Last news in Fakti

7 Ноември, 2014 13:48 1 108 0

Обвиниха Богдан Дочев за „божията ръка“

  • божията ръка-
  • диего марадона-
  • али бенасьор-
  • богдан дочев

Тунизиецът хвърли вината върху българския съдия 28 години по-късно

Главният съдия, който призна гола с „божията ръка“ на Диего Марадона на световното първенство през 1986 година, наруши мълчанието си, като заяви, че грешката не е негова, пише Irish Examiner.

Тунизийският съдия Али Бенасьор обвини българския си помощник Богдан Дочев за това, че не му е сигнализирал за нарушението на правилата, довело до един от най-скандалните голове в историята на футбола.

На 22 юни 1986 г. Марадона удари топката с ръка и прехвърли вратаря на Англия Питър Шилтън за победата на Аржентина с 2:1 в четвъртфиналите на мондиала. По-късно Аржентина спечели и първенството, побеждавайки на финала Западна Германия.

„Вижте видео записите: Защо мислите, че тичам с гръб към центъра? Гледах през цялото време към българския ми помощник, докато не стигнах до центъра на терена. Очаквах от него сигнал за нещо нередно, защото имах съмнения за редовността на гола", коментира Бенасьор 28 години след мача.

„Не видях Марадона да играе с ръка. Ако свирех мача в Африка, със сигурност нямаше да зачета попадението. Но преди срещите от ФИФА ни дадоха ясни инструкции: „Ако в някоя ситуации ваш колега е в по-добра позиция, неговото решение е с предимство“. Точно това и направих, моят помощник не вдигна флага си", каза тунизиецът.

Бенасьор заяви още, че от ФИФА са останали изключително доволни от съдийстово му, давайки оценка 9.4 от 10 за представянето му – третата най-добра на световното.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА