Last news in Fakti

21 Юли, 2014 16:16 1 271 0

България остана в сянката на Иран и Австралия

  • българия-
  • сащ-
  • световната лига

Световната лига има своя нов господар

България остана в сянката на Иран и Австралия - 1
Снимки: fivb.org

САЩ детронира шампиона

Националният отбор на САЩ спечели Световната лига по волейбол след победа с 3:1 гейма над Бразилия. Зрителите в зала „Нелсън Мандела Форум“ във Флоренция видяха един прекрасен и много оспорван мач, в който американците показаха по здрави нерви и успяха да се поздравят със своята втора титла от турнира.
Първият гейм започна с надмощие на Бразилия, като „кариоките“ успяха да дръпнат с 6:8 в първата техническа пауза. Бразилците успяха да запазят преднината и при второто прекъсване, когато водиха с 14:16 след добри изяви в нападение на Де Соуза и Сидао. Тогава за американците се разигра Тейлър Сандър, чрез чиито атаки те достигнаха до 16:16. Геймът се движеше точка за точка до 25:25. Зрителите видяха изключително оспорван гейм. Все пак американците показаха много добра игра на блок и чрез грешка на Сааткамп и блокада на Лий достигнаха до победа в гейма с 31:29.

Втората част протече много добре за бразилците, които водиха през цялото време и на края дори се откъснаха с 18:22. Тогава на сервиза за американците застана Гарет Муагутутиа. Той направи няколко поредни точки за Америка, но пристъпи линията при едно от изпълненията си. Това помогна на Бразилия да спечели частта с 21:25.
Американците започнаха ударно третия гейм и на техническата пауза водиха с 8:5. Последва силна игра в атака и на блокада, за да се стигне до 16:10. Диагоналът Тейлър Сандър и блокировачът Дейвид Лий бяха героите за САЩ, правейки точките във важните отигравания за своя отбор. В крайна сметка американците спечели третия гейм без проблеми с 25:20.
Четвъртият гейм бе изключително оспорван, като почти без цялото време вървеше точка за точка. САЩ дръпна при 7:5, но бразилците бързо изравниха чрез  Ендрес. Няколко грешки на американците позволиха на селесао да дръпне с 10:12, а в последствие и да увеличи преднината си до 11:14. Блокади на Лий и Андерсън обаче върнаха статуквото в мача. Силната игра на блок при американците продължи и те успяха да поведат с 18:16. В този момент за бразилците изпъкна Висото, който пое тежестта при атаката и изведе своя отбор до 19:19. Решителната точка за САЩ дойде след ас на Муагутутиа за 22:20. Поредна блокада на Дейвид Лий доведе американците до мачбол при 24:22. В последвалото разиграване бразилците забиха топката в мрежата, с което САЩ взе гейма с 25:23, а с това и титлата от турнира.
Това е втора титла за американските волейболисти от Световната лига, които спечелиха трофея и през 2008 г Най-резултатен в мача беше Тейлър Сендър с 24 точки, следван от своя съотборник Матю Андерсън с 23.

За Италия остана бронза и 3-ото място

Волейболният национален тим на Италия взе бронзовите медали на Световната лига, след като се наложи с 3:0 гейма над Иран. В отделните части срещата завърши при 25:22, 25:18, 25:22.
„Адзурите“ не срещнаха почти никакъв проблем срещу азиатския си противник, като доминираха през целия мач, с изключение на един малък епизод в третата част, когато Иран бе взел аванс от 2 точки, но за кратко.
С успеха в Нелсън Мандела Форум във Флореция „адзурите“ завоюваха премия на стойност от 300 хиляди долара, а с най-съществен принос за победата се очерта Иван Зайцев, който се отчете с 14 точки.

Без премии за родните волейнационалите след срамното представяне

Волейболистите на мъжкия национален отбор на България от своя страна няма да получат премии за участието си в Световната лига.

Нашите записаха най-срамното си представяне в турнира, като от 12 мача стигнаха до 1 победа и допуснаха 11 загуби. Така, въпреки че от Световната федерация са превели 162 400 долара за участието, парите няма да стигнат до волейболистите. Допълнителна причина за това стана и отпадането на тима ни от елитната първа група на турнира.

Нашето място до последно бе под въпрос, тъй като не беше ясно дали Австралия ще покрие изискванията на ФИВБ. Документите на "кенгурата" обаче са идеални и догодина те ще играят сред най-добрите на планетата.

Националите няма да получат допълнителни средства и при незадоволително представяне в Полша през септември.

Федерацията не е поставяла цели за световното, но новият треньор Пламен Константинов обяви, че попадане между най-добрите шест или осем отбора е реално.

Световното чука на вратата

17 волейболисти се явиха в първия ден от лагера на националния отбор по волейбол в Правец.
От играчите, получили повиквателни, отсъстват Матей Казийски и Боян Йорданов. Казийски все още не е разговарял със старши треньора Пламен Константинов или пък с тийм мениджъра Владимир Николов. Участието на Йорданов пък е свързано с медицинско становище на водещ специалист от Италия. Левичарят има травма в рамото и по всяка вероятност утре ще стане ясно окончателно дали може да се присъедини към националния.
"Матей не се яви на сбора, което означава, че на този етап няма желание да се върне в отбора. Мисля, че е най-добре да затворим темата за участието му на световното първенство в Полша и да се концентрираме върху подготовката с наличните състезатели. Чака ни много работа, а времето е ограничено. Въпреки това вярвам, че можем да постигнем добри резултати на шампионата“, коментира старши треньорът Пламен Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА