Last news in Fakti

9 Май, 2024 07:31 2 559 13

Теренът за детска болница - административна каша

  • детска болница-
  • имот-
  • терен-
  • мррб

МРРБ отказа да уреди статута на имота за здравното заведение

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Избраният терен за строеж на Националната детска болница се оказа в центъра на административна каша, която има опасност допълнително да забави проекта, ако не се предприемат своевременни мерки.

Не са налице законови предпоставки за отчуждаване на имота за изграждане на новата педиатрията. Това е становището на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което се позовава на Закона за държавната собственост. То е изразено в официално писмо до здравното министерство, с което редакцията разполага. В него се казва, че чл.33 алинея 2 от ЗДС изисква за всеки конкретен случай държавна нужда, която не може да бъде задоволена по друг начин, да се установява с влязъл в сила подробен устройствен план.

Той трябва да предвижда изграждане на национален обект, за който е налице влязло в сила разпореждане за допускане на предварително изпълнение или по друг начин, предвиден в закон. Според следващия член на ЗДС -34, алинея 4, отчуждените за държавна нужда имоти стават публична държавна собственост. В случая с избрания терен на бъдещата педиатрична болница не са спазени законовите изисквания.

Каква е хронологията? През март 2024г.тогавашният министър на здравеопазването д-р Хинков поиска от МРРБ да отчужди имот с площ 12 770 кв.м., заедно с изградената на терена сграда, намиращ се на бул. „Никола Петков” 56 в „Овча купел”. Именно този терен беше избран за строеж на Националната детска болница. Припомняме, че с решение 868 на Министерския съвет от 2 ноември 2022г. този проект беше определен като обект от национално значение.

С писмо от 26 април 2024г. до новия министър – Галя Кондева, МРРБ пояснява, че още преди година – на 22.05.2023г., тогавашният министър Иван Шишков със заповед одобрява проект за подробен устройствен план –изменение на план за регулация и застрояване, на девет имота в същия район, предназначени за болничен комплекс , за републикански център по протезиране, възстановителна хирургия и производство на протези и др. Теренът за детската болница се явява част от това решение, което и е причината за невъзможността да бъде отчужден поне на този етап.

ФАКТИ разполага с дигитално копие на документ, без доказателства за автентичност


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    10 0 Отговор
    А защо не се построи на мястото на недостроената сграда на педиятрията, където са всички клиники на МА. След като се събори старото, разбира се.

    Коментиран от #6

  • 2 Честит Празник

    13 0 Отговор
    На Победата над фашизма!

    Коментиран от #10

  • 3 Че то какво

    11 0 Отговор
    Не е каша в територията?!
    Няма едно нещо да е като със света. Кипи безсмислен труд на всички нива.
  • 4 Вътрешната

    9 0 Отговор
    реконструкция на някаква чиновническа сграда струва 3 пъти повече отколкото построяването на нова клиника , дори на гола поляна ! Но освен дежурното грабене на поне 30% , при реконструкцията и префункцоиниране супер лесно се опапват 50% ! Прекрасна идея за нула време да се присвоят стотици милиони от мултимилионер в бяло , а отвътре черен ! За сметка на българския народ !
  • 5 Поредните

    6 1 Отговор
    Педерастични врътки!
    Детска болница няма да има!
    Скапаната държава да национализира някой изпран обект- вече построен и готово! На ариградското има два сгради ! Те са /у Студенските общежития. Едната е бивши офиси на “ Алфа нанк”, а срещу нея е друга на около 20 етажа! Близо до психиатрията! И двете пустеят! И двете са построени с изпрани пари
  • 6 Защото

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Не са се договорили, кой с колко% ще се облажи!
  • 7 Сега Корумпетата Чиновници ще правят

    3 1 Отговор
    Всекакви Врътки да не се построи Държавна Детска Болница!? Главчев на Какъв Терен разреши да се строи Часна Такава???
  • 8 Демократ

    7 1 Отговор
    Срам за България е цялата сага детска болница. Досега не е имало проблем с огромните площи за изграждане на молове, бизнес центрове, затворени частни жилищни комплекси за новобогаташеви. Какво още ще измисли престъпната държавна администрация, за да страдат болните деца на България? И всичко това е за да се изпълни поредната корупционна схема на избран от властимащите безобразници милионер. Пълен безкраен позор!
  • 9 доктор ОХ боли

    4 0 Отговор
    Я проверете земята да не се окаже , че е на Делян ШОПАРО или на някой си от една ШАЙКА ?
  • 10 Майк Алън Патън

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Честит Празник":

    Без истинския ДЕН НА ПОБЕДАТА , сега нямаше да го има изкуствения ДЕН на ЕВРОПАТА !
  • 11 истина ти казвам

    2 0 Отговор
    Тия докато я направат тая болница у БГ нема да остане никой! Май не могат да се разберът кой колко да открадне!
  • 12 "Кредит Маркет" ООД

    1 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 13 Скапана

    1 0 Отговор
    долна, крадлива, миризлива държава