Last news in Fakti

14 Август, 2014 17:09 2 578 0

Италианците: Тодор Неделев е новият Стоичков

  • тодор неделев-
  • христо стоичков-
  • италия-
  • майнц-
  • германия-
  • ботев пловдив

Специалисти и фенове на Ботуша се надяват скоро българинът да заиграе в калчото

Италианците: Тодор Неделев е новият Стоичков - 1
Тодор Неделев

България има своя нов Стоичков в лицето на един пренебрегван млад талант, който търси реванш, написа италианският журналист Роко Тедеско в известния спортен блог на Лука Димарцио.

Име - Тодор Неделев

Отбор - Майнц

Възраст - 21 (07/02/1993)

Пост - крило

Ръст - 1,76

Тегло - 71 кг

Силен крак - левият

Последен сезон - 15 участия, 5 гола, 2 асистенции

Цена - 2,5 милиона евро

Христо Стоичков и после – нищо... Тежки са времената за красивия български футбол, който в последните години, с изключение на братя Петрови (в Италия мислят Стилиян Петров и Мартин Петров за братя – б.ред.) и гениалния Бербатов, разчита на, меко казано, скромно поколение таланти, коментира Тедески и продължава: „Но нека хвърлим поглед към новите, които напират, защото три млади лъвчета са готови да изреват. Креативният Миланов и мощният Славчев напуснаха своите клубове, съответно ЦСКА Москва и Спортинг Лисабон, в търсене на щастието, но същинското откритие се казва Тодор Неделев – гордостта на българския футбол, смятан за естествен наследник на легендарния номер 8 в Барселона на Кройф. И на когото, точно като на Стоичков, може скоро и Италия да се възхищава, твърди журналистът.

Той е роден в Пловдив (град, известен назад в историята като Филипопол и наречен „българската Флоренция“), важен културен център и втори по големина град в страната след столицата София. Град, който след като дава на света носителя на „Златна топка“ Христо Стоичков, 27 години по-късно се повтаря с ново произведение на изкуството – Неделев, прехласва се италианецът.

На 11-годишна възраст той става част от „Ботев 2002“ - футболна школа за деца и юноши, ръководена от Андрей Павлов. През 2010 г. влиза при професионалистите от Ботев Пловдив и едва 17-годишен с 28 попадения се налага като голмайстор в елитен турнир за младежи под 19-годишна възраст. Феноменалните удари на предопределения за този спорт Неделев извеждат младежите на Ботев на косъм от второто място в състезанието, често доминирано от гигантите от Литекс Ловеч, пише Тедеско. През следващия сезон младокът мощно влиза в първия отбор на клуба, където си спечелва първия професионален договор с жълто-черната фланелка на „канарчетата“.

Желанието му да бъде забелязан е огромно и още в дебютния си сезон той отбелязва две попадения от 23 участия. Но истинската експлозия избухва през сезон 2012/2013, когато той става абсолютен господар в А професионална футболна група с почти „баскетболните“ цифри 9 гола и 10 асистенции.

В неговия талант се убеждава и българският национален треньор Пенев който го пуска в мелница още от първата минута на приятелската среща с Македония миналия август. От този момент за играча започва безкрайна поредица „совалки“ на водещи европейски клубове като Тотнъм и Рома и продължителни сондажи от страна на Ювентус и Арсенал.

Всички обаче отвява Майнц, който „паркира“ Неделев в България до януари 2014 г. Точното време да отбележи 5 гола в шампионата и 3 в квалификациите за Лига Европа, след което срещу почти 3 милиона евро се прехвърля в Германия.

Между проблемите с коляното и трудностите на адаптацията той излиза на терена само два пъти, прибавяйки в колекцията си едва нищожните 17 минути игра. Дори, за да влезе в ритъм, бива преместен в дублиращия отбор, където в три мача се налага като титуляр, без обаче да остави някакъв знак.

Надарен с отлична физика, със забележителна мускулна сила, която се трансформира в реактивност и бързина на абсолютно ниво. Играч с вродена класа, надарен със свръхфина техника, полузащитник, който обича да тръгва отдясно, за да може да центрира топката с по-силния си крак – левия. Той може да прехвърли съперника с изключителна лекота, много е добър в последното докосване, притежава силен, но и много точен удар. Това, в общи линии, е докладът на търсача на таланти Матео Фитаволини, голям почитател на футболиста.

Той обладава спортна злоба, която в родината му кара да го възприемат като естествен наследник на Стоичков. И макар че преминаването му в Майнц явно не му донесе късмет, това не може по никакъв начин да посее съмнение относно неговата стойност и качества у човек, който го е гледал още от съвсем млад, твърди скаутът.

Може би точно сега е моментът този кристален талант, който със сигурност има пред себе си бляскаво бъдеще, да бъде придобит, препоръчва италианският журналист. Предвид малкото поле за изява, което намери в Германия, неговият мениджмънт го предлага в Италия и той може да бъде взет по формулата „под наем“ с право на закупуване, след като договорът му с Майнц изтече, а това ще стане на 30 юни 2018 г. той би бил идеален като крило и по двата фланга при схемата 4-3-3, тъй като по своите характеристики е сякаш хибрид между аржентинеца в Рома Хуан Итурбе и Лоренцо Инсиние от „Наполи“. Разбира се, за да стигне равнището на тези двама шампиони, Тодор Неделев трябва още много да се доказва, но може би скоро ще имаме възможността да го преценим на живо, надява се журналистът Роко Тедеско.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА