ФАКТИ.БГ

Над 330 пъти ръст на печалбата. Какво значи да те позлати държавата

Българската агенция за безопасност на храните продължава да увеличава парите, които плаща за обезвреждане на животински отпадъци, а те намаляват

Публикувана: 28 Септември, 2020 08:13
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11245
Над 330 пъти ръст на печалбата. Какво значи да те позлати държавата
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.7 от 41 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Броят на животните в България намалява, но Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) продължава да увеличава парите, които плаща за обезвреждане на животински отпадъци. Агенцията мълчи по въпроса какво налага харченето на тези средства.

В края на юли БАБХ са подписали поредния анекс с “Еко БГ СЖП” - една от двете фирми, собственици на инсинератори, с който отпускат допълнително още близо 1,5 млн. лв. за изгаряне на трупове. Така общото увеличение чрез анекси спрямо първоначалния договор е близо 40 на сто – от 8 млн. 760 хил. лв. на 14 млн. 404 хил. лв. с ДДС.

В същото време по официални данни на Министерство на земеделието и храните общия брой на отглежданите животни у нас намалява през 2019 г. сравнен с 2018 г.

По-малко животни, повече пари за обезвреждането им

Заради африканската чума най-голям е спадът при свинете – с близо 25 на сто, а инсинераторите не бяха изпратени за ликвидиране на нито едно от огнищата на болестта. Вместо това БАБХ отпусна допълнително още пари за загробване на труповете на животните. Въпреки че в случаите, в които раздава милиони за обезвреждане агенцията изрично отбелязва трудностите, пред които е изправена – “определяне на терен, организиране на загробването, транспортиране на труповете, извънредни разходи. Загробването на животни не може да даде гаранции за опазване от замърсяване на околната среда”.

От агенцията по храните не казват, колко тона животински отпадъци се обезвреждат месечно. От данните по приключили договори на БАБХ излиза, че при по-голям брой животни в края на 2017 г. и началото на 2018 г. агенцията е плащала месечно за обезвреждане на около 570 тона животински отпадъци. В момента държавата плаща само на “Еко БГ СЖП” за повече.

Отделно за същата дейност още пари се дават на друга фирма – “Син кръст 2016”. От края на 2018 г. досега фирмата има договори с БАБХ за над 21 млн. лв. Ако междувременно не бъде подписан анекс, това означава, че по обявените цени само "Син кръст 2016" изгаря по над 600 тона месечно.

Така, без да бъдат използвани в потушаването на най-мащабната епидемия по животните от миналата година – африканската чума по свинете, излиза, че двете фирми са обезвреждали по документи два пъти повече от обичайното количество животински отпадъци. Това се случва при неясен капацитет на инсталациите за изгаряне, тайна на местоположението и липса на информация за това, как се контролира количеството, за което се плаща.

Свободна Европа изпрати въпроси до БАБХ, прокуратурата и фирмите "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП" на посочените от тях електронни адреси за контакт, но до този момент няма отговори.

Кои са фирмите?

Фирмата „Син кръст 2016“ е регистрирана през 2015 г. с начален капитал 1950 лв. В отчета си за 2016 г. тя е записала загуба от 61 хил. лв. От 2017 г. "Син кръст 2016" започва да работи по договори с БАБХ за обезвреждане на отпадъци. В годината, в която това се случва, фирмата излиза на печалба от над 897 хил. лв., а през 2018 г. тя вече е над 5 млн. и 350 хил. лв.

През този период собственици на “Син кръст 2016” са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на “ВОЛФ-96”, представител на ДИТЦ и “Чистота София”. Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер “Новера”.

През юни 2019 г. дъщерите на собствениците на “Син кръст” честитиха рождения ден на премиера като публикуваха снимка с него от дома му и с думите: "Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!". До този момент “Син кръст 2016” е получила от БАБХ близо 14 млн. лв. и има действащи договори за още над 21,2 млн. лв. От юни тази година фирмата е с нов собственик.

“Еко БГ СЖП” е основана през февруари 2015 г. със 100 лв. капитал. В годината на създаването си отчита приходи от 18 хил. лв. Фирмата започва да работи по договор за обезвреждане на отпадъци с БАБХ от края на 2017 г. и още на следващата година отчита печалба от над 2 млн. лв.. Това е над 330 пъти повече в сравнение с 2017 г., когато е декларирала печалба от 6 хил. лв. До този момент “Еко БГ СЖП” е получила за изгаряне на трупове над 8 млн. лв. и има действащ договор за близо 14,5 млн. лв.

Парите за обезвреждане на животински отпадъци са част от нотифицирана държавна помощ от 90 милиона лева за периода 2015-2020.

Какво правят инсинераторите?

За мобилните инсинератори се разбра след протести през 2018 г. заради непоносима миризма и лоши хигиенни условия. Първи бяха жителите на радомирското село Владимир. След шума, който се вдигна инсталацията на „Син кръст 2016“ беше преместена в рудника на пернишкия квартал „Бела река“. Там също избухна недоволство и инсинератора беше махнат. След като престоя известно време на паркинга на “ВОЛФ” на Околовръстното шосе на столицата, инсталацията изчезна.

Срещу инсинератора на фирмата „Еко БГ СЖП“протестираха жителите на старозагорското село Калояновец. Мобилният инсинератор остана в селото и по време на епидемията от чума по дребните преживни животни в Ямболско през 2018 г., когато десетки трупове се загробваха с цел ограничаване на заболяването.

Eдна година мълчание

Разследването “Война за трупове” беше публикувано през 2019 г. с подкрепата на Антикорупционния фонд. Непосредствено след излъчването му тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка. Той поиска специализираната прокуратура да установи дали има изтичане на 30 млн. лв. към две фирми, занимаващи се с изгарянето на животински отпадъци.

Видимият резултат от незабавната проверка в Агенцията по храните е една година мълчание от страна на прокуратурата. И държавни поръчки за близо 60 млн. лв. към две фирми със скромни обороти преди да започнат работа по договори с Агенцията по храните.

Автор: Генка Шикерова

Източник: "Свободна Европа"

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.7 от 41 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Лешояд
1 Отговор
В БАБХ явно трябва да се назначат на щат прокурор и специалист от икономическа полиция.

Коментиран от #8


Оценка:
-0 +81

Охо Бохо
2 Отговор
Където и да разровиш ще съмрди и ще горчи като отрова! Само, че нищо не се рови до край, или се разрови пусне се пушилка и край! Какво стана с боклука, разрови се, търчаха журналисти напред назад, един мин постоя 3 м в затвора и край! Горят ли се пак, внасят ли се? ~мълчание. Така и с това разкритие ще се пошуми и ще отшуми.

Оценка:
-0 +111

гост
3 Отговор
Щом Тиквата е там няма как да не получат пари !!!!! Крадени от народа пари !!!!МУТРИ ДОЛНИ !!!!

Коментиран от #13


Оценка:
-5 +94

Богдан
4 Отговор
Цяла България вони на далавера.

Оценка:
-2 +99

Безбройни
5 Отговор
далавери и грабене - чрез свои , за свои !

Оценка:
-1 +80

6
Този коментар е премахнат от модератор.
Гост
7 Отговор
Означава че се ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТО всекидневно.............

Оценка:
-1 +58

Бриго Бичкията
8 Отговор

До коментар #1 от "Лешояд":


Който и да се назначи, където и да се назначи, фирмата на "Батко и Братко" ли е край, до тук с прозрачността. Просто трябва да се премахне тази уродлива система от баджанащина и корупция.

Оценка:
-2 +59

Питам
9 Отговор
Кой е изпълнителния директор на БАБХ в момента , че вече се обърках.?

Оценка:
-0 +31

Мда
10 Отговор
Мълчанието на агнетата! Само че агнетата сме ние, народа!

Оценка:
-0 +38

Фаера
11 Отговор
Есенен пиене и крадене му е майката да живей нашия вожд кратуна тиквонов аферим машалла

Оценка:
-3 +20

Оттам
12 Отговор
" Усвоява " се като за последно.

Оценка:
-0 +23

onq s konq
13 Отговор

До коментар #3 от "гост":


Защо цялото недоволство на хората се излива върху Б.Б. Всички парламентарни партии са в схемата и задружно си въртят далаверите на нашия гръб.

Оценка:
-8 +17

14
Този коментар е премахнат от модератор.
СВИНИ
15 Отговор
Cтрaннo e кoлкo мнoгo cлуги и eничaри мoжe дa имa в eднa тoлкoвa мaлкa cтрaнa. Ocoбeнo, aкo нaчeлo нa cъщaтa cтoи Eр(дoгaн)ът нa Бaлкaнитe, eлeмeнтaрният пoжaрникaр oт Бaнкя, държaщ злaтo и eдри бaнкнoти в cпaлнятa cи.

Оценка:
-0 +15

16
Този коментар е премахнат от модератор.
17
Този коментар е премахнат от модератор.
гост
18 Отговор
Козируващият файтонджия има пръст и тук!

Оценка:
-0 +4

hmhmhm
19 Отговор
Новата завера - се казва ДАЛАВЕРА !

Оценка:
-0 +3

Анализаторр
20 Отговор
Не е ли по ефективно прасетата в фермата ви да се поболеят от чума? Горките животинки :)

Оценка:
-1 +2

chi
21 Отговор
Крадат сериозно щото им е за послмедно...

Оценка:
-0 +3

Трябва да се показва на обществото
22 Отговор
Как управляващите от ГЕРБ ни ограбват.

Оценка:
-0 +0

Анализаторр
23 Отговор
Европа спиш ли? Вожда пак усвоява. Да е жив и здрав и да ни радва с тъпизмите си още 10 години. Поне толкова трябват за Хемус. Хахахахаха.

Оценка:
-0 +0

мдааа
24 Отговор
Това е нагледна схема,КАК СЕ КРАДЪТ ПАРИ от държавата с "наши хора" и после 50% за вас ,50% за нас.....само поръчки ни пускайте и никой друг да няма достъп до тях ! За това се избират 2 фирми "наши" ,уж има конкуренция и "бой за парите от държавата"......а ние пасем трева.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Румен Радев
Президентът на България Румен Радев коментира изказването на вицепремиера Валери Симеонов за майките на деца с увреждания.
Безконтролната власт ражда цинизъм..."

Още бисери
ТОП 5