Last news in Fakti

19 Юли, 2020 11:24 8 648 38

КПКОНПИ плаща милиони след отказ да търси имущество от Цветан Василев

  • цветан василев-
  • кпконпи-
  • иск

Антикорупционната комисия се гордееше с огромния размер на иска към бившия собственик на банката

КПКОНПИ плаща милиони след отказ да търси имущество от Цветан Василев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Антикорупционната комисия се гордееше с огромния размер на иска към бившия собственик на банката Цветан Василев. Предишният председател Пламен Георгев, който задари незаконна постройка на терасата си бе отстранен и изпратен консул във Валенсия, с шумна медийна кампания внсе грандиозния по думите му иск в съда. Сега едва ли ще коментира предприетото от оглавяваната вече от Сотир Цацаров комисия, пише frognews.bg.

Припомняме, че бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на назаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обяви на 17 март 2016 г., че  претенциите на държавата за над 2.2 млрд. лв. са внесени в съда и са насочени към бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, семейството му и общо 24 фирми.

Три години по-късно се оказва, че комисията се е отказала от над 356 млн. лв., за които първоначално твърдеше, че са част от незаконно придобитите средства от източването на фалиралата през 2014 г. банка, съобщава „Свободна Европа“.  Информацията става ясна от определение на Софийския градски съд (СГС) от 16 юли, с което частично е прекратено делото за конфискация срещу Цветан Василев по отношение на три от дружествата ответници – InterV Investment, „Вива Телеком България“ и „Българска телекомуникационна компания“ (БТК).

Според справка в електронното деловодство на СГС КПКОНПИ е изпратила на съда молба за отказ от тези претенции на 1 юли. С какви мотиви е направен отказа до момента не е ясно. От публичното определение на съдия Галя Вълкова, която гледа въпросното дело за конфискация, стават ясни само конкретните суми, които държавата вече не претендира от трите дружества. Става дума за над 108.9 млн. лв. от InterV Investment, над 124.9 млн. лв. от „Вива Телеком България“, 2163 лв. от БТК и повече от 62.5 млн. евро „остатък от продажната цена в размер на 330 000 000 евро във връзка с продажбата на капитала на InterV Investment“.

Само преди дни в интервю за „Гласове“ Цветан Василев също съобщи, че има отказа на КПКОНПИ от част от претенциите си срещу него.  По думите на бившия банкер Антикорупционната комисия ще трябва да заплати на съда над 40 милиона лева такса след направения отказ.

По думите на Василев отказа е за много по голяма сума: „Цацаров сам не е посмял да подпише искането за отказ от иск за 1 млрд., а е накарал някакъв чиновник да го подпише, за да минат между капките. Най-забавното е сега, че заради тези своеволия КПКОНПИ ще трябва да плати на съда около 40 млн. лева такса. Цацаров реално не е събрал и една десета от тези пари, не знам откъде ще ги намерят.“, заявява той.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fks

    35 12 Отговор
    иЕвала Мустак пращаш ли картички на Каскета от Малдивите

    Коментиран от #3, #9, #11

  • 2 3.14К

    67 4 Отговор
    Към оставката на Гешев и тази на Цацаров.
  • 3 герберастия

    43 5 Отговор

    До коментар #1 от "fks":

    за пеевски и шкафчето нещо да кажеш ?

    Коментиран от #18

  • 4 ъъъъъ

    15 22 Отговор
    затова не харесват гешев. цацата се оказа дребна риба.
  • 5 Верно ли

    63 1 Отговор
    Цацата да бръкне и да си ги плати от джоба! Аман от разход на държавни средства за плащане на съдебните им безобразия, вместо да се насочват към здравеопазване и образование! Съд и затвор, и промени в закона за лична отговорност на служители на администрациите и държавните органи!
  • 6 ВАТМАН

    41 2 Отговор
    Разпродаване на имуществото на Пацо Терасата!
  • 7 ФЕН

    6 44 Отговор
    Това фрога не беше ли сайта на подлогата на Божков и Василев? И това ако е "обективна журналистика "!

    Коментиран от #15, #22

  • 8 Затвор

    37 2 Отговор
    Цацаров е следващият за затвора.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Покажете

    39 1 Отговор
    поименен списък на всички , облажили се с милиони от банката !
  • 11 Бачо Киро

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "fks":

    Мустакът, че е вършил глупости, вършил е. Кумецът му от Ловеч, с красивото име Гошу Г.ъ.з.Ъ, е лапнал над 50 милиона еврака от там и никога няма и да ги върне. Въпреки това, както и ще се види и в бъдеще, а виждаш, че и сега излизат щуротии на Цацаров и компания (с невероятния прокурор по делото и настоящ главен прокурор ГешеФт), зулумите са причинени най-вече от други, а се надяваха той да опере пешкира за всичко. Ситуацията е сходна с Божков, който също е боклук и има защо да посети СЦЗ, но не е главният тарикат и без правителството не би могъл да си върши далаверите... Горанов бил спал 5 години, ама подписвал всеки месец, но не бил знаел.... И децата в детската градина биха се изсмяли на такива твърдения... Сам можеш да откраднеш колко? 100 бона? 500 бона? Айде, милион... Ма десетки, да не говорим стотици милиони или пък милиарди сам не можеш да откраднеш никога. Особено пък без хора в правителството.

    Коментиран от #13

  • 12 ХУ Ю

    21 3 Отговор
    КО СТАНА ВА УТОРКОВЦИ ЦАЦИ + КАСКЕТА СА ПЪТНИЦИ ДАНО ПОНЕ СТАНАТ АДВОКАТЧИТА ПО БРАКОРАЗВОДНИ ДЕЛА ,МАКАР, ЧЕ И ЗА ТАМ СЕ ИСАТ ЕЛЕМЕНТАРНИ ЗНАНИЯ
  • 13 Верно ли

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Абе да, ама точно "мустака" има такива документи в него, дето ще ги затрият всички по веригата, докато за Божков не съм сигурен, че разполага с такива.

    Коментиран от #17

  • 14 как с кви мотиви?

    16 1 Отговор
    С мотивите,че тези компании вече не са собственост на Василев,а на Шиши!Като как така ще му се месят!
  • 15 Kris51

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    Това е факт, не става дума за журналистика.
  • 16 Порно

    11 1 Отговор
    Това е за да паднат запорите и финягата бизнесмен и бивше шофьорче в ЦК на Комсомола да вземе кинтите от продажбата на телекома.
  • 17 Бачо Киро

    20 0 Отговор

    До коментар #13 от "Верно ли":

    Вероятно си прав, защото все пак е банкер и е раздавал заеми, докато другият е раздавал подкупи. Въпреки това простотията на Горанов е факт и никакви документи не са нужни. 5 години министър на финансите подписва и "проспал", че 700 милиона са изчезнали, понеже се плаща по различен начин. Какви документи точно ти трябват още? Дори в африканските държави щеше да е в ареста вече,барабар с останалите по веригата.

    Коментиран от #19

  • 18 Димитър

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "герберастия":

    Предпочитам в държавната хазна да влезнат стотици милиони лева от конфискация на имуществата на олигарсите на руската партия Бсп, а именно: В. Божков, братя Бобокови, Баневи, Арабаджиеви, АЛКОХОЛНИЯ БОС МИНЬО СТАЙКОВ, и избягалия беглец и крадец от банка Ктб Цветан Василев, а те в затвора за дълги години. Протести може да има, но не и предсрочни избори, защото те обслужват интересите на другаря президент Радев Решетников които ще помогне да дойдат Бсп, Дс и Дпс пак на власт.

    Коментиран от #23, #24

  • 19 Верно ли

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бачо Киро":

    Това безспорно е така, иначе Божков нямаше да печели делата в Административния съд. За съжаление в нашето законодателство няма такава част за личната отговорност, а има само отговорност на държавата, т.е. ние и нашите данъци отиват за погасяване на задължения за извършени престъпления по служба. Това трябва да се промени, да ги видим тогава как ще си слагат подписите на незаконосъобразни актове. Между другото само народните представители носят отговорност за приемане на незаконосъобразни закони, нарушаващи Конституцията.
  • 20 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Крайно време да дойдат такива дето първата им работа е да потърсят наказателна отговорност от тази шайка! "Куче влаче /30 год/ диря няма"!
  • 21 инчхай

    8 0 Отговор
    герберасите боко и цв.цв трябва да плащат те го награждаваха за банкер на годината и пияндето веждичо си държал парите на влог с най-висока лихва и после рева по всички телевизии га--
  • 22 Orakula ot Delphi

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    Obektivnata e za Mitalov, naj- korumpirania balgarin?
    Koito e skopen nerez veche.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мъка

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Димитър":

    Какво ли се случва в главата на човек, че да страда от такова умо-помръчение и затъмнение.
  • 25 Мартин

    1 5 Отговор
    Доживотен ЗАТВОР за фараон Цветан Василев!!!

    Коментиран от #37

  • 26 Полина

    1 2 Отговор
    Само дано на Василев да не му се размине и затвора, както му се е разминал иска...
  • 27 Петър

    0 5 Отговор
    Василев източи много повече от 2 милиарда от КТБ, но схемите са сложни и не всичко може да се проследи.
  • 28 Васко

    0 3 Отговор
    Докога ще чакаме да се мотаят и да отлагат ареста на Василев???
  • 29 Живка

    0 2 Отговор
    За мен това е нелогично. Всички много добре си спомняме, как Василев крадеше с пълни шепи от банката и заграбваше имоти. Парите трябва да се върнат.
  • 30 Работник

    1 5 Отговор
    Докато беше тоя палячо цацаров всички си траяхте ,сега каскета ви разказа играта и ви се завъртя тавата ,мръсни крадци

    Коментиран от #36

  • 31 Малина

    1 2 Отговор
    А с екстрадирането на крадеца Цветан Василев какво се става? Докога ще харчи на воля крадените пари от пирамидата КТБ?
  • 32 1944

    0 0 Отговор
    и цацата и цецо мустака са руски креатури. не ги мислете - те са си добре охранени.
  • 33 chi

    1 0 Отговор
    КПКОНПИ-нали това беше полумафиотска, полумутренска структура?
  • 34 Факти

    3 0 Отговор
    Цветан Василев, с нещо ги държи всички уж раследващи.🤔
  • 35 бесен

    0 0 Отговор
    е държи ги с расписките за кинтите сето са вземали
  • 36 бесен

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Работник":

    цаца каскети все тая -а на теб да каха блаженни са вярващите
  • 37 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мартин":

    и кво ще се върнат парите ли оффф много елементарно мислите
  • 38 хахаха

    0 0 Отговор
    абе шиши взе парите и каза ще видиме