Last news in Fakti

28 Юли, 2020 08:53 18 670 54

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

  • делян пеевски-
  • солун-
  • адванс криейтив груп

Кой реално стои зад създадената през 2018 година “Адванс Криейтив Груп”?

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн. - 1
Колаж: Биволъ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Българската фирма “Адванс Криейтив Груп” е създадена през септември 2018 г. През декември тя  плаща 4 милиона евро за офис сграда на престижната улица “Йонос Драгуми” в Солун. Документи, с които "Биволъ" се сдоби сочат, че фирмата се представлява от бивша управителка на “Водстрой 98”, свързвана с депутата Делян Пеевски. Сделката носи всички признаци на пране на пари с неясен произход, доколкото нито фирмата, нито нейният формален собственик разполагат с такива средства, пише "Биволъ".

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

В края на 2018 се случва една от най-значителните имотни сделки в Солун за годината. Продадена е цяла осеметажна сграда на централната улица “Йонос Драгуми” номер 3, на две крачки от крайбрежния булевард. Купувачът плаща общо 4 милиона евро по банков път. За партера, където се намира известният ресторант “Мамалука”, са платени 1 600 000 евро. За всеки от етажите са платени по 300 000 евро. Общата сума от 4 000 000 евро е поделена между предишните собственици.

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

"Биволъ" разполага с целия нотариален акт, който е над 100 страници. В него се вижда името на купувача – българската фирма “Адванс Криейтив Груп”, и по-точно нейният гръцки филиал, създаден през ноември 2018 г. В документите от гръцкия търговски регистър се вижда името на представителя на фирмата: Анна Георгиева Пчеларова. 

Гръцкият филиал регистриран на 2 ноември 2018 г. няма собствен капитал, а българската фирма има към този момент едва 10 000 лв. капитал и дори няма регистрация по ЗДДС. Такава е направена на 28 ноември 2018, а на 19 декември 2018 е изповядана сделката за сградата за 4 милиона евро.

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

В нотариалния акт за сделката също личи името на Пчеларова, която представлява фирмата в Гърция.

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

В сградата на "Драгуми" 3 има офиси на туристическа фирма, адвокатска кантори, дентална клиника и други престижни бизнеси, които сега плащат наем на новия собственик – новосъздадената българска фирма, придобила сградата с пари с неясен произход.

Фантомна фирма, зад която “витае” Пеевски

Коя е Анна Пчеларова? Тя е била член на борда на директорите на  фирмата “Водстрой 98” от 2011 до 2016 г.  “Водстрой 98” беше една от големите строителни фирми, свързвани с депутата Делян Пеевски, макар че формално той не присъства никъде в собствеността и в нейното управление.

През 2016 г. премиерът Бойко Борисов нареди прекратяването голямата обществена поръчки за магистрала Хемус, спечелена от “Водстрой 98”. От Прага той обясни, че зад фирмата “витае” депутатът от ДПС Делян Пеевски. За няколко години преди да бъде отбита от държавната хранилка “Водстрой” беше успяла да спечели поръчки за близо милиард лева, показа проучване на "Биволъ".

В момента Пчеларова е управител на фирмата “ПМ Контрол”, чийто собственик е бившият формален собственик на “Водстрой 98” Иван Мирински.

Това обаче не е единствената връзка на “Адванс Криейтив Груп” с “Водстрой 98”. В България фирмата се води на името на Анелия Трендафилова Терзийска. Проверка в данните от “Наплийкс” показа, че Терзийска е работила за фирмата “Моко Проект”, която е била собственост на Иван Мирински.

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

“Адванс Криейтив Груп”  е регистрирана в жилищна сграда в София. На адреса няма името на фирмата, но има фамилия Терзийски. На позвъняването не отговори никой.

И луксозна вила в София

Покупката в Солун не е единствената инвестиция на фантомната фирма. През 2019 г. тя брои милион и двеста хиляди лева за престижен имот – къща с 336 кв.м. разгъната застроена площ в “Резиденшъл Парк” в София.

Куха фирма, свързана с Пеевски, купила офис сграда в Солун за €4 млн.

"Биволъ" изпрати въпроси на личния имейл на Терзийска относно произхода на парите за сградата в Солун и вилата в София, но до редакционното приключване на статията не получихме отговор.

Финансирането на “Адванс Криейтив Груп” за покупките в Гърция и в България засега не може да бъде обяснено с нормална бизнес дейност. Най-вероятно фирмата служи като посредник на други субекти, които не желаят да застанат с името си и да направят тези инвестиции със законно придобити средства.

Във всички случаи изнесените факти дават основание да бъде извършена проверка от данъчните и правоприлагащите органи в България и в Гърция, още повече, че зад фирмата “Адванс Криейтив Груп” витае сянката на успелия млад мъж Делян Пеевски, за който списание “Шпигел” написа, че е “айсберг на корупцията” в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само

    67 5 Отговор
    далавери в главите и действията !
  • 2 Шиши

    96 8 Отговор
    Не знам за какво става дума. Дарих 4 милиона за децата
  • 3 Брадвата

    77 11 Отговор
    Кога да очакваме прокурори и ДАНС при вас в редакцията?
  • 4 КОТарАК

    96 1 Отговор
    тази далавера е една от безкрайно многото и сигурно най-незначителната , но е добре да се почне от някъде
  • 5 Професора

    89 3 Отговор
    Даде им поръчки за 1 милиард кв, а 2016 г изведнъж им прекратява договира за,, Хемус" те добре са се нагушили с 1 милиард от републиканския бюджет за вас постна пица както разправяше Дянков!
  • 6 Завещанието

    62 4 Отговор
    Ковчежника на ДПС и ГЕРБ! То ако беше освуил само 1 милиард добре щеше да е!
  • 7 гост

    9 69 Отговор
    Витае сянката само в кухите биволски глави.Нямало никакви доказателства,но Пеевски е в основата.Това звездите им го разказват на биволите.

    Коментиран от #12, #15, #24, #44

  • 8 🐷🐽🐖грух грух

    30 5 Отговор
    Грух,Грух,мълчете и перете 💰💵 дето съм ви ги дал ...
  • 9 Михайл

    70 3 Отговор
    Къде е главния прокурор? Спи, почивка или лови роми по селата. Я някак си проспива всичко свързано с герб и ДПС. После нямало недосегаеми хаххах. Послушко на ДПС

    Коментиран от #11, #14, #16

  • 10 Последния Софиянец

    63 5 Отговор
    И суперкомпютър не може да изчисли всички далавери на хунтата.

    Коментиран от #18, #34

  • 11 Дельо Хайдутин

    42 3 Отговор

    До коментар #9 от "Михайл":

    Избяга в отпуска.Доказа че е мишок.
  • 12 ДПС

    5 35 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Така е брат, господин Делян Пеевски е чист като турско масло. Дари на неблагодарния български народ над 4 милиона евро. Малко с умните и правоверни като теб за съжаление

    Коментиран от #13

  • 13 Михайл

    36 4 Отговор

    До коментар #12 от "ДПС":

    Ибне дари 4 милиона а е гепил 4 милиарда. За какви правоверни става дума. И каквъв брат си ти бе? РЯЗА.... а бург... я. Твойте братя са някъде в Анадола шанурфа може би или Мерсин където още ходят с дългите гащи
  • 14 ГейшеФ

    43 3 Отговор

    До коментар #9 от "Михайл":

    Тук съм,в момента съм залегнал в едни храсти и дебна един дърт циганин,който се е заврял в казаните за боклук и рови вътре.Само го чакам да излезе и веднага му повдигам обвинение за ОПГ и ще дам официална прескоференция пред медийте къв опасен бандит съм заловил
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Каскета

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Михайл":

    Имам забрана от дУган,бойкУ и 🐷 да питам за дпс и герП по каквито и да е въпроси...
  • 17 Eeee

    22 3 Отговор
    Прашчо много се кефи на снимката.
  • 18 ОО памперс

    6 11 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Как е "раната" кърви ли??Казвах ти аз дебел е салама ти не е свикнал съм.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 110

    12 2 Отговор
    Е нали уж Гърция е правова държава, а ние сме връх на корупцията в ЕС? Чакайте си някой да ви оправи...
  • 21 8564

    25 1 Отговор
    Аз си представям тия там другарки от борда на директорите, като какви величия се изживяват. Самочувствието сигурно е до небесата. Видите ли "Я какви сме яки и умни. А как добре се справяме с живота?! Това е понеже сме по-умни от овцете. Те си заслужават да гният в мизерия."
    А истината е, че една ОПГ наречена ДПС е простряла чадър над тях и има позволява да грабят народеца.
    А народеца верно си заслужава съдбата, след като за 30 години грабежи и опростачаване на нацията си мълчи и си гледа в празното канче.
  • 22 Asdfg

    22 2 Отговор
    Гешев, спиш ли? Спинкай, спинкай.
  • 23 Фактология

    20 0 Отговор
    Първо: Първоначалната цена е била 3 милиона и 50 хил. Второ: Не фигурира само името на въпросната,но са упоменати и други лица.Например едно от тях е : Елена Тотева родена в гр.Кричим на 07.08.1961 год.От цялата работа е добре,че имат данъчен номер към гръцките данъчни служби и може по-лесно да се разплете случая с участието на полицията.
  • 24 Лекар

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Много си зле бе! Сигурно те е хванал ковид19
  • 25 Интересно, че уж милиардер се занимава

    5 1 Отговор
    с покупката на сграда за 4 млн!?

    Коментиран от #30

  • 26 пешо

    10 8 Отговор
    Комунисти от всички страни, изчезвайте
  • 27 дуГанчо

    11 5 Отговор
    Да млъквате ей..., ще ви пращам Каскетсурат и Тикфункафа! Аааа... Тюфлекбаба е чист като детска сълза... анадънмо.!?
  • 28 Бивш работник

    26 4 Отговор
    Този Шиши уби нарочно Булгартабак, въпреки че беше на печалба. За да не сме конкуренция на чужди фирми, беше заличена Булгартабак.
  • 29 Калоян

    14 3 Отговор
    Ей ся прокуратурата ще се самосезира и пеевски и пчеларова ще бъдат привикани за обяснение. Сарказъм, ако не сте разбрали :)
  • 30 И милиардерите ходят по нужда

    9 2 Отговор

    До коментар #25 от "Интересно, че уж милиардер се занимава":

    Решил е да изпразни чекмеджето със седмичните приходи
  • 31 Един там

    25 3 Отговор
    Как става номера с плащането на 4 млн евро без фирмата да има дейност и приходи. При мен за покупка за 100 хил. ме разкатаха от писане на декларации, произход на парите и проверки откъде са, а тук просто ей така всичко става. Предполагам гърците са правили запитване до българските институции за произхода на парите и са били излъгани, за да се осъществи сделката. Платено е по банков път и много лесно може да се проследи произхода на парите от кои сметки са дошли. Мога да се обзаложа, че са от офшорна фирма. Това са 100% пари на българският данъкоплатец. Ало, каскета, къде си? Спирай отпуската и идвай да разследваш бе пУмияр скапан! Оставка!
  • 32 Комунистите

    12 5 Отговор
    вече 30 години си правят каквото искат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 АМОН

    11 2 Отговор
    Защо се занимавате с подобни дребнотемия.

    Вижте с коя БАНКА РАБОТЯТ И ДОГАН И ПЕЕВСКИ!!

    БЯХ ДЪЛБОКО ИЗНЕНАДАН КОГАТО УСТАНОВИХ, ЧЕ БАНКАТА КОЯТО КРЕДИТИРА ТЕЦ ВАРНА И С КОЯТО СА СВЪРЗАНИ ХУБАВЕЦА ОТ СНИМКАТА И ТОЗИ КОЙТО РАЗПРЕДЕЛЯ ПОРЦИИТЕ В ДЪРЖАВАТА Е НЕ КОЯ ДА Е , А ТАЗИ В БОРДА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА КОЯТО УЧАСТВА НЕ БЕЗИЗВЕСТНИЯТ СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ.

    ТЪРГОВСКА БАНКА "Д" е тази зад чиято абвиатура се крие ДЕМИР БАНК - България собственик на която е ФУАТ ГЮВЕН /агент АХИЛ/.

    Та агент АХИЛ държи безмитния износ на горива в митническите зони , и всичко това което ТАМ става като далавера.

    КОЙ ДА РАЗЛЕДВА БЕЗМИТНИЯ ИЗНОС И ДАЛАВЕРАТА С ГОРИВАТА НА АГЕНТ АХИЛ / Фуат Хюсниев Османов/ - ВАНЬО ТАНОВ ОТ ОТВЪДНОТО ЛИ ?!!

    БИВОЛЧЕТАТА ВМЕСТО ДА НИ ЗАНИМАВАТ С ТАКИВА ПОКУПКИ НА ДРЕБНО ДА ОТИДАТ И ВИДЯТ СГРАДАТА НА ДЕМИР БАНК ДО РУСКИ ПАМЕТНИК!!! С размерите и кичозността си тя спокойно конкурира тази на ЕЦБ.

    Нека се поразровят върху какъв терен е изградена сградата , кой го даде на АГЕНТ АХИЛ , защото тогава ще разберат истинският корен на проблема свързан с тези които превърнаха България в тяхна частна държава!
    УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ БИВОЛ НЯМА ДА НАПРАВИ ТОВА РАСЛЕДВАНЕ!!
  • 36 Само да попитам

    7 1 Отговор
    Свърши ли вканцията на гл. ПРОКУРОР?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Винету

    6 1 Отговор
    Отглеждаме щастливи прасета и тикви.
  • 39 Безсрамни лъжи и манипулации

    2 8 Отговор
    Давам веднага € 8 млн за сградата.
    Всъщност това е типична, долнопробна, Биволъ, неграмотна лъжа. Тази сграда струва поне 35-40 млн евро. Ама Ганьо е завистлив сиромах. Всеки килер му се види Офис сграда.

    Аман от мулета с капаци и недояздени недялкойордановчета. Аутсайдери.

    ...
  • 40 Тони Мигусмукаро

    1 5 Отговор
    Пееффски е рожба на мултигруп и лично на Павлофф,разбирай ДСна БКП!4млн евро са джобни за мафията.
  • 41 А този грухчо

    4 0 Отговор
    Кога? И той има нужда от леко предозиране с PB от Менделеевата таблица.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 КЬОВЕШИ

    6 1 Отговор
    ОСВЕН ЛАУРА КЬОВЕШИ ДА ОТКРИЕ КУХИТЕ ФИРМИ И ЧЕКМЕДЖЕТО С КЮЛЧЕТА НА КОЙ СА
  • 44 Б.б.

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Изглежда в твоята глава,има звезди и Боболечки.На 4 км.щетедиагностецират ,
  • 45 ГешефТ

    3 0 Отговор
    Не ме занимавайте със "свещени крави". Много добре знаете, че са недосегаеми.
  • 46 Реститут

    4 0 Отговор
    4 млн.евро?За 8 етажна сграда ,на крайбрежен булевард?300 хил.на етаж?Абе това кочина ли е?Или бизнес сграда.То апартаментите на моя етаж струват почти двойно.Значи е без пари и е далавера.Византииско-българска.Тоя Бивол ми оправи настроението още от сутринта.

    Коментиран от #52

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Гост

    0 3 Отговор
    Оставете намира Премиера Борисов. Печвли малцинството в случая. Не ни смятат за хора, бедни сме, а и не им се сърдим, има нещо сбъркано. Те малцинствата твърдо са зад ахмед. За всичко ги бива,. Долу ръце от Бойко Методиев
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 1111111

    3 0 Отговор
    Не почне ли отдолу от самите нас, тежко ви и горко българи християни. Те си имат две майки, и веднага господин Ердоган се включи. Нищо против тях, турчина е добър човек, малцинствата не са лоши, но много от някои не могат значението на някои думи. Те имат пари. Имат ромео самочувствие и ще ви бият, изнасилват, защото зад тях не знаем, кой стои, но не са сами. Дано да греша, ако не може и в лудница да те вкарат, може и белезници, зашото те са в мвр мнозинство, а българина стои зад оред тях. Не ни интересува нищо, но е време тази вечер да спрат определени кръгове да подклаждат огъня. Турците интелигенцията заминаха с еднопосочен билет за германия, завиждам на тях, че се оправиха, а ние ще ни мъчат, докато си постигнат целта и ни вземат и писледното, което имаме
  • 52 АБЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Реститут":

    другите 10000000 са дадени кеш .как Роско плати една вила на ХАЛКИДИКИ.
  • 53 хахаха

    3 0 Отговор
    АБЕ ЩЕ ДОЙДЕ КОЛЕДА НАКРАЯ
  • 54 тц тц

    1 0 Отговор
    Гърците кво казват правителствен ли е