиона и 200 хиляди е стойността на ремонта, не лъжете. Пиайте Верчето, зам кмета Крадлиев и кумеца- Витанката къде са

    Коментиран от #51

  • 51 Софиянка

    9 0 Отговор

    До коментар #50 от "782":

    Историята се повтаря както водния режим в София през 1994 г. Язовир Искър беше ненапълнен и източен поради производство на ел. ток от няколко ВЕЦа. Четирима господа отидоха да си вземат парите за ел. тока от Турция и бяха застреляни от един турчин, който след това го самообесиха в затвора. Имаше прокурорско разследване по сигнал на жители от ЖК Люлин-София, но така и бързо приключи без резултат. И тогава се реши да се прехвърлят рилски води по нова деривация Скакавица за 280 милиона лв., но докато се построи яз. Искър се напълни от пролетното снеготопене. Похарчиха се напразно държавни пари за строителството на тази тръба, която се разруши след първото свлачище в района й. НАКАЗАНИ НЯМА.
  • 52 Истината

    2 0 Отговор
    За всичко са виновни Журналистите и най много онова арменско дупе Хекимян.
  • 53 Киномания Пк

    8 0 Отговор
    Филмови заглавия от ВиК Перник:
    -"Пич, къде мие водата?"
    -"Ловци на душове!
    -"Да се изкъпеш за 60 секунди."
    -"Изкъпи ме, ако можеш!"
    -"Код: Спукана тръба!"
    -"Умивай трудно."
    -"Банята на Оушън."
    -"Мръсни и яростни."
    -"Бани канят!"
  • 54 Перничанин

    3 0 Отговор
    Истинста е че язовира е източен заради ВЕЦА на стената откраднати са милионите и после хората да се оправят и язовира продължава да се източва пак заради веца дори не искат да го спрът при тази криза.
  • 55 Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Тошо":

    Какви глупости пишеш,точно при вас бяха най- големите режими на ток и вода.
  • 56 Мдаа

    2 1 Отговор
    Четете "реки бг" там ще ви станат ясни "кой" "кой" е в цялата "бандитска схема" до 70% от заемите за изграждане на ВЕЦ-ове са безлихвени, първите 2 години са гратисни и не се правят вноски по заема..
    Забъркани са и електродружества, освен администрации и министерства.

    Много политици в БГ станаха хидроинженери. Най-гарантираният бизнес - задължително изкупване от държавата ПО ЗАКОН на ток ВЕЦ с 8 пъти по-скъп ток от АЕЦ и ТЕЦ - гаврата с българите е безпрецедентна.Схемите са започнати още десетилетия, но сега излизат наяве.

    Говорете ми за свободен пазар, миналата години по данни на меж. борси - ток в БГ е най-скъп в Европа.
    Хем им плащате най-скъпият ток, най-скъпата вода, и накрая сте без вода - не знам още какво трябва да се случи, за да бъдат вкарани всички бандити на едно място, където да плетат на две куки топли чорапчета и ръкавички със звездички на тях.

    Коментиран от #60

  • 57 кака Кина

    5 0 Отговор
    кой я източил? Калинките на Боко как кой?

    Коментиран от #58

  • 58 Тиквата

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "кака Кина":

    Нали всички гласувахте за ГЕРБ - сега какво се оплаквате ?
  • 59 pasi

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Тошо":

    Боку не беше ли и той Яшаров но не се е поучил от баща си тошо а е прочел само една книга и то точно която да го поучи как най бързо да извърши геноцид над Българския народ точно е намерил инструкциите на Фердинанд към сина му Цар Борис но нито той нито Симеончо са ги прочели явно са попаднали в тиквата негов прапра внук .
  • 60 pasi

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мдаа":

    Точно така КЕБР и сключените им концесионни договори с ВЕЦове стопанисвани от чужди фирми "ВЕОЛИЯ" които са се прославили по чужбина с разбиване на инфраструктурата на бедните държави...Има и ДПС пръст в далаверата...
  • 61 pasi

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "d0007":

    Целта на играта е геноцид и изгонването на българите от България това беше желанието на плана Ранът и соросоидите и както виждате те си го изпълняват по ноти
  • 62 pasi

    1 0 Отговор
    https://dams.reki.bg/0210-dam/2015-09-12
  • 63 pasi

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЪРП":

    https://dams.reki.bg/0210-dam/2015-09-12
  • 64 Citizen X

    0 0 Отговор
    Водата я изляха в тунелите , които прокопаха , за да извадят златото ..... , вие вода ли искате или да ви тресне едно яко земетресение и да ви изпосъбори къщите , от двете злини липсата на вода е по-малката.
  • 65 Перничанка

    2 0 Отговор
    Да попитаме Лиляна Павлова с тези ли милиони си кпи хотела в Барселона.
  • 66 Вие админите на този сайт, кажете

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Pepars":

    Вие админите на този сайт, кажете защо сте сложили снимка на Камен Каменов на челната ви страница??????? Не Ви ли е срам??? Хората виновни за източването на язовира не сте ги снимали явно🤣ПУУУУ