Last news in Fakti

13 Август, 2021 11:10 12 885 26

Прокурорът по случая "Марешки" натопи съдията по делото преди 4 години

  • веселин марешки-
  • виолета радева-
  • прокурор-
  • светлозар георгиев-
  • съдия-
  • подслушване

Тогава Виолета Радева подава сигнал срещу Светлозар Георгиев, че се кани да вземе подкуп от обвинения фармацевтичен бос, съдията е отстранен от делото и подслушван 6 месеца от службите

Прокурорът по случая "Марешки" натопи съдията по делото преди 4 години - 1
Снимка: youtube
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Както ФАКТИ вече съобщи, приcъдaтa oт 4 г. зaтвoр нa лидeрa нa "Вoля" Вeceлин Мaрeшки зa изнудвaнe пaднa във Върхoвния кacaциoнeн cъд, a дeлoтo бe върнaтo нa Aпeлaтивния cъд във Вaрнa.

Мaрeшки и Крacимирa Кoлeвa ca пoдcъдими зa изнудвaнe. Cпoрeд oбвинeниeтo прeз 2014 г. двaмaтa ce oпитaли дa принудят Aceн Милaнoв дa плaщa eжeмeceчнo 10 000 лв. нaeм, зaплaшили c рaзрушaвaнe нa cтoпaниcвaнoтo oт нeгo зaвeдeниe и cъc cъздaвaнe нa прeчки и прeуcтaнoвявaнe нa търгoвcкaтa дeйнocт. Крacимирa бe oпрaвдaнa зa тoвa, чe e извършилa дeяниeтo c цeл пocтрaдaлият дa пoeмe имущecтвeнo зaдължeниe cпрямo нeя. Въззивнaтa инcтaнция пoтвърди приcъдaтa нa Oкръжния cъд в ocтaнaлaтa ѝ чacт – бeз увaжeниe ocтaвaт грaждaнcкитe иcкoвe: 40 хиляди лв. oбeзщeтeниe зa прeтърпeни нeимущecтвeни врeди и 14 838,37 лв. – зa уврeдeнo имущecтвo.

Ceгa върхoвнитe мaгиcтрaти ca уcтaнoвили някoлкo cъщecтвeни прoцecуaлни нaрушeния, станали причина за отпадането на присъдата на лидера на "Воля".

Преди четири години гръмна скандалният случай с прокурора по делото "Марешки" от Варненската окръжна прокуратура Виолета Радева, която пусна сигнал срещу съдията по същото дело Светлозар Георгиев. В него се твърдеше, че съдията ще вземе подкуп от Веселин Марешки, за да реши делото в негов интерес. "Съдията е подслушван шест месеца, като доносът се оказва неверен, но става повод за репресия срещу него, в хода на която той е принуден да се оттегли от делото. Прокурорката пък получава служебна благодарност от главния прокурор Сотир Цацаров", написа тогава "Капитал". Припомняме и още подробности от публикацията.

Делото бе засекретено и съществени детайли от него незаслужено бяха подминати в публичното пространство, защото този случай е поредната диагноза на българското правосъдие, където прокуратурата може да си избира съдии по делата и да отстранява тези, които не ѝ харесват.

През август 2015 г. наказателното дело срещу Веселин Марешки и Красимира Колева във Варненския окръжен съд е било разпределено чрез случаен подбор на съдия Светлозар Георгиев. Няколко месеца по-късно прокурорката по делото Виолета Радева, която е водила разследването срещу Марешки и поддържа обвинението срещу него в съда, подава сигнал срещу съдия Георгиев - че се кани да получи подкуп от Марешки, за да му "помогне" по делото. През май 2016 г. ДАНС иска от председателя на Софийския апелативен съд (САпС) разрешение за прилагане на всички видове специални разузнавателни средства (СРС) спрямо Светлозар Георгиев - наблюдение, подслушване, проследяване, включително и проникване в служебния му кабинет в съда. В искането ДАНС се позовава на "оперативна информация" и на сигнала на прокурор Радева, но не се уточнява, че става въпрос само за предположения, напротив - там се заявява, че съдията "осъществява" престъплението подкуп и "приема предложение или обещание за облага" от Веселин Марешки в размер на "стотици хиляди". Затова и председателят на САпС дава разрешение за прилагане на всякакви СРС - първоначално за два месеца, а през август 2016 г. разрешението е удължено за още четири месеца.

Шест месеца съдия Георгиев живее в един тотален Биг брадър, без да знае това. Денонощно е подслушван дори кабинетът му в Съдебната палата, където работи и друг съдия и се провеждат тайните съвещания на различни съдебни състави. (Нарушаването на тайната на съвещанието е съществено процесуално нарушение, което води до отмяна на съдебния акт.

Въпреки че всичките действия на Георгиев са на показ, службите така и не откриват нито един факт, че Марешки ще си купи благоволението му.

Междувременно обаче ДАНС засича разговор на Светлозар Георгиев с негов приятел полицай, който е извършил нарушение. На 15 септември 2015 г. вечерта, около 22 часа, варненският полицай Николай Добрев се прибира след ловен излет, паркирал колата си пред вкъщи и започнал да разтоварва багажа от лова. Първо извадил ловното си оръжие - автомат АКА, за който има разрешение, и го поставил на покрива на колата. След това отворил багажника, кучето му изскочило от колата и побягнало, Добрев се разсеял и в крайна сметка се прибрал вкъщи с багаж, куче и всичко останало, но забравил пушката на покрива на колата. Сетил се чак призори - към 5 часа сутринта, веднага отишъл до колата, но оръжието не било там. Без да се бави, Добрев отишъл в полицията и докладвал всичко. Неговият разказ за събитията по време на първия му разпит в полицията в 6,40 сутринта на 16 септември не се променя до края на делото. Междувременно оръжието било прибрано още в 23 часа предната вечер от бдителен гражданин, който го занесъл в полицията сутринта, след като Добрев вече е заявил липсата.

Около час след като приключил първият му разпит, към 8,17 ч. сутринта, Добрев се обадил на Георгиев да сподели какво му се е случило. След това му звъннал още два пъти през деня, както и веднъж на следващия ден, за да му съобщи, че оръжието вече е било предадено, да му разкаже отново с подробности как е станало всичко, да добави, че вече му е определен разследващ - дознателят Иво Костов. След това се чули чак на 6 октомври, през октомври на три пъти разговаряли за случката, после - преди предявяването на обвинението на 9 ноември. Добрев е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 338, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) - пренебрегване на дължимите мерки за сигурност при боравене с оръжие. Явява се без адвокат и разказва същите факти. След това пак се обадил на Георгиев и казал какво е обяснил - бил уморен, имал много багаж за разтоварване, а като излязло кучето, съвсем се разсеял. Георгиев му казал: "Браво!".

Всичко това няма пряко отношение към обвинението, но то е централна част от обвинителния акт. Обвинението всъщност е заради последвала покана на Георгиев към наблюдаващия прокурор по делото Здравка Задгорска да се видят на кафе и по-точно заради едно изречение, казано от съдията. Двамата пили кафе в кабинета на Георгиев на 2 декември. След първоначалното обсъждане на лични теми Георгиев споменал за делото на Добрев и изразил мнение, че на всеки може да се случи да му побегне кучето и да си забрави пушката. Споделил, че според него това е малозначителен случай по смисъла на чл. 9, ал. 2 от НК (когато деянието формално има признаци на някакво престъпление, но поради своята малозначителност не е обществено опасно или неговата обществена опасност е явно незначителна; в този случай производството се прекратява поради липса на престъпление). Задгорска отбелязала, че ще прочете делото пак, но според нея фактите не са точно така. Тук Георгиев отбелязва: "Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече". Говорят още малко на лични теми и Задгорска си тръгва. Тя ни най-малко не се е почувствала обект на натиск или друго непозволено въздействие, както сама заявява по-късно като свидетел по наказателното дело срещу Георгиев. Затова и не е сигнализирала прокуратурата. Четири дни след разговора с Георгиев тя изготвя обвинителен акт срещу Добрев за престъпление при боравене с оръжие и го внася в съда. Съдията по това дело Христо Минев насрочва съдебно заседание по реда на глава 28 НПК - за налагане на административна глоба с освобождаване от наказателна отговорност. Добрев признал всички факти, наложена му била глоба от 1000 лв. Решението от 26 януари 2017 г. не било протестирано, нито обжалвано от Добрев.

Малко след това срещу съдия Георгиев е повдигнато обвинение по чл. 289 НК - че подбуждал прокурор Задгорска да наруши задължението си да формира вътрешното си убеждение самостоятелно и независимо, като я склонявал да прекрати делото. Разпитани са всички, участвали в производството - прокурор Задгорска, дознателят Костов, както и съдия Минев (защо е наложил административна глоба на Добрев, вместо да произнесе наказателна присъда), прокурорката, поддържала обвинението в съда (защо не е протестирала решението). Магистратите е трябвало да се обясняват на прокуратурата как са формирали своето вътрешно убеждение, дали не са били повлияни от Георгиев.

Обвинителният акт срещу Светлозар Георгиев е внесен в Софийския градски съд (СГС) през март 2017 г.. Това става причина съдията да се отведе от всички дела, които гледа, включително и делото срещу Марешки.

През април съдът постановява оправдателна присъда, а мотивите на СГС са унищожителни. Съдът недвусмислено заявява, че искането за прилагане на СРС спрямо Георгиев е мотивирано "с некоректна и подвеждаща" информация, с която се внушава, че той вече е получил подкуп. С очевиден сарказъм се коментира, че всъщност единствената "придобита" от службите информация са публично достъпните факти за насрочването на заседанията по делото "Марешки", за назначената тройна експертиза и др., за които информират и медиите.

Съдът акцентира върху "смущаващия факт", че искането за СРС е базирано на сигнал на прокурора по делото срещу Марешки - Виолета Радева. "Оказва се, че прокурорът, който поддържа обвинението по конкретно дело, може да предизвика контрол или репресия срещу съдията по същото дело, като се следят, подслушват, наблюдават, проследяват и записват всички негови действия" - се казва в мотивите към присъдата.

Вън от всичко това съдът изцяло възприема тезата на защитата на съдия Георгиев, че той не е извършил престъпление, докато си е пил кафето с прокурор Задгорска. Няма данни, че между тях има някаква зависимост, чрез която Георгиев да я склонява, а той даже е направил уговорка, че пряко не е запознат със събраните по делото доказателства, установява съдът. Размяната на правно мнение между колеги не е посегателство срещу вътрешното убеждение на събеседника, отчита съдът и дава пример - дознателят Иво Костов също е изразил пред прокурорката своето виждане, че случаят не съставлява престъпление. Самата Задгорска нито е питана, нито е казала на Георгиев какво е вътрешното ѝ убеждение по делото, макар че по това време тя вече е започнала да пише обвинителния акт.

Един от множеството парадокси по това дело е, че прокуратурата и ДАНС подслушват съдийски кабинет и нарушават тайната на съдийското съвещание, една от важните гаранции за независимост и безпристрастност на съда, а същевременно обвиняват съдия за посегателство срещу независимостта на вътрешното убеждение", пише "Капитал".

Съдията Светлозар Георгиев е оправдан окончателно по делото през 2019 г. на три инстанции.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ние

    37 1 Отговор
    сме държавата на невинните...
  • 3 Газдов

    5 17 Отговор
    Щото ако е престъпление, дори маловажно, а не административно нарушение ,ше трябва да го овулнят. Изтрезнява в 6 часа и отива да докладва и да даде показания, за да смекчи вината си. И какво казва свадбената практика на НРБ?
  • 4 Хахаха

    26 4 Отговор
    Сега прокуора на съд и в затвора
  • 5 Владимир Кънчев

    32 5 Отговор
    Дори и сега това да не личи, но успяха да съкратят живота (дано да е с малко) на един достоен съдия и истински мъж - съдия Георгиев!Всяко мое явяване пред него е било своеобразен празник - когато искаш, можеш много да научиш от истински съдия, което аз не се уморявам да правя! Да истината възтържествува в този случай но цената платена за това е прекомерна! Желая на Георгиев здраве - другото той го има заедно с любовта на корегите си.
  • 6 Активист на БКП

    33 4 Отговор
    Абе Марешки забогатя при ГЕРБ !!!!

    Коментиран от #8, #22

  • 7 Олеле

    11 3 Отговор
    Какъв е този утод на снимката?

    Коментиран от #9

  • 8 Последния Софиянец

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Щото Магарешки подписва без да чете.
  • 9 Последния Софиянец

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Олеле":

    Това е съдията оправдал Магарешки.ха ха ха

    Коментиран от #17

  • 10 Ами

    15 2 Отговор
    Сега става ли ви ясно, защо итн саботираха усилията за състав на работещо коалиционно правителство, ангажирано с реална реформа на съдебната система? Другото да приказки и шоу.
  • 11 Пипи Чорапчето

    14 1 Отговор
    Все ми се струва, че между "се кани да вземе подкуп" и "е взел подкуп" има огромна разлика.
    И в този контекст се сещам за вица - когато бащата на Иванчо му обяснява разликата между де юре и де факто;)
    Но понеже "факти" трият коментари, в които се настоява за персонална професионална отговорност на "отговорните лица" ;), ще си спестя да развия пак мисълта си;))
  • 12 Миризлив пор

    8 3 Отговор
    Само едно не разбрах, жената е била собственик на земята върху която "изнудвания" си е построил заведението. Просто жената е искала този да и освободи имота или да си плаща наем.
  • 13 Ха ха ха

    9 13 Отговор
    От всичко прочетено става ясно само едно , че някой много се е постарал Марешки на всяка цена да бъде осъден и отстранен .-...
  • 14 иван иванов

    13 3 Отговор
    сега да вкарат в затвора прокурорката и тези от ДАНС които са осъществили подготовката и изпълнението на подслушването на съдията и са нарушили по този начинсъдебната тайна.
  • 15 Тъпи Мисирки

    6 1 Отговор
    "автомат АКА"
  • 16 В БГ без Негри

    9 4 Отговор
    Ако Марешки е виновен, да си плаща.

    Много хора мислят, че е виновен.
  • 17 ххх

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Последния Софиянец":

    Това е прокурорката!!!Потресс!!!
  • 18 Да пиатам

    4 4 Отговор
    Абе..кво е това нещо на снимката бе? Торбалан Велики сигурно? Мажко ли е ..женско ли е? Я кажете некой ходжа да лее, че получих уплах бе...Алоооу, редакторите, що не слагате предупредителни надписи бе?

    Коментиран от #20, #25

  • 19 ВОЛЯ

    3 3 Отговор
    ПРОКУРОРКАТА ЯВНО ФЕН НА ДА БЪЛГАРИЯ КОГА ЩЕ Е ПОДСЪДИМА ЗА ЛЪЖА И ОПИТ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА
  • 20 ЧОБА

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Да пиатам":

    НЕ Е БЕ А Е ДЪЩЕРЯ НА БЕ СЕ ПАРИ ТЕ ТАКА СИ ИЗГЛЕЖДАТ ВИЖ БОЙКИКЕВ ГНОМА РАДЕВ
  • 21 озадачен

    3 1 Отговор
    Влязох в заглавието да прочета статията...гледам една снимка ...бре викам си ,уж за Марешки очаквам да чета ,пък ,като зърнах снимката си помислих, че нещо съм объркал в страницата на "Крими" -нещо за брат-чедите да пише ...остави ами под снимката и име няма ,за да схвана за какво иде реч ...
  • 22 морски

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Активист на БКП":

    Марешки забогатя още преди ГЕРБ да съществуват!

    Коментиран от #24

  • 23 хахаха

    5 1 Отговор
    7 години мотаят делото. Е няма такива безумия в други европейски държави.
  • 24 хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "морски":

    Забогатял той, кой знае чии пари пере.
  • 25 ухуиух

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Да пиатам":

    А каква трябв да е, като Памела Андерсън ли. Тя да не е там да ти се хареса. Обикновена жена.
  • 26 Наблюдател

    2 1 Отговор
    Самата Истина е Българската прокуратура и правораздаване са Диагноза! Тежка!!