9 Август, 2022 13:07 7 554 41

Еuractiv: Бойко Борисов е осъден за клевета срещу човек на Рашков

  • бойко рашков-
  • елена фичерова-
  • бойко борисов

Фичерова сочи още, че е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация

Еuractiv: Бойко Борисов е осъден за клевета срещу човек на Рашков - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на бившата началничка на кабинета на бившия вече министър на вътрешните работи Бойко Рашков – Елена Фичерова. Това видя EURACTIV в съдебните регистри.

Фичерова е завела дело за 10 000 лв. заради пресконференция от 3 юни м.г., на която Борисов я оклеветил, без да я назовава по име, но казвайки, че е началник на кабинета на министъра на вътрешните работи. Думите му са: „… вчера си е подала оставката. Кога, когато вече всичко, което я е интересувало в МВР и службите, го е взела, за да информира този, който я е пратил там. Нямаше друго обяснение. Аз нямам друго обяснение“.

Фичерова подаде оставка дни, след като зае поста в МВР. „Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет“, съобщи тогава пресцентърът на министерството. Името на Фичерова нашумя веднага, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на Рашков. Стана ясно, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков „Българско лято“ и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание. „Няма нищо странно в избора на един юрист, който е с 15 години стаж, който е доктор по право, който е работил в системата на МВР. От професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета“, обясняваше Рашков.

В атаката срещу Фичерова се включи и КПКОНПИ, която по онова време все още се оглавяваше от Сотир Цацаров и където Фичерова е работила. Комисията обяви, че Фичерова е била дисциплинарно уволнена заради конфликт на интереси. Съдът обаче отмени уволнението. Но пък срещу Фичерова започна и имуществена проверка, тъй като КПКОНПИ твърди, че не е подала навреме имуществената си декларация.

В исковата си молба срещу Борисов Фичерова казва, че неверните твърдения целят да я дискредитират и да внушат, че не е назначена поради лични и професионални качества, а за да изнесе и предостави информация за МВР и службите на „този, който я е изпратил там“.

Фичерова сочи още, че е изпитала притеснение за себе си, за близките си, защото са изложени твърдения, че е извършила престъпление, каквото би било предаването на класифицирана информация.

Борисов отговаря, че в изявлението му Фичерова нито била посочена, нито била визирана, затова не са засегнати честта и доброто ѝ име. Според него тя интерпретира по свой начин твърденията му и че след като е заемала длъжност в институция, следва да бъде подготвена да понася критика като не е допустимо ограничаване свободата на словото.

Софийският районен съд приема съдебно-психологична експертиза, от която се установява, че изявлението на Борисов, че изнася информация е било стресово събитие за Фичерова, при което тя имала адаптационно разстройство. Адаптационното разстройство се характеризира с тревожност, безпокойство, чувство за невъзможност за справяне със ситуацията, за планиране на бъдещето, в някаква степен нарушава и извършването на рутинни ежедневни дейности, се обяснява в съдебното решение.

Според съдия Гергана Кирова излагането на твърдение, че е изнесена информация от МВР и службите е от естеството си да накърни доброто име и професионалната репутация на адресата, тъй като всеки, на когото е служебно достъпна информация е длъжен да я опазва. „А и същевременно не се явява доказано, че информация от МВР е изнесена от Фичерова и предадена на друго лице“, пише още в съдебното решение.

Съдът не е съгласен с Борисов, че не може да се докаже кой е адресат на изявлението му. Той не просто говори за началника на кабинета, а изрично посочва, че предишния ден си е подала оставката. От това по категоричен и недвусмислен начин доказва, че говори за Фичерова.

Твърдението, че е взела информация, за да я изнесе, е насочено към засягане доброто ѝ име и описването ѝ в светлина на човек, който не е почтен и нарушава изпълнението на служебните си задължения. Така съдът обяснява, че не приема изявленията на Борисов като мнение или оценка, тъй като той не коментира работата на Фичерова, а сочи факти за неправомерно използване на информация, която е получила по работа.

Изразяването на мнение за публична личност и дейността ѝ не са неограничени, тъй като не следва да бъдат засягани личността, честта и достойнството на лицето, посочва още съдът.

Фичерова претендира за 10 000 лв., но съдът определя двойно по-малко обезщетение, тъй като тя е „публична личност, която е заемала длъжност началник кабинет и следва да притежава по-висок праг на търпимост спрямо критиките и изявленията, насочени към нея“.

Решението на районния съд не е окончателно и може да се атакува пред горната инстанция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    65 16 Отговор
    айде към новия затвор.....първа копка и после бачкане до ключ с целото ГРОБ

    Коментиран от #6

  • 2 Коко

    64 17 Отговор
    Това човекоподобно на снимката вече трябваше да е осъдено доживот за продаване на България и гавра с осем милиона човека па били те и стадо.
  • 3 Голем кеф

    68 19 Отговор
    Браво на дамата. Ако всички засегнати от Банкянския толуп почнат да го съдят, нискочелия здравата ще олекне...

    Коментиран от #21, #35

  • 4 Ако

    57 13 Отговор
    и други я последват , съдът трябва да работи на три смени !
  • 5 чекмеджето

    40 14 Отговор
    бълха ме ухапала...
  • 6 Плюс

    39 5 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    ортаците им из цяла България !
  • 7 Тома

    45 11 Отговор
    Винаги когато покажат бате бойко се сещам за кмета на Симитли

    Коментиран от #19

  • 8 12340

    28 13 Отговор
    само дЕдо му не го е осъдил за лъжи,
    тоЪ Тлъс Толуп !...
    ..и то щото е умрел
  • 9 Българка

    50 16 Отговор
    Борисов не веднъж е осъждан за клевети и лъжи, както за кражби. Когато България стане правова държава без Каскет ,му предстоят дело по почти всички глави от НК. И начело с осъждан вожд ГЕРБ, които разкостиха държавата, продължават да наглеят и искат да се върнат на власт, за да си довършат/продължат грабежите
  • 10 лили

    36 11 Отговор
    Ако беше тарикат ,щеше да построи нов затвор ,защото скоро ще лежи в курник .
  • 11 Иван Грозни

    23 10 Отговор
    Само когато си тиква може да придобиеш по-висок праг на дърпимост. Съд=на тиква=равно на гроб. Хайде, пак гласувайте както си знаете.
  • 12 Трета присъда

    26 7 Отговор
    За лъжа внушения. Уникален
  • 13 Предложение

    19 26 Отговор
    Трябваше да почнете с последното изречение, журналистчета подли. Осъдила ми е деловия - това решение е едва на първа инстанция.
  • 14 Хахахаха

    17 8 Отговор
    След като прочетох статията получих адаптационно разстройство.Дайте сега 5 000 лева.
  • 15 Ностр@д@мус

    32 10 Отговор
    Боко бшорисоF е осъден за клевета!
    A за кр@жбите и прест@пленията Кога ?
  • 16 БГ ДБ

    28 3 Отговор
    Питам кога КПКОНПИ ще информира българите какво се случва с неподадената за имущество и доходи декларация от Слави Трифонов? Или Слави е недосегаем, защото е част от шайката, която под чадъра на прокуратурата. С това ли е зависим Слави, че така скоропостижно провали правителство и НС?
    Досега срещу Слави трябваше да има проверка на съответствие на доходоте му с разточителните разходи с скъпоструващи имоти , автомобили. Такава проверка по пазарни цени няма. Защо ли? И точно когато се внесе закона за КПКОНПИ, от диванчето с разкривена физиономия Слави с поредната измислица-оправдание сложи край на НС и правителство

    Коментиран от #18, #22, #27

  • 17 8976597598

    37 7 Отговор
    Трета присъда мутро!!!!!! Три пъти осъждан , че е лъжец и продължава да се плюнчи! Тотално откачен ни управлява 12 години.
  • 18 Дон Бидон

    7 11 Отговор

    До коментар #16 от "БГ ДБ":

    Слави има пари от преди политиката и то сигурно няколко десетки милиона. Съвсем спокойно може да ги докаже,иначе за другото си прав.

    Коментиран от #20

  • 19 Баба

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Тома":

    Аз пък за Тома Биков които искаше затвор а сега защитник Деница Сачева и тя го не долюбваше а министър я направи Ах парице все силна си царице
  • 20 БГ ДБ

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дон Бидон":

    Ако се оценят по пазарни цени придобивките му, разходите за телевизията, охолен живот, засилена частна охрана, няма да докаже доходите. И определено е прибрал милиони за продажбата на ИТН на мафията. Кои са му приятели- Орлин Василев, който се е разпореждал в ИТН/ А кой финансира телевезията му- силови мутри
  • 21 Хаха

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Голем кеф":

    То пък една дама.....
  • 22 Мнение

    9 18 Отговор

    До коментар #16 от "БГ ДБ":

    Не само него.Кирчо и Кокорчо също трябва да ги проверят.Минават някакви през властта и си заминават с пълни джобове.
    Накрая Господ ще ги накаже и така.

    Коментиран от #31, #32, #34

  • 23 Много запознат

    24 6 Отговор
    Простия еднокнижник е лъжец и крадец!
  • 24 Луд съм, луд съм

    13 1 Отговор
    Защо в служебно правителство, което според Конституцията е временно или административно, има политически кабинети на отделните министри? Нали се представят като надпартийни експерти, или лъжат?
  • 25 Защитник

    16 6 Отговор
    Бойко да пледира невменяем защото никога не е правил разлика между истина и лъжа, вроден дефект.
  • 26 Лея13

    5 16 Отговор
    Тая па!Тя , разбираш ли,имала "добро име"! Сигурно има - пред мъжа, децата си и роднините.Но човек, който е в услуга на Божков и след това е намърда на отговорен пост в МВР,при всички случаи има нещо гнило в Дания.Кво се правят на ушипани и тя и Рашков!?Нали черепа,с платените си клакьори на "протестите", докара Рашко,Машко и Кирчовците на власт!Стига сте ни правили на иди оти!
  • 27 Лея 13

    5 14 Отговор

    До коментар #16 от "БГ ДБ":

    Абе какво правителство,бе!?Тези ламери , които натвориха хаос и разруха, къде от неадекватност, къде от лични интереси за опоскване на много милиарди държавни пари, ли!?На това ли му казваш правителство?? Добре че бяха ИТН,и не ми пука какво са причините, които ги накараха да разкарат кирчовците от властта, че бяха почнали с всичката си наглост да употребяват де що власт бяха награбили, за лично ползване.Кво си се разревал за едни лъжци и крадци,на които кашите няма да могат да им ги оправят и след пет години!
  • 28 ????

    12 1 Отговор
    А, КЪДЕ са ОСЪДЕНИТЕ за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Барселона,..........................., ЗА МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ПРИСВОЕНИ, ОТКРАДНАТИ от ОПГ"герб" и ЯТАЦИ?! КЪДЕ са?! НАРОДЕ????
  • 29 Славчо Великов

    13 1 Отговор
    Първо, КОМУНИСТА Борисов / нали не сте забравили, че навремето МВР бе ДЕПОЛИТИЗИРАНО, а там като ПОЖАРНИКАР, работеше въпросния екземпляр от Банкя. Служителите от ведомството трябваше да изберат : хвърлят в кошчето за боклук партийния билет от БКП и остават в системата, или си го поставят в златна рамка и напускат работа. Малцина, начело с Бойко, предпочетоха ПАРТИЙНИЯ БИЛЕТ и по късно, заедно с децата и внуците, учредиха ПРЕСТЪПНАТА групировка ГЕРБ и се обявиха за АНТИКОМУНИСТИ!!!! Каква НАГЛОСТ!!! /, та - първо - КОМУНИСТА Борисов да върне откраднатите пари и тогава да си плаща дългът, наложен му от съдът, защото то иначе - бълха го ухапала.
  • 30 Наблюдател

    7 2 Отговор
    За тоя тази присъда е просто смешна. Нещо като осъждането на Т.Живков навремето! Имитация на правосъдие...
  • 31 А моето мнение

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "Мнение":

    Трябва да съдят и коментаращи-набеждачи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пфуй!

    11 2 Отговор
    Боко е Г-н Лъжец!!! Вече за 3-ти път осъден за лъжи и клевети! Срам за страната ни, че такъв непочтен човек, който съчинява очернящи лъжи за опонентите си, ни е управлявал 12 години. Г-н лъжец и подлец е Тиквата!
  • 34 Мдаа

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мнение":

    Благодари се, че живееш в Бг, ако беше в която и да е друга държава в ЕС, щеше да те издирят и теб да те съдят за лъжи и клевети!
  • 35 Рей

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Голем кеф":

    Ако всички наклеветени от този перманентен лъжец го съдеха, до сега Боко щеше да изчезнал от политичесщия небосклон в държавата ни.
  • 36 Да бе да

    9 1 Отговор
    Колко пъти , един ли 100 ли😆?
    Колко пъти, колко пъти, един ли, сто ли, ни разделяха с думи тежки. Аз съм твоето слабоволие, ти си мойта любима .....грешка😁
    ( Богдана Карадочева , Стефан Димитров)

    Кога най на края ще вкарат този мошеник в затвора ??

    Коментиран от #37

  • 37 Да бе да

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Да бе да":

    Тази подигравка( боко) има и партия , и се явява на избори за да управлявА😁

    Ако беше фейлетон, щеше да е сериал 😂😂....
    Тъжно, дайте да направим пеевски шеф на данс и да гасим лаНБите🥰🤭🤣
  • 38 Бай Онзи

    7 3 Отговор
    Падне ли каскета тиквата шиши и самия каскет заминават при бай Ставри
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 щурецъ

    2 0 Отговор
    Фичерова претендира за 10 000 лв., но съдът определя двойно по-малко обезщетение, тъй като тя е „публична личност, която е заемала длъжност началник кабинет и следва да притежава по-висок праг на търпимост спрямо критиките и изявленията, насочени към нея“.КАК НЕ СА Й ОПРЕДЕЛИЛИ 1/ЕДИН/ЛЕВ?! КОЛКОТО ПО-ВИСОК ПРАГ НА ТЪРПИМОСТ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С ТЕБ ИМАШ,ТОЛКОВА ПО-НИСКО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ТИ ДАВА СЪДЪТ. КРИВОСЪДИЕ БЪЛГАРСКО.
  • 41 Хахаха

    0 0 Отговор
    Бойко и реформи. Всичко е с Бойко бкпдскгбсталинистикапиталисти у чувала и на гърба деди ще ходи по запада байганю да проси за народ бг