7 Септември, 2024 10:48 4 928 24

В Скопие: Шофьор от мина Злетово стана бос на нашумели бизнеси в България, свързани с организираната престъпност

  • мултигруп-
  • николай вълканов-
  • паркинги

Разследване на IRL и BIRD

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Българският ъндърграунд е широко прославен, като този път е актуален за един на пръв поглед простичък бизнес – паркингите. Необичайните задължителни паркинги се намират на българските сухопътни гранични пунктове, а проблемите стигнаха дотам, че Европейският парламент заплаши България с изключване от Шенген. Доходоносните паркинги се управляват от българския ъндърграунд, а сред тях са съдружници на нашумялата крипто кралица Ружа Игнатова – най-търсената жена на планетата за исторически грандиозните измами с OneCoin.

IRL и партньорите в България от BIRD разкриват, че наскоро собственик на един от тези паркинги е станал македонски гражданин от Пробищип и настоящ шофьор на директора на българската минна компания Минстрой, която управлява мина Злетово в страната.

За да премине камион от България към някоя от съседните ѝ страни, на граничния пункт го посреща светофар, който не може да се избегне, защото винаги свети червено отдясно и шофьорите са принудени да влизат в паркингите, където входът е 25 евро за чужденци и 8 евро за български шофьори.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили реално са принудени да завиват надясно и да навлизат в т. нар. „златен паркинг“, защото има и забрана за престой на пътното платно. Този "измислен" бизнес се управлява от частни собственици, който не е контролиран от държавата, но дори може да се поддържа от факта, че българското МВР разрешава работата на светофари, насочващи шофьорите към паркингите.

Граничните пунктове в България остават благоприятно поле за този бизнес, тъй като страната само частично стана част от Шенгенската зона за въздушни и корабни пътувания, докато сухопътните граници остават извън зоната.

"Златни паркинги" част от мрежата за наркотрафик

Българските власти дълго време си затваряха очите за проблема, но накрая скандалът придоби международни измерения. Турция и Гърция обявиха, че търсят нов транспортен коридор, който да заобикаля България, заради хаоса по границите. Но правителството вече започна разследване, като изпрати проверки от ДАНС и Националната агенция за приходите.

Българският зам.-министър на земеделието Иван Христанов допълнително подхрани съмненията за работата на тези паркинги, като заяви, че този бизнес, както и т. нар. "златен басейн" за дезинфекция на автомобили и "златна лаборатория" за контролът на вносните плодове и зеленчуци, които също се намират на граничните пунктове, са ключови в мрежата за трафик на наркотици.

След дълга съдебна сага държавата успя частично да възстанови бизнеса с дезинфекция и лабораторията. Остава нерешен проблемът с буферното паркиране, който дори се увеличи с новите инсталации на граничните пунктове, където шофьорите са принудени да чакат и по този начин генерират впечатляващи приходи.

Освен на българо-румънската граница, такива платени буферни паркинги има и на други гранични пунктове в България, на юг на ГКПП Капитан Андреево и на Дунав мост 1 при Русе и се стопанисват от свързани фирми.

Шофьорът, който стана партньор на "Мултигруп"

Собственикът на един такъв, смятан за "златен бизнес" паркинг на граничния пункт Видин между България и Румъния, миналата година стана македонски гражданин.

Този паркинг е с капацитет 600 места, което означава, че носи приходи от 10-12 хиляди евро на ден. В същото време на паркингите работят ресторанти, казина, тоалетни и др.

Когато колеги от BIRD от България се свързаха с нас, за да попитат кой е бизнесменът Горанчо Цветковски от Македония, чийто бизнес е разследван от българските власти, започна издирването на IRL, което ни доведе до върха на "Минстрой холдинг", една от водещите минни компании в България, която също оперира в страната.

Не беше лесно да се открие самоличността на Цветковски, тъй като името му е анонимно в бизнес средите. За идентифицирането на Горанчо Цветковски помогна документът от българския централен регистър, в който са посочени личните му данни. Според тези документи, но и според допълнителни проверки в други държавни агенции, направени от IRL, той живее в Пробищип и е нает като шофьор от директора на фирмата „Булмак 2016“, която стопанисва мините Злетово и Тораница. Собственик на "Булмак 2016" е българската фирма "Минстрой" от България на бизнесмена Николай Вълканов.

През юли 2016 г., само три месеца след като българите взеха концесиите за македонските мини, Цветковски стана миньор. След това от октомври става охранител, докато през 2019 г. става шофьор на лек автомобил във фирмата, т.е. личен шофьор на директора на "Булмак 2016" Илия Горанов Илиев.

Цветковски създаде българската си компания "Данубия Лоджистик Видин" през януари 2023 г., с капитал от 250 хил. евро. Три месеца по-късно поема паркинга на ГКПП Видин към Румъния. Предишни собственици на паркинга са хора, свързани с Размиг Чакърян - довереник на Христофорос Аманатидис - Таки или, както BBC го наричат ​​- българския Пабло Ескобар.

Опитахме се да се свържем с Цветковски, но разговаряхме само с дъщеря му, която ни каза, че той е извън страната. До публикуването на текста Цветковски не се е свързал с журналисти от IRL.

IRL изпрати въпроси до "Булмак 2016", на които беше отговорено своевременно. В писмото от тази фирма пише, че не са били запознати с дейностите, които Цветковски е извършвал извън работното си време и се разграничава от действията му. В същото време от "Булмак 2016" отговориха, че същия ден Цветковски е бил уволнен от компанията, но по други причини.

„Работникът Горанчо Цветковски е допуснал грубо нарушение на разпоредбите на трудовия договор, който е сключил с работодателя си Булмак 2016 ДООЕЛ Пробищип и Закона за трудовите правоотношения. По тази причина на 06.09.2024 г. трудовият договор на това лице с „Булмак“ ДООЕЛ Пробищип е прекратен без предизвестие.

Оставката на Горанчо Цветковски идва ден, след като ДАНС започна разследване за бизнеса със "златните паркинги", за които се подозира, че са параван на българската организирана престъпност.

Кой е Николай Вълканов от "Мултигруп" - любимецът на много македонски политици

Николай Вълканов присъства редовно в Македония. Той беше тук само преди няколко дни, на честването на Деня на миньора 28 август в компанията на премиера Християн Мицкоски. Преди това двамата посетиха заедно мина "Булмак-Злетово" през април, в разгара на предизборната кампания.

Подобни срещи Вълканов е имал със Зоран Заев, докато е бил премиер, като винаги е хвалил публично сътрудничеството с македонските власти. Още повече, че в началото на мандата на предишното правителство "Минстрой" влезе в бизнес сътрудничество с хора, близки до Заев.

През юни 2018 г. в Струмица е създадена фирма "Бул-билдинг". Собственици са "Минстрой холдинг АГ" и Александър Пиперевалиев, който е първи братовчед на Драги Рашковски, близък приятел на Заев и бивш генерален секретар, осъден за софтуерни измами.

Фирмата има разрешение за производство и продажба на канабис, а управител на фирмата е Гоце Мойсоски, който е на същата позиция и в "Булмак 2016".

В определен период в тази фирма съдружници са противоречивият сръбски бизнесмен Предраг Колувия и Горан Кръстев, също близък съратник на Заеви.

Собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов никога не си е признавал миналото и връзката си с небезизвестната фирма "Мултигруп". Той беше вицепрезидент на "Мултигруп" и един от най-близките съратници на собственика Илия Павлов, квалифициран в американските дипломатически доклади като "доайенът на българската организирана престъпност". Павлов стана жертва на поръчано убийство през 2003 г. Вицепрезидентът на Мултигруп Николай Вълканов оцелява, придобива академични титли, бизнесът му се разраства, а политическите му връзки и влияние го поставят в категорията на регионалните олигарси.

Българската корпорация "Мултигруп" беше обвинена в участие в убийството на бившия македонски президент Киро Глигоров. Тогавашният шеф на МВР Любомир Фръчкоски публично обвини тази българска фирма, че е свързана с убийството на Глигоров. Година по-късно Глигоров приема Илия Павлов в лятната резиденция "Биляна" на Охридското езеро. На срещата Павлов уверява Глигоров, че няма нищо общо с покушението срещу него. "Мултигруп" беше собственик и на дялове в "Балканска банка-Скопие".

Връзки с българската мафия

Теренът, върху който е построен паркингът край Видин, преди фирмата на Горанчо Цветковски да го купи, е бил собственост на фирма "Интербайс".

При първоначалното закупуване на терена от Interbuys пълномощник на компанията е Борислав Карев. Той има общ бизнес със Светлана Каменова, бивша съпруга на Красимир Каменов – Къро, близък съратник на нашумелия български наркобос Таки. Къро беше екзекутирана миналата година в Южна Африка.

Христофорос Аманатидис – Таки придоби световна слава като съдружник на издирваната и от ФБР крипто кралица Ружа Игнатова. Разследване на BBC и BIRD разкри множество бизнес връзки между двамата, а полицейски доклад, публикуван от BIRD, твърди, че Таки е поръчал убийството на Ружа Игнатова през 2018 г. на яхта в Йонийско море.

У нас Таки се смята за изключително влиятелен престъпен бос. Преди това той беше издирван от Интерпол за трафик на наркотици и се укриваше в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Размиг Чакърян – Ами е най-близкият съратник на Таки в България и е бивш собственик на фирмите, които работят по граничните пунктове. След като името му стана известно, Чакърян прехвърли контрола върху фирмите на други лица.

Всички тези доказани връзки между гангстери, висши политици и легитимен бизнес ясно илюстрират фразата, че "в много държави има мафия, а в България мафията има своя държава".

Източник: irl.mk


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 29 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТИ

    37 3 Отговор
    То за това където и да отида в чужбина и като ме питат от къде съм и ми викат "аааа булгар мафия, булгар мафия"
  • 2 бою циганина

    26 2 Отговор
    а така аз липсвам от схемата, ха ха ха
  • 3 пламен

    42 0 Отговор
    Бг е мафиотска кочина
  • 4 Киро Парахода

    24 1 Отговор
    Аз съм лицето заедно с Белингата зад Хърсев ,не може да ни барнете….
  • 5 Изключване

    22 0 Отговор
    От Шенген?!? Че ние паркинги за самолети нямаме, нито за кораби!!! А сухоземно сме си out of Шенген, може би завинаги.
  • 6 Паркингите трябва да са

    27 0 Отговор
    безплатни за да могат шофьорите да правят почивки. Ама и турците имат гьол и то само за европейски камиони и коли. Българския гьол трябва да е държавен.
  • 7 🍋🍊🇧🇬

    20 0 Отговор
    Са за Мултигруп и убийството на Илия Павлов е “вътрешна работа”.

    Илия Павлов е убит на излизане от офисите на Мултигруп, след като
    И. Павлов излиза (с Охраната си) във външното пространство под “козирката”, добре осветено, (убийството е в началото на ноща) Павлов Илия се спира за да отговори на телефонно обаждане, това е времевата рамка за извършителят (снайпер 5,5 мм) да вземе прицел и дръпне спусъка?

    Всъщност да попитам за един преятел, Никито Вълканов откъде си купува “къна” за косата че да ида и аз да купя, за приятелчето става въпрос?

    :) На Вълканов много му отива таз “къна”, браво.
  • 8 пълен абсурд

    7 9 Отговор
    махаите ги тиа баракаи веее.. акто в концлагер сме.. акде с аамериканците д ани спасиат каде с ани кадъните ? такита макита с по 1 търнокоп и да копат нивите .. 4 е п з азеле не стават.. СЛАВА УКРАИНЕ
  • 9 Капибара

    36 2 Отговор
    Статията е много точна. Авторът е пропуснал обаче да посочи връзките на всички изброени лица с бившата комунистическа номенклатура.
    Всички тези мутри навремето придобиха първите си милиони от разграбената от комунистите държава. Същите тези деца и внуци на бившите комундели продължават да ни грабят и сега.
  • 10 И какво

    15 1 Отговор
    следва от тази статия? Нищо.
  • 11 Какво прави Главчев???,

    17 1 Отговор
    По въпроса с измислените Паркинги на българската мафиа по границите на България!
    Ако не може и "ГЕРБ" да се справи , от "хорска срама", веднага да изпратят "острието на
    държавната далавера" , "евроатлантика - политик " феномена Пеевски ,
    "да сложи в законен порядък"
    този огромен , И ДЕНОНОЩНО МНОЖАШТ СЕ КЕШ!
    Тук едно "Чекмедже" , работа няма да свърши!!!
  • 12 Баце

    15 0 Отговор
    На истината не можеш да кажеш лъжа! Мафията се завърна със страшн аарогантност, подчинила изцяло държавата!
  • 13 Демократ

    13 4 Отговор
    Мафията си има държава. Резидентът Румен Решетников награди с орден Стара планина по тайно предложение на неговото служебно правителство Николай Вълканов, Мултигруп, КГБ. " Проф. Николай Вълканов – дългогодишен вицепрезидент на „Мултигруп“ и човекът, плати на Ахмед Доган рекордния хонорар от 1 млн. евро, е предложен за орден „Стара планина“ – първа степен с тайно решение на правителството на Гълъб Донев."Да не забравяме, че Николай Вълканов, т.е. КГБ се разпорежда с българските природни ресурси. Затова не се изследват българските възможности за собствени енергийни източници на петрол в Черно море и на газ в Северна България, с което зависимостта от Кремъл продължава, а можем да бъдем енергиен център на Балканите. Да, ама ако не Кремъл ръководи енергетиката и икономиката на страната, а български политици родолюбци. Нагледно се доказва кой поддържа мафията в България- Кремъл, чрез своите агенти национални предатели.

    Коментиран от #15

  • 14 Бойко от Острова на съкровищата

    15 0 Отговор
    ужас ! Да продължим промените! Българската мафия е известна в цяла Европа.
  • 15 Бойко от Острова на съкровищата

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    абсолютно!
  • 16 Ицето

    13 0 Отговор
    Испуснали сте Росето Кирова.
  • 17 гражданин

    7 1 Отговор
    не те ли е срам поне малко Вълканов, с всичките приватизации и концесии, дето си ги получил от нашата държава, кой си ти без тях, кой беше в 1989 година, какъв капитал и собственост си имал тогава, твоя компаньон от снимката Мицко, нон стоп плюе, и се подиграва с нас българите, всичко което е замислено за да се подобрят отношенията и връзките, той го блокира и спира, явно не те е срам
  • 18 Информация

    7 0 Отговор
    Мафията действа на всякъде където има пролуки и задни вратички
  • 19 КИРИЛ

    7 0 Отговор
    ЕГАТИ ИЗТЪРВАНОТО УМРЯЛО МАГАРЕ ПРСТЪПНИЦИ БОЛ ДЪРЖАВА НЕМА
  • 20 Ний ша Ва упрайм

    1 2 Отговор
    евала на макетата! Такава ни е държавата мафиотска! И нтересно, че ДАНС и др. служби даже и хамериканците не го зная това? Странно!?

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 666

    0 2 Отговор
    ХА ХА ХА ПО ДОБРЕ ДА ПОГОВОРИМ ЗА РУСИЯ
  • 24 пак станахме за смех по света

    1 0 Отговор
    Мафията - гърци, арменци, наши - ГЕРБ-ДПС..срам. България я загробиха и верно е - мафията си има държава. Клоака.