28 Януари, 2022 10:51 3 437 12

Ето колко струват машините, които проверяват зеления сертификат в Народното събрание

  • парламент-
  • машини-
  • зелен сертификат

В най-евтиния вариант устройството струва около 4000 лв. без ДДС

Ето колко струват машините, които проверяват зеления сертификат в Народното събрание - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Въведеното изискване за зелен сертификат за достъп до Народното събрание не се спазва от всички народни представители. Това стана видно още в деня преди първото пленарно заседание след въвеждането на мярката. Влизането в парламента продължава да бъде както досега, без значение дали имаш или нямаш зелен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19 - ако си депутат.

Ярък пример за неизпълнението на новото изискване показаха от парламентарната група на "Възраждане". Депутатите на Костадин Костадинов обявиха, че няма да се съобразяват и си влязоха през вратата без да се чекират през чисто новите устройства, които бяха закупени и инсталирани на входа на Народното събрание.

Колко струват машините?

Екипът ни се свърза с фирмата, която е продала и поддържа машините в Народното събрание. Ивайло Йосифов, който е технически директор, обясни, че цената варира според изискванията и условията на клиентите.

"В най-евтиния вариант устройството струва около 4000 лв. без ДДС. Вероятно изглежда скъпо, но цената му е такава, защото то може да проверява не само зеления сертификат, но и да изчита данните от личната карта, за да ги сравнява. Така машината може да удостоверява истинността на документа", заяви Йосифов.

"Сложили сме общо три машини в Народното събрание. Две са поставени в централната сграда и една на Дондуков (бившият Партиен дом). В цената е включен транспортът, в рамките на град София, инсталацията и две години поддръжка. Това включва специалната сим карта, в която се обновява информацията за сертификатите".

Техническият директор на фирмата разказва още, че интерес към машините има както в България, така и в Европа.

"В момента има заявка от Министерството на земеделието. Текат разговори и с "Информационно обслужване" за внедряване на машините и по граничните пунктове на страната", уточни той.

Ивайло Йосифов не можа да обясни по какъв начин фирмата е била избрана от Народно събрание, но уточни, че машините нямат аналог за България.

Actualno.com се обърна и към парламента по Закона за достъп до обществената информация. С молба до председателя на Народното събрание Никола Минчев изпратихме следните въпроси: как и по какви критерии е била избрана фирмата, която е поставила устройствата както и каква е общата сума на закупените устройства? Отговор на въпросите можем да получим в законоустановения 14 дневен срок след регистрирането на въпросите ни.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    42 1 Отговор
    Да ги плати Сербезова от заплатата си!
  • 2 Зелен сегрегат

    52 2 Отговор
    Трошат пари за безмисленни и дискриминационни инструменти за терор, вместо да ги дадат за обирудване в някоя болница???? Долу Зеления сегрегат!
  • 3 Зеления сертификат

    42 1 Отговор
    Всичко е за контрола и пари. 2023 искат да ни набутат и дигиталния еврак и до тогава трябва навсякъде машини и контролки. Луди са тези, които поддържат тази нечовешка тоталитарна система.
  • 4 Дядо Гъдю

    28 0 Отговор
    Крадеца затвора не го оправя, а вие си мислите че като ги вкарате в парламента ще се оправят! Гьостерица му е майката, докато спре да рита!
  • 5 ТаУмВзе

    39 1 Отговор
    Събираме смс и капачки за болни дечица, а тия пак Крадат по традиция!

    Коментиран от #11

  • 6 Рошко

    24 0 Отговор
    Що за глупост чета, мога да проверя на всеки с телефона си дали има зелен сертификат или не, бай ганьо машина купил и то в парламента
  • 7 Ганьо плаща

    15 0 Отговор
    Вземете още някоя друга.Всеки депутат да си има негова.И без това те безполезни като вас, но да има.
  • 8 От друга страна

    18 0 Отговор
    По интересно е кой ги доставя и какви са връзките му с управляващите.
  • 9 зеленчук

    4 0 Отговор
    абе я ги чипирайте , така машините ще са по 200 лв
  • 10 Пари на вятъра

    8 0 Отговор
    Да ги сложиш в институция, където няма как да е задължително, са пари на данъкоплатеца в нечии джобове!
  • 11 селтак

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Ковид далаверката е по важна! На кой му пука за децата!
  • 12 пинко

    3 0 Отговор
    пир по време на чума................