Last news in Fakti

7 Август, 2023 14:12 8 694 33

Има ли проблем с храненето на военните в армията?

  • армия-
  • военни-
  • хранене

Директното договаряне с конкретна фирма е проблем, защото нямаме никакви гаранции, че имаме конкурентни цени

Има ли проблем с храненето на военните в армията? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Има ли проблем с храненето на военните в армията? По този сигнал тръгна репортерът на "Хоризонт" Добромир Видев преди месец, когато в редакцията се получи сигнал за това, че от началото на август военни ще минат на суха храна. От Министерството на отбраната казаха, че храненето в армията е по наредба.

Почти месец уговорки и чакане на отговори не бяха достатъчни за изясняването на ситуацията. Заради спецификата на работата, военните, от които „Хоризонт“ научи за притесненията им, няма как да застанат публично, за да ги споделят.

Но ситуацията звучи така – от „Омръзна ни от тези консерви“ до „Събираме пари и си готвим сами“. С уговорката, че всяка една ситуация е индивидуална, министерството казва:

„Да, има наредба от 2015-та година, която предвижда осигуряването на суха храна на военнослужещите във военните формирования/структурите, в които е организирано безплатно хранене, в дните, в които е обективно невъзможно осигуряването на топла храна, по обоснована мотивирана преценка на командирите“.

Това дава само възможност на командирите при определени случаи да осигуряват суха вместо топла храна. Няма изрични разпоредби, задължаващи „замяната на столовото хранене със сух пакет от първи август“ и в този смисъл сигналът, постъпил в редакцията на БНР, бил неоснователен, казват от Министерството.

Самият министър на отбраната Тодор Тагарев обаче трябваше да обяснява на депутатите в едно от последните заседания на комисията по отбрана за храненето. Сигнал, оказа се, освен до радиото, имало и до председателя на комисията по отбраната Христо Гаджев. Депутатът получил оплакване за изхранването по време на многото учения от април насам, които се провеждат в България. Христо Гаджев обяснява, че причината е сключен договор, резултатът от който е: по-скъпа храна за армията, хвърляне на годна храна, която не се изяжда и до ядене на филии по норматив за военните.

Пред „Хоризонт“ запознати все пак успокоиха, че неизядената храна все пак се складира, което само по себе си също е и проблем за поделенията заради специфичните изисквания за съхранение. Но военните все пак са намерили и заобиколен начин да „пласират“, грубо казано, оставащите количества от доставките, за да не се стигне до изхвърляне. С официалния отговор до „Хоризонт“ Министерството на отбраната посочва, че според наредбата действително на военнослужещите се осигурява безплатна храна чрез организиране на войсково хранене или хранене от външен изпълнител. Войсковото хранене се осъществява чрез доставка на хранителни продукти и приготвяне на храна от кухненския персонал на войсковото формирование. Към момента във военните формирования е било организирано войсково хранене чрез доставка на хранителни продукти, съгласно сключен договор с голяма търговска верига. А цените на доставяните хранителни продукти по сключения договор били формирани като определен процент от цените на хранителните продукти, съгласно официалните ценови бюлетини на „Системата за агропазарна информация” - цитираната и от председателя на комисията по отбрана Христо Гаджев. САПИ, уточняват от Министерството на отбраната, е държавна фирма към Министерство на земеделието, чиято основна дейност е да предоставя пазарна ценова информация на предлаганите на пазара продукти по цялата продоволствена верига.

„Поради тази причина в договора единичните цени на хранителните продукти са определени като процент от осреднените за страната цени на едро без ДДС на хранителните продукти по бюлетините на САПИ". Това написаха от Министерството на отбраната на „Хоризонт“.

Пред комисията по отбрана ресорният министър Тодор Тагарев, който току що беше встъпил в длъжност, отговори, че няма идеален вариант за изхранването на армията, а в тази област са се отказали от това самите военни да си готвят.

Решение на въпроса с изхранването на армията не се търси от вчера. Провал на поръчките за изхранване има от 2018-та година. А доклад на МО, изготвен преди близо година, отчита, че неосигуряването на храни и напитки създава риск за частично и неефективно изпълнение на задачите.

Журналистът от вестник „Сега“ Таня Петрова е чела документа, който отчита, че за храната може да не се прилага Законът за обществени поръчки и че е имало преди година разговори с четири големи вериги магазини за доставка на храни. Три от тях отказали с различни аргументи, разказва Таня Петрова в публикацията си отпреди 10 месеца. Четвъртата се съгласила, като било предвидено с нея да бъде сключен 12-месечен договор на стойност 12 млн. лв.

От изпратената до „Хоризонт“ снимка става ясно, че веригата продължава да снабдява армията. В регистъра за Електронни обществени поръчки няма данни МО да обявявала обществена поръчка за храненето. По непотвърдена информация поръчката все пак е минала през директно договаряте. Таня Петрова от „Сега“:

"Директното договаряне с конкретна фирма е проблем, защото нямаме никакви гаранции, че имаме конкурентни цени. Редно е да има публичност и най-накрая ред в тази дейност. Надявам се, че ще успеят да проведат нормална истинска процедура, да имаме нормални договори и да спрем да се занимаваме с това нещо. Няма нормални договори с чиста процедура от 2015 г., сега сме 2023 г. Когато интересите са големи, правовата държава се оказва невъзможна. Това е парадоксално. Редно е институциите да започнат да си вършат работата, съобразявайки законите, а не да се чудят как да ги заобиколят".

„Хоризонт“ знае името на фирмата, която има договор за доставка на сухата храна за армията. Но не сме си правили труда да я питаме по казуса. Защото, както и депутатите, очакваме Министерството да е активната страна и да се позаинтересува как и с каква ефективност се харчат публичните средства. Със сигурност, както и депутатите от комисията по отбрана, очакваме отговорите на въпросите, поставени и от военнослужещите, чиято основна дейност не е да събират пари за ядене, да си готвят по работните места или да търсят в свободното си време най-близката лавка… В отговорите до „Хоризонт“ често се споменава, че и сега по наредба, ако ви е любопитно, опакованата в индивидуален пакет за едно лице, за закуска, обяд и вечеря, трябва да включва месо, риба, плодове, ядки, сладкарски изделия, мултивитамини; средства за затопляне на храна. В точно определени количества и опаковка. С добавки, ако военният извършва специфични задачи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шарлатани ООД

    13 1 Отговор
    Кирчо, ще им даде от неговите морковчета!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ВОИНИК ОТ БА

    12 7 Отговор
    С ТРИ КОНСЕРВИ И ДВА КРОАСАНА И КИСЕЛО МЛЯКО НЕ СТАВА И НА НАРЯДА СЕ ОГЛАДНЯВА

    Коментиран от #15

  • 7 Има сериозен проблем

    19 4 Отговор
    Много ядът и за нищо не стават 99%. Хрантутници.

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Търг до тупка

    9 2 Отговор
    Армията минав на суха уоканкъ а пък МО какво се прави на улаво като почти всичките Кауфланди са
    на чии терени и то неслучайно, че и някои складови бази пък да не говориме ,че и ЛИДЛ са на същите чорбаджии.
  • 11 ЯМА.

    15 0 Отговор
    Какво хранене в армията, какви 5 лева? В армията няма хранене (което въобще да става за ядене) от поне 15 години. От как вкараха частни фирми да "хранят" армията и хранене ... НЯМА! Унищожиха столовете с поделенията за да има кинти за частника. А частника не храни. Е храни - с лилав кренвирш за обед и вафла от 10 стинки с която докарват калориите по табел.
  • 12 Слепок

    5 1 Отговор
    Какво хранене в армията, какви 5 лева? В армията няма хранене (което въобще да става за ядене) от поне 15 години. От как вкараха частни фирми да "хранят" армията и хранене ... НЯМА! Унищожиха столовете с поделенията за да има кинти за частника. А частника не храни. Е храни - с лилав кренвирш за обед и вафла от 10 стинки с която докарват калориите по табел.
  • 13 Лекар

    8 1 Отговор
    Да им отворят частен стол и да си плащат. На нас никой не ни осигурява нищо. Само бонбоните и кафето са от пациентите

    Коментиран от #22

  • 14 Хвала

    10 0 Отговор
    А от новата учебна година в НВУ " Васил Левски" курсантите сами ще си осигуряват храната за 13 лева на ден . Честито! А то и без това желаещите намаляват всяка година.

    Коментиран от #26

  • 15 Бивш войник

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "ВОИНИК ОТ БА":

    какво се олакваш бе ..ей?? Нали сте на заплата, за лежане от 8.00 до 17.00 ходи на полето или в завода там ще те нахранят.

    Коментиран от #16

  • 16 Фири

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бивш войник":

    Че като е толкова хубаво върви стани и ти военне
  • 17 Ме бе ре

    6 0 Отговор
    Я проверете с полевите обувки какво става, че последните няколко години няма.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Оракула от Делфи

    4 0 Отговор
    Искаме да имаме производители на хранителни продукти, а сключваме договори с Хранителни вериги ,
    които са със завишени цени в пъти по-скъпи от цените на производителите на хранителни продукти!
    Какво пречи на армията да си сключи договорите за тези хранителни продукти,
    директно с производителя ,така хем по евтино ,
    хем парите за армията ще бъдат в пъти повече за храна!
    Днес закона позволява, да се сключат договори в целия европейски съюз ,не само в България ,
    така че липса на избор, не трябва да има!
    Всички обществени поръчки, по закон се оповестяват в целия ЕС!
    В момента явно че" варианта Пригожин-Путин " е най-добрия начин да забогатее някой приятел на ,
    "Отдел за доставка на храна" в армията!
    Време и армията да се модернизира не само с оръжие , а и със едропейски начин на доставки
    за изхранването и!
    Парите от бюджета са и моите пари, затова ме интересува доста, много ,
    начина на харчене на тези мои бюджетни пари?
    Дали Главнокомандващия Българската Армия, чете тези статии и се интересува от начина на
    спестяване за ежедневните разходи на нашета армия....???

    Коментиран от #23

  • 20 Мухаа,хаа!

    4 0 Отговор
    Абе ,пронатовците.Неписано правило,което се е преврънало в закон е: Котлова храна- в поделението, на учение,на бойното поле.Колко ще струва на МО ,за всяко едно подразделение,да се разкрие кухня с назначен ,щатен персонал? За министерство с милиарден бюджет това са пари за семки.Но причината е друга! Не могат да се спогодят,на кой " приятел" с фирма за кетъринг да подадат кокошката , която снася златни яйца.Защото става въпрос за десетки милиони на месец.Затова - на суха храна! Един нарезан хляб,две консерви,някое млеко и няколко " фафли" от модерните.Квато ви рънътъ, такваз ви войската!
  • 21 Eдин

    4 1 Отговор
    Нещо се бъркате! Какви проблеми може да има в армията, като НЯМАМЕ АРМИЯ!

    Коментиран от #24

  • 22 Военен

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лекар":

    Стани военен лекар!:) Веднага мога да ти напиша в колко подразделения се търсят такива!:) Голям недостиг докторе!:)
  • 23 Министърът

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Оракула от Делфи":

    Не може ! Трябва да печелим по веригата!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Внук ти

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Има сериозен проблем":

    Мдаа! Не са като тебе! Честен пенсионер! Такива като теб са 100% хрантутници!
  • 26 Бизнесмен

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хвала":

    Че кой е луд да става военен?!:)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 резервист

    1 0 Отговор
    Милият господин министър Тагарев. Как не е предложил още помощ на Украйна в областта на изхранването на армията им?! На двама войника консервите не може да раздели, горкият. А какво ще стане при едно нарастване на бойната готовност, не дай си боже и при война? Или ще молим противника за отсрочка, докато си обучим кашеварите? То пък и войскари почти няма, така че давай Тагарев, помагай на чуждите, пък нашите да се спасяват. По наредба!
  • 32 пашата

    0 0 Отговор
    махайте ги тия военни от алта в Русе,по цял ден пият кафета и пушат и от време на време ги обучават за шофьори на автобус и камион
  • 33 дидо

    0 0 Отговор
    при Бай Тошо нямаше проблем с исхранването имаше проблем с краденето