Last news in Fakti

7 Януари, 2021 12:02 5 842 16

Спорът за лютеницата от Първомай стигна до Люксембург

  • булконс първомай-
  • лютеница-
  • консервинвест

Според чл. 9 от регламента всяка държава-членка може само за определено време да предостави защита на дадено наименование на национално равнище и тя е в сила от датата, на която е подадено заявление до Европейската комисия

Спорът за лютеницата от Първомай стигна до Люксембург - 1
Snimka: EPA/Илюстративна

Съдебният спор за лютеницата от Първомай стигна до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това стана, след като Върховният касационен съд реши да отправи преюдициално запитване по делото, което фирмите „Булконс Първомай“ и „Консервинвест“ водят вече 6 години.

„Булконс“ е производител на „Лютеница Първомай“, а „Консервинвест“ предлагаше доскоро „Първомайска лютеница“. През 2014 г. „Булконс“ заведе искове в Софийския градски съд срещу „Консервинвест“ на основание и на няколко вече отменени разпоредби от Закона за марките и географските означения, като искаше да бъде преустановено използването на географското означение в името на лютеницата на конкурента ѝ, както и да ѝ бъде присъдено обезщетение от над 636 000 лева за пропуснати ползи.

Тезата на „Булконс“ е, че тя е регистрирала географското указание „Лютеница Първомай“, а „Консервинвест“ не е вписана като ползвател, поради което неправомерно използва регистрираното географско указание в продуктите си и заблуждава потребителите.

От своя страна „Консервинвест“ претендира, че има право да използва регистрираните от нея марки, но освен това твърди, че „Булконс“ не може да търси закрила по националния закон, тъй като в случая пряко приложение намира Регламент 1151/12 на Европейския парламент и Съвета на ЕС за регистрация на наименования.

Според чл. 9 от регламента всяка държава-членка може само за определено време да предостави защита на дадено наименование на национално равнище и тя е в сила от датата, на която е подадено заявление до Европейската комисия. Тази временна защита пък се прекратява или на датата, на която е взето решение за регистрация, или при оттегляне на заявлението.

От „Консервинвест“ твърдят, че исковете срещу нея са недопустими.

През 2017 г. СГС отхвърли исковете на „Булконс“, като прие, че са неоснователни, защото става дума за специфичен продукт като лютеницата, а за регистрацията му пряко се прилага европейският регламент. Той изисква регистрацията на географски означения за земеделски продукти и храни да се осъществяват пред ЕК, като правната закрила се предоставя само след регистрацията в Европейски регистър на земеделски продукти и храни със защитени географски означения, която само служебно се отразява от Патентното ведомство на България.

Две години по-късно Софийският апелативен съд обаче отмени решението на първата инстанция и уважи изцяло исковете на „Булконс“, като осъди „Консервинвест“ да плати и над 100 000 лева разноски. Според САС ограничението за предявяване на искове по ЗМГО не обхваща висящите дела, а се отнася само за бъдещи. Апелативните съдии приеха, че географското указание е валидно регистрирано и българският закон урежда защитата му.

Според САС европейският регламент не изключва национална правна защита. „Консервинвест“ обжалва решението пред ВКС и именно по спорния въпрос дали в случая може да има национална защита, върховните съдии допуснаха касационно обжалване и решиха да сезират съда на ЕС в Люксембург.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    21 2 Отговор
    БАЙ ГАНЬО ИЗ ЕВРОПАТА....ОТ ПЪРВОМАЙ ДО........

    Коментиран от #2

  • 2 Га333

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Чикаго .
  • 3 Елементарно Уотсън

    42 1 Отговор
    И двете марки се правят с пюре от Китай! Ха честито!

    Коментиран от #4

  • 4 сила

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Елементарно Уотсън":

    УЖАС...егати киселините имах веднъж,сега разбрах защо като от канцерогенния китайски чесън
  • 5 реса

    11 1 Отговор
    То е като Тиквата или Слави Кратуната!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варко

    4 0 Отговор
    На Консервинвест е по вкусна лютеницата

    Коментиран от #8

  • 8 Умирате

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Варко":

    И двете марки са за боклука това не е лютеница а туткал по-добре изяще буркана и капачката а съдържанието сипете в кенефа.Най-добрата лютеница е ТРАКИ на форма Щром едро смляна.Няма е на всякъде но е пускат на промоция в Кауфланд.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Хаджи Папурко

    5 0 Отговор
    За съжаление, хората станаха мързеливи, но за сметка на това търсят качествена храна. За това и тези измамници виреят със отровите си, които продават.В случая, скарали се два бандита кой да води бащина дружина.
  • 10 дерони сз

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умирате":

    много си далеч от истината за хубава лютеница аланколо

    една от хубавите, а не най-хубавата, една от хубавите е на фирма дерони модел велика тая без консервантите щото са два модела
    виждал съм я в багазини била и магазини метро
    но цената не е като за бедни тролчета, защото не се прави от пюрета а от чушки , патладжан и домат и си е 4лв за малко букранче
  • 11 лютеница

    6 0 Отговор
    също има и доста цехове по селата които правят лютеница не от пюрета а от продукция която ние си произвеждаме

    има си форуми питайте и ще ги намерите

    по тия цехове повечето не бутилират, а ще ви я продадат в насипно състояние, примерно една кофа лютеница вие си я пакетрирайте както си искате

    един от цеховете които е претрупан с работа е в село хрищени до стара загора за повече инфо гугал, но тоя само за пример го давам

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Вкс

    2 0 Отговор
    ГУ на булконс е заличено делото трябваше да бъде прекратено
  • 13 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Умирате":

    Не пиши измишльотини! Най-добрата лютеница е на Марко, те правят и Кауфландската Брей, след това е Дерони!
  • 14 бай Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "лютеница":

    Пич,разбирам,но кажи ми как някой завалия отмалко скъпичко ще му излезе мислим аз. силиста или видин ще се грабне до старозагорското село "Хрищени" за да си купи кофичка с 5 кг лютеница.Хеле пък и не е консервирана.
  • 15 бай Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "лютеница":

    Пич,рaзбирaм,нo кaжи ми кaк някoй зaвaлия oт Силиcтa или Видин щe ce грaбнe дo cтaрoзaгoрcкoтo ceлo "Хрищeни" зa дa cи купи кoфичкa c 5 кг лютeницa.Хeлe пък и нe e кoнceрвирaнa. Мaлкo cкъпичкo щe му излeзe миcлим aз.
  • 16 Пенсионер 200

    0 0 Отговор
    И ДВЕТЕ ЮАРКИ ПРОИЗВЕЖДАТ МЕНТЕТА - СЛАГАТ ВЪТРЕ КАРТОФИ, ЗА ДА ИКОНОМИСАТ ОТ ЧУШКИТЕ. ПРОДУКТЪТ ОЗОБЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧА " ЛЮТКАРТОФЕНИЦА".