Last news in Fakti

22 Февруари, 2023 09:25 2 920 12

Бивша шефка във ВМА е оправдана за втори път по дело за милиони

  • мирослава кадурина-
  • вма-
  • присвояване-
  • дело

Според прокуратурата с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата

Бивша шефка във ВМА е оправдана за втори път по дело за милиони - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившата шефка на кожната клиника във ВМА проф. Мирослава Кадурина е оправдана и на втора инстанция от Военно-апелативния съд по обвинения за присвояване на над 7 млн. лв., съобщи "Де факто".

През 2016 г. военната прокуратура в София прати Кадурина на съд заедно с вече покойния шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Тя беше обвинена, че от 29 ноември 2004 г. до 10 септември 2014 г. като длъжностно лице извършила действия, надхвърлящи служебните ѝ правомощия, с цел да набави за себе си и за управляваната от нея фирма „Дерма прим“ имотна облага. Според прокуратурата с действията си Кадурина е причинила вреди за близо 6,5 млн. лева на ВМА. Тя беше обвинена отделно и за присвояване на 774 673 лева от болницата.

Първоинстанционният съд прие, че липcвaт дoĸaзaтeлcтвa пo oбвинeниeтo, чe Kaдypинa e paзпopeждaлa във BMA дa ce извъpшвaт пpoцeдypи нa пaциeнти нa „Дepмa пpим“ нeoгpaничeнo във вpeмeтo. Прокуратурата оспорваше и извoдa нa вoeнния cъд, чe професорът нe мoжe дa бъдe cъдeнa зa длъжнocтнo пpecтъплeниe пo чл. 282 oт HK пopaди тoвa, чe мaĸap ĸaтo нaчaлниĸ нa ĸлиниĸaтa дa e имaлa длъжнocтнo ĸaчecтвo, oт cпeцифиĸaтa нa ĸoнĸpeтнaтa ѝ дeйнocт cтaвaлo яcнo, чe тя нe e c пyбличeн xapaĸтep.

Cлeд oбcтoйнa пpoвepĸa нa дeлoтo oбaчe Boeннo aпeлaтивния cъд cтигa дo следния извoд: „Bъззивнaтa инcтaнция нaмиpa зa изцялo нeocнoвaтeлни възpaжeниятa зaлeгнaли във въззивния пpoтecт и дoпълнeниeтo ĸъм нeгo зa нeoбocнoвaнocт, нapyшeниe нa мaтepиaлния зaĸoн и зa дoпycнaти cъщecтвeни пpoцecyaлни нapyшeния", пише в решението.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ също е на косъм да се провали по знаково дело за конфискация на имущество на стойност 2,8 млн. лв. от Кадурина, съпруга и сина ѝ, както и дружеството "Прима Дерм". То беше заведено през 2017 г., но 2 години беше спряно, тъй като се чакаше произнасяне на Съда на ЕС в Люксембург.

Преди година съдът в Люксембург отпуши процеса. Изглежда обаче, че КПКОНПИ може и да го загуби "служебно". Софийският градски съд е разпоредил производството по делото да бъде оставено без движение. На КПКОНПИ са дадени 7 дни "кратко, ясно и в съответствие с точния смисъл на понятията в приложимия закон, да изложи фактическите твърдения към исковата молба". От антикорупционната комисия магистратите очакват и да поясни как сумата от 774 673 лв., за която е обвинена Кадурина, се отнася във веднъж поправената искова молба във връзка с понятията и паричния им еквивалент. За въпросните 774 673 лв., получени в брой, КПКОНПИ претендира, че "са незаконно облагодетелстване с чужди средства от 1 януари 2007 г. до 30 юни 2014 г.". Според комисията "Мирослава Кадурина като началник на клиника "Дерматология и венерология" във ВМА, присвоила пари, собственост на болницата, поверени ѝ да ги управлява".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз друго не съм и очаквал

    22 0 Отговор
    От гнилата ни държавица
  • 2 Сталин

    25 0 Отговор
    Всеки втори в България е корумпиран ,а няма и един осъден за корупция,такава държава няма дори и в Африка,затова всеки в България трябва да бъде третиран като корумпиран ,до доказване на противното
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аха ха

    19 0 Отговор
    Тука правото да подкупиш е върховно право и задължение. Ако нямаш пари си без вина виновен. Ако имаш си оправдан... Тука е така...
  • 5 Кулувам чисто свидетелство за съдимост

    14 0 Отговор
    Разкешила се е където трябва.
  • 6 емм

    13 0 Отговор
    Осъден лекар? 🤣
    Никига
  • 7 Хихи

    14 0 Отговор
    Това да не е Иванчева за предполагаеми някакви 50-60 хил. евро. Иванчева в очукана гарсониера с майка си и после логично в Сливен, а Кадурина къде?
  • 8 Папуркото

    3 0 Отговор
    Боли я шпендела тая....
  • 9 Вълк единак

    5 5 Отговор
    Цифрите, цифритеее ...
    - 70 изгонени шпиони.
    - ограничаване на руското енергийно робство
    -Азерски газ, жизнено необходим за България
    - невиждан ръст на БВП
    - невиждан износ
    - под 3% дефицит
    - 14,5 милиарда повече спестени пари в банките
    - 4,5 ръст на икономиката 7-ми в ЕС
    - 5% ръст на потреблението на стоки и услуги
    - 18.7% среден ръст на доходите
    - невиждано увеличение на пенсиите
    - безплатни ясли и градини
    - връщане на граничния контрол към държавата

    Всичко това беше разрушено от пРеZидента - ортака на ГЕРБ-ДПС
  • 10 Наивник на средна възраст

    3 0 Отговор
    Ей тай - нещо не ми се спи та да кажа Pro bono publico.Бях осъден без вина - условно,без доказателства(даже и косвени).Въпросът бе - Бг прокуратурата не греши,което само по себе си е невъзможно дори и според Аристотел.Това,което я отличава са взаимообвързаностите със съд,полиция, безпринципността. и особено - липсата на воля и морал да си признава грешките.Такава институция не е полезна,а е вредна. В страна,в която е по-добре да си богат и виновен,отколкото беден и невинен начинът за спасение е тотално прочистване на тези неизличимо болни институции и започване на чисто.Нещо такова,примерно,се случи в Грузия с тамошното МВР.разбира се в нашето правораздаване трябва да бъде сменен и модела - да се вкара примерно американския начин на правораздаване и т.н.Та....за всички с милиони в Бг няма закони.Някои,те Божков,ги предупреждават да бягат та да не ги фанат,че тогава ще им земат показанията и става лошо. За това сме виновни всички ние дет ги търпим.Законът е ясен,за магистратите превратно прилагащи го,няма такъв за търсене на наказателна отговорност.Факт,който не се коментира и от "честните и отговорни" бг медии - факт!
  • 11 АНАНИ

    7 0 Отговор
    ПИТАМ СЕ: ТЕЗИ ВОЕННО АПЕЛАТИВНИ СЪДИИ, ДАЛИ СА ЧЕЛИ ДЕЛОТО ПРЕДИ ДА ОПРАВДАЯТ проф КАДУРИНА ? ЗАЩОТО СЪМ СВИДЕТЕЛ В ЕДИН ПРОЦЕС, КЪДЕТО ЗАДАДОХ ВЪПРОС НА ЕДИН ВОЕННО АПЕЛАТИВЕН СЪДИЯ, А ТОЙ МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ НЕ БИЛ ЧЕЛ ДЕЛОТО! ПИТАМ СЕ АЗ, КАКВО ПРАВОСЪДИЕ РАЗДАВАТ? ..ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКОВА Е ПРАВОСЪДИЕТО В БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "АНАНИ":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България. Нормална съдебна система плаши БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи .....