ФАКТИ.БГ
  • плагиатство-
  • доцент наталия киселова-
  • има такъв народ-
  • д-р петър илиев

Спряган за премиер плагиатствал от доц. Киселова

Това става ясно от разследване на групата "Правна лудост" в социалните мрежи

Публикувана: 1 Август, 2021 21:57
35 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7938
Спряган за премиер плагиатствал от доц. Киселова - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Един от кандидатите за премиер на "Има такъв народ", чието име бе споделено с другите политически сили в петък сутринта, и предишен кандидат за правен министър - д-р Петър Илиев - е плагиатствал десетки страници от своята колежка в Софийския университет доц. д-р Наталия Киселова.

Това става ясно от разследване на групата "Правна лудост" в социалните мрежи, която е успяла да открие изтеглената от пазара книга на Илиев и я е сравнила с издадената тази година дисертация на Киселова, написана през далечната вече 2008 г.

В крайна сметка мандатът за съставяне на правителство в петък бе взето от Пламен Николов - най-новият кандидат-премиер на "Има такъв народ", а в профила на лидера на партията Станислав Трифонов бе обявено, че това решение е взето още преди две седмици. Не стана ясно защо тогава ИТН са обявили на другите партии името на Илиев - нещо, потвърдено от Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Той обаче беше и по всяка вероятност все още е номинация на партията за правосъден министър.

В петък Клуб Z установи от няколко независими източника, че освен двете издания, които цитира във всички свои биографии (на сайта на ИТН, на сайта на правната си кантора, на сайта на Софийския университет), Петър Илиев е автор и на трета книга - "Компетенцията на Народното събрание”. Всички опити да открием копие на тази книга се оказаха безуспешни - тя е изтеглена от пазара, в издателството "Нова звезда" е изчерпана, а в Народната библиотека няма нейно физическо копие, въпреки ясните разпоредби на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Налице са само данни за нея в електронния каталог на националното книгохранилище.

"Правна лудост", популярна страница в социалната мрежа Фейсбук, видно движена от студенти по право, които държат на анонимността си, обаче е открила една бройка на "Компетенцията на Народното събрание". И установява, че в действителност цели 40 страници от нея са копирани с минимални промени от "Парламентарен контрол" на д-р Наталия Киселова.

"При прегледа се оказа, че стр. 48 – 81 при Илиев възпроизвеждат стр. 56 – 130 при Киселова. Обемът при него е по-малък както защото шрифтът е по-дребен, така и защото е изпускал отделни изречения. В клипчето се виждат три отделни места, които са почти идентични – в началото, в края и някъде между тях относно Белгия. Отделно, засякохме и съвпадение в заключителните части на книгите – стр. 509 при Илиев и стр. 423 при Киселова", обясняват от "Правна лудост".

Книгата на д-р Киселова не е в библиографията на изданието на Петър Илиев - т.е. не може да става дума за грешно позоваване или техническа грешка. Пък и това би било невъзможно - изданието на Илиев е от 2015 г., а Киселова публикува своята дипломна работа като отделна книга едва тази година. В добавка, в научните публикации е допустим кратък или обширен цитат с позоваване, а не копиране на цяла глава от чужд труд.

От екипа на "Правна лудост" посочват една страница за сравнение между труда на д-р Киселова и Илиев - но отбелязват, че още 40 изглеждат по същия начин - с минимални стилистични промени, типични за плагиатстването.

Те резонно цитират и Тошко Йорданов от ИТН, който преди дни заяви от трибуната на Народното събрание:

"Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не може да бъде български министър."

Важно е да се отбележи, че плагиатството не е просто морално укорима практика в научните среди, а и повод за освобождаване от длъжност. Освен адвокат, д-р Петър Илиев е и главен асистент и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Според правилника на СУ, плагиатството е причина за прекратяване на трудовите правоотношение с научно-преподавателски кадър:

(2) Прекратяването на трудовото правоотношение от Университета или по взаимно съгласие става със заповед на Ректора. Заповедта на Ректора се издава по предложение на факултетния съвет в случаите на:

1. невъзможност за осигуряване на определената норма на преподавателска заетост и липса на възможност за прехвърляне или преквалификация в сродна научна дисциплина;

2. (изм. 2017 г.) установено по предвидения в закона ред плагиатство.

Плагиатство е когато лицето представя чужди идеи, постижения, произведения или текст като свои собствени, чрез посочване себе си за действителен автор или непосочване на ползвания източник или действителния автор. При наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет избира комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет. Комисията се назначава със заповед на Ректора".

Същото предвижда и Закона за развитие на академичния състав. В добавка, при доказано плагиатство, за което има ясно установена процедура, той указва, че лицето не може да придобие степените доцент, професор, да бъде член на академично жури.

Доказано плагиатство може да доведе и до отнемане на адвокатските права на Илиев.

Плагиатството е и престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс, но за целта трябва да се внесе съдебен иск:

Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.

Източник: novini.bg


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 32 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Майна
1 Отговор
Тодоре, къде си бе, КОМПЕТЕНЦИЙО?

Оценка:
-7 +58

Ганьо калев
2 Отговор
Престанете с калта,маймуно-мисирки

Оценка:
-57 +21

честито
3 Отговор
Типично за селяните: плагиатсво, рушвети, кражби. Това е болшевишката култура, дами и господа, наложена след 1944г.

Коментиран от #11


Оценка:
-17 +57

Буха ха
4 Отговор
Който нож вади, от нож умира. Стара ножарска поговорка

Оценка:
-6 +48

Охххххх
5 Отговор
Не знам дали ще се намери научен Труд извън точните науки в който да липсва плагиатството

Оценка:
-9 +36

Прилича на
6 Отговор
Нибировец от статиите след полунощ

Оценка:
-5 +6

ЕВРО НЮЗ
7 Отговор
Нищо ново под слънцето на ШОУТО НА СОРОС.. . Когато в Италия шоуменът Беппе Грило изкара за премиер никому непознатия адвокат Джузеппе Конте, му представиха една дълга биография от
най престижните американски и английски университети... Когато журналисти. ( НЕ МИСИРКИ.) отидоха на място неможаха да открият в архивите никаква следа от него.... Така че дерзайте Ганчовци.... 60% обаче не участваме в ШОУТО НА СОРОС

Коментиран от #22


Оценка:
-9 +29

Имам
8 Отговор
Научна степен от преди десети ноември. Плагиатствал съм изключително рядко и то само от правописния речник.

Коментиран от #12


Оценка:
-5 +18

ДИМ
9 Отговор
Браво на ИТН! Добре си вършат работата. Петър Илиев - адвокат, специалист по офшорките, преподавател .... А накрая - какъв е всъщност?

Коментиран от #16


Оценка:
-5 +38

Се таа
10 Отговор
Па може да пише и е по-добре от еднокнижник лежал по чешки затвори и охранител на борчета

Коментиран от #13


Оценка:
-7 +26

За каква
11 Отговор

До коментар #3 от "честито":


Болшевишка култура става въпрос след 32 години демокрация

Коментиран от #14, #31


Оценка:
-6 +5

Сигурно са ти я дали по старост
12 Отговор

До коментар #8 от "Имам":


Пробвал си 45 пъти

Оценка:
-2 +4

13
Този коментар е премахнат от модератор.
хайде стига
14 Отговор

До коментар #11 от "За каква":


Става въпрос за 3 поколения промити от болшевишката култура и продължават да си я предават на наследниците.

А демокрация все още не е имало.

Оценка:
-4 +11

хахахааа
15 Отговор
ИТН шамаросаха ДБ, и миньончетата на Капитал се раздвижиах.

Коментиран от #26


Оценка:
-22 +9

Мошеник, 😆😆😆
16 Отговор

До коментар #9 от "ДИМ":


От километри личи😆

Оценка:
-2 +6

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
фаро
20 Отговор
Измамници спрете да си измисляте и компрометирате този Петър Илиев никога не е бил кандидат за премиер от ИТН.Беше спуснат парашутист от герб и ДБ,но забравили да му надянат парашута в бързината и човека се преби кат куче.хайде малко по-серизно да не ви лепне крастата

Оценка:
-16 +4

Пожарникаров
21 Отговор
Аз пък преписвах десетки страници от дисертацията на Бойко Методиев, който пък плагиатства от мои научни трудове свързани с разгъването на пожарникарски маркуч в гориста местност. Той ми се отблагодари като ме помоли да ме гледа как дъня Мата Хари с надежда да се възбуди. Не успя.

Оценка:
-5 +12

Копейкин
22 Отговор

До коментар #7 от "ЕВРО НЮЗ":


Какъв Сорос те гони, като тези са си кремълски пудели ?!

Оценка:
-6 +4

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Тошко африканския
24 Отговор
Сам си го направи. Има да изкарват черните ризи с окраски.

Оценка:
-1 +7

АМИ ТО И ШОУТО НА СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ
25 Отговор
Е ИМИТАЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИ ШОУ ПРОГРАМИ👷👷👷

Оценка:
-0 +4

26
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
27 Отговор
На бъдещото правителство и премиер, дали този на ИТН, дали друг след тях, трябва едно да е ясно едно – разобличението на предишната власт трябва да продължи.

Дали ще го нарекат изчегъртване или ревизия на корупционно управление, дали ще го нарекат реваншизъм или правова държава, която не оставя престъпления ненаказани, но трябва да продължи. В това е и най-големият успех на служебния кабинет. Ако следващо правителство иска да се ползва с тяхното доверие, просто трябва да продължи.

Другият важен въпрос, който не подлежи на копромиси, е смяната на Гешев. Без това не могат да изправят на съд цялата мафиотска схема и организаторите й.

Всяко отстъпление по тези въпроси ще бъде провал на следващото правителство. Безапелационен провал, който няма да прикрият никакви тинтири-минтири, астронавти, таблети, лустрации, газопроводи или половинчати събедни реформи.

Коментиран от #30


Оценка:
-4 +6

потребител
28 Отговор
Айде,мисирките започнаха да ровят в говнищата!

Оценка:
-3 +2

Тези ИТН
29 Отговор
са точно толкова нагли,като толупа.Когато предсавяха НИКИТО с цел да го защитят от хули хорски и то ДОСТОВЕРНИ,за потеклото му ,за връзките му със Спас Русев,ВЕЛЧЕВИТЕ ,Атанас ТИЛЕВ-агент РУмянцев,нали ги видяхме предложенията на н.Василев,там Петър Илиев присъстваше като предложение за правосъден.А скоро го спрягаха за премиер,който Исни не го одобрили.

Оценка:
-0 +7

ЕВРО НЮЗ
30 Отговор

До коментар #27 от "Истината":


Извинявай, на колко си години че сънуваш такива розови сънища.. Бих си оставил телефона и да се чуем след година

Оценка:
-0 +0

Търпин
31 Отговор

До коментар #11 от "За каква":


Къде видя демокрация в България,май живееш на друга планета не на земята.

Оценка:
-0 +4

Лъжците просперират, чалгата също
32 Отговор
Ако беше обикновено момче щяхахда го вкарат в панделата за плагиатство. Ама на този брат нищо, същата работа като оная от Пловдив Десислава от Бсп с фалшива диплома. Нищо, само я повишиха в Бсп

Оценка:
-1 +6

Слави Трифонов
33 Отговор
Клуб З ако не знаете от кого се финансира потърсете. Давам жокер - от същите, които финансират Христо мравояда и ГЕРБ

Оценка:
-2 +1

гост
34 Отговор
това момче му ходи да е продавач в дюнер, не премиер. да не забравяме, че политиката у нас няма нищо общо с образование, знания, морал, етика и честност, та всеки овчар е годен за политик, стига да прави това, което му кажат.

Оценка:
-0 +1

Как
35 Отговор
в режима на мутрите даси защитиш интелектуалната собственост.Вероятно е заплашвана доцентката и сега намери сили да се защити.Тодоре ти от коя камбанария излезе и заплашва,че който говори срещу Илиев ще бъде съден.А ти като говориш срещу Василев и той трябва да те съди,но защо да се занимава с келеши,които излъгаха суверена от екрана на телевизията си ,че са за истината.Вие сте БОКЛУЦИ и предлагате БОКЛУЦИ.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Петър Москов
Здравният министър към депутата от БСП Таско Ерменков:
Виждам озверели физиономии и плюнки."

Още бисери
ТОП 5