Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 13:47 13 348 33

Осем години по-късно спорът за лютеницата от Първомай беше решен от Съда в Люксембург

  • лютеница-
  • лютеница първомай-
  • румен казаков-
  • съд в люксембург

"Ще заведем дело срещу държавата за пропуснати ползи", посочи пред ФАКТИ управителят на ощетената фирма “Консервинвест”

Осем години по-късно спорът за лютеницата от Първомай беше решен от Съда в Люксембург - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

През 2019 година от ФАКТИ ви разказахме за казус, който към днешна дата получи своето решение в Съда на Европейския съюз в Люксембург.

През вече далечната 2014 година фирмите “Булконс Първомай“ и “Консервинвест“ започват да водят съдебен спор за употребата на географското означение в името на две конкурентни марки лютеница.

"Булконс“ завежда искове в Софийския градски съд срещу "Консервинвест" на основание и на няколко вече отменени разпоредби от Закона за марките и географските означения. Тезата на “Булконс” е, че тя е регистрирала географското указание “Лютеница Първомай”, а “Консервинвест” не е вписана като ползвател, поради което неправомерно използва регистрираното географско указание в продуктите си и заблуждава потребителите.

От своя страна “Консервинвест” претендира, че има право да използва регистрираните от нея марки. Фирмата твърди, че “Булконс” не може да търси закрила по националния закон, тъй като в случая пряко приложение намира Регламент 1151/12 на Европейския парламент и Съвета на ЕС за регистрация на наименования - твърдение, което се потвърждава от новоизлязлото решение на Съда в Люксембург.

През 2017 година Софийският градски съд отхвърли иска на “Булконс Първомай“ - да бъде преустановено използването на географското означение в името на лютеницата на конкурента ѝ, както и да ѝ бъде присъдено обезщетение от над 636 000 лева за пропуснати ползи.

Две години по-късно обаче Софийският апелативен съд отмени решението на първата инстанция и уважи изцяло исковете на “Булконс”, като осъди “Консервинвест” да плати и над 100 000 лева разноски. Апелативните съдии приеха, че географското указание е валидно регистрирано, че българският закон урежда защитата му и че европейският регламент не изключва национална правна защита.

Последва обжалване от “Консервинвест” пред Върховния касационен съд (ВКС). ВКС от своя страна се обърна към Съда на Европейския съюз в Люксембург с преюдициално запитване, за да получи тълкуване по въпроса дали в случая може да има национална защита на географските указния.

Тълкуването на Съда в Люксембург вече е налице. Решението беше взето вчера, 9 февруари 2022 година.

“Регламент (ЕС) No 1151/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 година относно схемите за качество на селскостопанските продукти и храни следва да се тълкува в смисъл, че не допуска правна уредба на държава членка, която предвижда национален режим за регистрация и закрила на квалифицирани географски означения на селскостопански продукти и храни, попадащи в приложното поле на този регламент, при положение че тази уредба е предназначена да се прилага само по споровете относно нарушения на предоставяните с тези географски означения права, като тези спорове се водят между търговци от тази държава членка, които произвеждат на нейната територия продуктите, по отношение на които са регистрирани посочените географски означения въз основа на тази правна уредба”, се казва в решението на Съда.

Оказва се, че закрилата на квалифицирани географски означения на селскостопански продукти и храни не е предвидена на национално ниво, а вероятно дори представлява нарушение.

От ФАКТИ се свързахме с г-н Румен Казаков, управител на фирма “Консервинвест”, за да говорим по темата.

“В последните осем години ни се случиха всички парадокси в съдебната система. Минахме през много дела, през всякакви парадокси. Миналата година Върховният касационен съд изпрати запитване до Съда на Европейския съюз, който сега се произнася така - защо въобще ни задавате тези въпроси, при положение, че в Регламента много ясно е казано, че няма как да има регистрация на географско указание на национално ниво и че цялото запитване е напълно излишно”, посочи Казаков.

“През всички тези години ние не можехме да работим нормално. Фабриката, банковите ни сметки бяха запорирани, сумата от 636 хиляди лева, на която бяхме осъдени, е внесена като гаранция. Бяхме смачкани. Оттук нататък очакваме, с произнасянето на Съда на Европейския съюз, ВКС по най-бързия начин да се произнесе, че печелим делото”, каза още той.

“Най-големият парадокс е, че сме съдени за това, че сме използвали нашата търговска марка, която до ден днешен е запорирана от съда. Ще заведем дело срещу държавата за пропуснати ползи. Въпросът е защо изобщо трябваше да съдим държавата заради такива необмислени действия”, посочи Казаков.

“Ще започнем да съдим държавата по съответния ред - първо у нас по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Ако у нас не получим удовлетворяващо решение, ще се обърнем и към по-горни инстанции. Няма как да не потърсим възмездие за тази гавра, която преглъщахме толкова много години. Дори не става въпрос за пари, а за това, че истината трябва да излезе наяве и всеки да си понесе отговорността за подигравката с нашия живот - 8 години да развиваш честен бизнес, а всичките ти сметки, имоти и търговски марки да са запорирани - това е ужасно. Само аз и служителите ми знаем какъв стрес сме преживели”, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заради нашите безхаберни съдии

    81 2 Отговор
    и управници, освен че не бяха осъдени страшно много престъпници, но и българия беше осъдена многобройно за милиарди. Не само, че са корумпирани, но са и некадърни наистина
  • 2 фон4о

    24 40 Отговор
    Дреме ми на доматите... И двете са еднакво скапани
  • 3 Пеевски е искал да им

    48 5 Отговор
    завладее бизнеса, както прави с всички други.
  • 4 Аааааа

    41 8 Отговор
    Трябва да знаете, че лютеницата ви е много добра!

    Коментиран от #7, #24

  • 5 пейо

    51 2 Отговор
    Накрая данъкоплатците тоест обикновенният човек ще плати сметката.
  • 6 Въпрос

    20 24 Отговор
    Какво е виновна държавата при спора на две кокошки?

    Коментиран от #30

  • 7 Друг път

    42 6 Отговор

    До коментар #4 от "Аааааа":

    Пюрето иде от китай..
  • 8 Всеки знае

    22 14 Отговор
    Какъв е смисълът да спорят за търговски наименования на скапана лютеница???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ФАКТ

    21 8 Отговор
    Лютеница идва от люто.Да го дуаат и двете фирми.
  • 11 Айде и ти сега

    38 4 Отговор
    Аууу клетия бизнесмен.... цял живот само това прави - съди всеки за разни марки... собственицте бъкел си нямат от производство всички са адвокати със миризлива репутация.. отрязаха парче от истинския производител и сега ламтят за останалото. Продукта им няма ниюо общо с първомайската лютеница
  • 12 боко

    23 8 Отговор
    Пак гербаците замесени-крадци
  • 13 Читател

    60 5 Отговор
    Новоизпечените ни "евроатлантици" спряха БДС , защото бил
    " комунистически " и напълниха храните с всякакви канцерогенни боклуци .
  • 14 А бе

    44 6 Отговор
    това са продукти от картофено пюре и царевично нишесте. ЧЕТЕТЕ КОГАТО ГИ КУПУВАТЕ. Обшо взето бок луци. Имитиращи продукти.

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Един

    18 19 Отговор
    Има и истинска лютеница. По скъпа е.Парички обаче нямате. Искате ако може без пари.Вечеза мързел и тъпотия никой не плаща.Остава само да мрази те по умните.

    Коментиран от #19, #21

  • 17 Орел

    30 4 Отговор
    Сега може да я кръстят "Люксембургска лютеница" и никой не може да ги бутне, а! Гениално!
  • 18 Напротив

    17 7 Отговор
    БДС си има. Аз винаги купувам български продукти по БДС. Има и други всякакви. Който иска да си ги купува.

    Коментиран от #22, #32

  • 19 Истинската лютеница

    24 4 Отговор

    До коментар #16 от "Един":

    си я правиш сам и не можеш да я сравниш с тази по магазините, независимо от цената. Всичко в търговската мрежа бъка от химия.
  • 20 местен

    18 4 Отговор
    булконс е на брата на стойчо шапатов -комунист -който след като беше депутат стана най-големия капиталист в общината
  • 21 Бегай !

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "Един":

    Има грънци ! Една сутрин докато приготвях сандвичи на детето,падна малко на покривката.Избърсах го веднага,ама остана петно на мушамата.Лютеница за 11 лева !Химия !

    Коментиран от #33

  • 22 Маймуняка

    12 6 Отговор

    До коментар #18 от "Напротив":

    Всички продукти трябва да са по БДС.Много си проста.Няма такъв закон в момента.Всеки може да си пише на боклуците каквото си поиска.
  • 23 ТоваЕнашияПроб

    19 6 Отговор
    Това е нашия проблем, че мислим на много дребно. Вместо да се обединят 2 фирми и да се чудят как да залеят Европа с лютеница, те се карат как да я продават само на вътрешния пазар: резултата... пари излизат за съдилища в ЕС и накрая ще глобяваме държавата ... т.е. пак сами се ощетяваме, вместо да се вземем в ръце и да се чудим как от чужбина да влизат пари, а не само да излизат под формата на всякакви "луксозни" стоки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наркос

    3 2 Отговор
    Напълно заслужена гавра щом правят бизнес в бг
  • 26 Хохохо

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "А бе":

    Ааа, не си прав има и нещо подобно на домати.
  • 27 Дядо

    25 4 Отговор
    А къде е едновремешната лютеница с хорцето - 0.44 лв. бурканчето? Карат се, съдят се - ама лютеницата не могат да докарат. Няма ги едновремешните суровини - няма кой да сади и бере пипер, нали. С турско и китайско доматено пюре нашенска вкусна лютеница не става...това е горчивата истина.
  • 28 Гост

    1 4 Отговор
    В лютеницата...!
  • 29 мнение

    7 5 Отговор
    Единият и другият химизирани, оцветени бъркочи спорят за някакво заплетено трансцедентално абстрактно и неразбираемо за простосмъртните чревоугодни обикновени консуматори "географско указание" някакво от осем години!
  • 30 Хорцето

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Въпрос":

    ….че допуска такива спорове
  • 31 Мдаааа

    4 4 Отговор
    После чекайте богати външни инвеститори!Те да не са балами да си фърлят парите в българския казан за боклук!
  • 32 Има НАДПИСИ "По БДС"

    12 5 Отговор

    До коментар #18 от "Напротив":

    но тези надписи нямат нищо общо с истинското БДС. Един пример - по-възрастните помним и знаем какво представлява/ше/ смядовската луканка. Сега с продава продукт "Смядовска луканка" - първо прочетете състава на влаганите в нея продукти , поинтересувайте се какви бяха продуктите НЯКОГА по тогавашния БДС... Има и някаква наденица с гриф "По БДС". Извинете, но по ОНОВА БДС този продукт не би бил оценен дори като тогавашния салам "кучешка радост"... Има и сирене с такъв гриф... но стига толкова.
  • 33 Krymur

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Бегай !":

    Абдал,ти дори не знаеш коя е истинската лютеница и ,кое е ментетето!!!И,като не знаеш нещо не се излагай и не си показвай тъпотията публично!Истината е точно обратното на твоето твърдение!!!Истинската лютеница е тази,която оцветява и боядисва необратимо както текстил(покривки,дрехи и т.н.)Така и дори мушами за маса и то точно за секунди!Оранжевият цвят на морковите в лютеницата,както и червеният от чушките направо боясисват всичко до което се допрат!А в менте лютениците синтетичният оцветител не прави петна изобщо дори и след неколкочасов престой върху текстилан покривка!