Last news in Fakti

31 Декември, 2014 10:10 7 365 0

Силна 2014 за Григор Димитров (Видео)

  • григор димитров-
  • 2014-
  • големите-
  • титла-
  • шампион-
  • видео

Българинът се изкачи до рекордното в историята на българския мъжки тенис осмо място в световната ранглиста.

Силна 2014 за Григор Димитров (Видео) - 1
Снимки: АП/БТА

Българският тенис имаше силна година в лицето на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров.

Родният ас спечели три титли в турнирите на АТP през изминалия сезон, достигна до полуфинал на "Уимбълдън" и се изкачи до рекордното в историята на българския мъжки тенис осмо място в световната ранглиста.

Ключови моменти за Гришо от 2014

На Открито първенство на Австралия Григор Димитров побеждава последователно Брадли Клан с 6-7, 6-4, 6-4, 6-3; Йен Лу с 6-3, 6-3, 7-6; Милош Раонич с 6-3, 3-6, 6-4, 7-6 и Роберто Батистута Агут с 6-3, 3-6, 6-2, 6-4. След тези четири победи се нарежда за първи път сред най-добрите осем тенисисти на турнир от Големия Шлем. На четвъртфинала губи в много оспорван мач от Рафаел Надал. След успешното си представяне в Мелбърн, Димитров се изкачва на 19-то място в световната ранглиста.

На турнира Абиерто Мехикано Телсел 2014 от сериите 500 в Акапулко, Мексико, е поставен под номер 4 и достига финалната среща след четири победи над Маринко Матошевич с 7-5, 6-1; Маркос Багдатис с 6-1, 6-4; Ернест Гулбис с 4-6, 7-6(7-2), 7-5 и Анди Мъри с 4-6, 7-6(7-5), 7-6(7-3). На финала, в много оспорван тричасов мач побеждава Кевин Андерсън с 7-6(7-1), 3-6, 7-6(7-5) и така печели втория си трофей в ATP World Tour и първия от сериите 500. По този начин Димитров достига 16-то място в световната ранглиста.

В началото на април в Атина, Димитров участва в отбора на България в турнира за купа Дейвис, където в плейофа за оставане във втора група – зона „Европа/Африка” играха срещу състава на Гърция. Григор Димитров спечели с 6-3, 6-3, 6-0 мача си с Маркос Каловелонис и постига своята юбилейна победа № 100 в професионалния тенис. На двойки с партньор Димитър Кутровски се наложиха над гръцката двойка с 7-6, 6-2, 6-4 и това беше достатъчно за крайната победа на българския отбор. Преди участието си на следващия Мастърс 1000 в Монте Карло, достига до 14-то място в световната ранглиста.

На турнира от сериите 250 в Букурещ Григор Димитров за първи път е поставен като водач в основната схема на турнир от ATP Световен Тур. Там побеждава последователно Иржи Весели със 7-6, 6-2; Сергей Стаховски с 6-3, 6-4 и Гаел Монфис с 5-1 и отказване на французина. На финала надиграва чеха Лукаш Росол със 7-6, 6-1 и така печели третата си титла в ATP World Tour.

На следващия Мастърс 1000 в Рим, Гришо надиграва последователно Едуар Роже-Васлен с 4-6, 6-3, 6-4; Иво Карлович със 7-6, 6-4; Томаш Бердих с 6-7, 6-2, 6-2 и Томи Хаас с 6-2 и отказване на германеца. След тези четири победи, на своя 23-ти рожден ден, Димитров достига за първи път до полуфинал на сингъл на турнир от такъв висок ранг.Там отстъпва на Рафаел Надал и след успешното си представяне се изкачва на 12-то място в световната ранглиста. На същия турнир на двойки с партньор Лукаш Росол побеждават три двойки и достигат до полуфинала.

На турнира ATP World Tour 250 в Куинс, Лондон преодолява последователно Джеймс Уорд, Едуар Роже-Васлен, Александър Долгополов (отказване на украинеца) и на полуфинала намиращия се на трето място в световната ранглиста Станислас Вавринка. На финала побеждава след много оспорван мач Фелисиано Лопес с 6-7(8–10), 7-6(7–1), 7-6(8-6) и така печели четвъртата си титла в кариерата.

На най-престижния тенис турнир в света Уимбълдън, Григор Димитров преодолява последователно Раян Харисън, Люк Савил, Александър Долгополов и Леонардо Майер. На четвъртфинала побеждава убедително намиращия се на пето място в световната ранглиста и действащ шампион на турнира Анди Мъри с 6-1, 7-6(7-4), 6-2. Така Гришо достига до първия си полуфинал на турнир от Големия Шлем, но отстъпва след много оспорван мач на Новак Джокович.

Така след отличното си представяне, на 07 юли 2014 г. Григор Димитров дебютира в Топ 10 на най-добрите тенисисти в света и се изкачва на 9-то място в ранглистата на ATP. Преди участието си на Мастърс 1000 в Канада достига до 8-мо място в световната ранглиста, което е най-доброто му постижение до този момент. В Торонто, побеждава Доналд Йънг, Томи Робредо и Кевин Андерсън, но на полуфинала отстъпва на Жо-Вилфред Цонга.

На Открито първенство на САЩ, Димитров побеждава Раян Харисън, Дуди Села и Давид Гофен, но на осминафиналите отстъпва на Гаел Монфис. След това на турнира в Пекин от сериите 500, преодолява последователно испанците Фернандо Вердаско и Пабло Андухар, но на четвъртфиналите беше надигран от Новак Джокович.

След това на турнира от сериите 250 в Стокхолм побеждава Теймураз Габашвили, Джак Сок и Бърнард Томич, но на финала беше надигран от Томаш Бердих. На турнира от сериите 500 в Базел, надделява последователно над Аленсандър Зверев и Вашек Поспишил, след което на четвъртфинала беше спрян от Роджър Федерер.

По този начин в крайна сметка, Григор Димитров постига през 2014 г. 50 победи на сингъл и със завоюваните 3 титли приключва сезона на престижното 11 място в световната ранглиста. В продължение на 15 последователни седмици, от 7 юли до 19 октомври, той беше в Топ 10 на най-добрите тенисисти в света. В края на декември бе избран и за спортист № 1 на България за 2014 година.

Григор си заслужи и номинация за "Спортист на Балканите"

Гришо попадна и в  топ 10 в 42-ата анкета на Българката телеграфна агенция "Спортист на Балканите" за 2014 г. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона - БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Той е единственият представител на България в десетката, а редом до неговото име се наредиха още Арда Туран (Турция), Катарина Булатович (Черна гора), Константинос Филипидис (Гърция), Лука Модрич (Хърватия), Марин Чилич (Хърватия), Милош Теодосич (Сърбия), Новак Джокович (Сърбия), Сандра Перкович (Хърватия) и Симона Халеп (Румъния).

Победителят и крайното класиране в топ 10 ще бъдат обявени на официална церемония в Национален пресклуб БТА през януари.

 

И големите хвалят Гришо...

Сампрас: Григор е готов да направи следващата стъпка

Американската легенда Пийт Сампрас изрази мнение, че най-добрият ни тенисист Григор Димитров е готов да направи решаващата крачка, която да го изведе до титла от "Големия шлем". През отиващата си 2014 година Димитров игра 1/2-финал на "Уимбълдън" и 1/4-финал на Откритото първенство на Австралия.

"Мисля, че Григор е готов да направи следващата стъпка. Той дава знаци за това. Мисля, че просто трябва да се научи как да побеждава, таланта го има", смята носителят на 14 титли от "Големия шлем".

 

Рашийд: Григор демонстрира самочувствие и силна психика

Треньорът на Григор Димитров Роджър Рашийд даде обширно интервю пред медиите в родната си Австралия, в което коментира напредъка на българския тенисист и промените в представянето му през последните 12 месеца.

"Когато започнахме да работим заедно през октомври 2013 година, поставих пред Григор ясни и сериозни задачи, които исках да следва. Той успя да издържи на всички предизвикателства, пред които го изправих", обясни 45-годишният австралийски специалист. "Когато имаш до себе си човек, който познава този път и го е изминавал, тогава и ти трупаш самочувствие. Това се случи с Григор. Когато прибавиш упорит труд, тогава сам започваш да направляваш себе си в по-важните турнири и се справяш по-добре. Сега той е по-спокоен и има повече опит", допълни Рашийд. След три години и 12 турнира от Големия шлем, в които не успя да премине по-далеч от третия кръг през януари на Откритото първенство на Австралия дойде моментът на проблясъкът.

"Да стигнеш до втората седмица на надпревара от Шлема за първи път е препятствие, което трябва да преодолееш, продължи треньорът на българина, говорейки за достигането на Григор до 1/4-финала в Мелбърн в началото на 2014-а. - Да играеш така срещу Рафаел Надал, да спечелиш първия сет и след това да загубиш два тайбрека показва, че Григор може да играе на най-високо ниво в най-значимите турнири. Всъщност той се чувстваше страхотно там и бе щастлив в Мелбърн". По-доброто за Димитров предстоеше на "Уимбълдън", където бе сред най-добрите четирима и отпадна на 1/2-финалите срещу Новак Джокович.

"Поглеждам към "Уимбълдън", където изоставаше с 1-2 сета срещу Александър Долгополов в третия кръг, но оцеля в тази истинска битка на психиката. Да не забравяме големия мач срещу шампиона Анди Мъри на Централния корт на 1/4-финалите, който Григор спечели в три сета. Това е Меката на тениса. Изисква се много концентрация и самоконтрол, за да се изправиш срещу любимеца на публиката и то на корт, на който той е завоювал олимпийското злато и трофея от "Уимбълдън", не спря с разсъжданията си Рашийд.

"Моментите като този са безспорни доказателсва за силния характер на спортиста. Така се вижда докъде се простира психиката му и къде иска да бъде. Някои тенисисти достигат до там, но след това не правят нищо. Григор се чувства добре и не се страхува. Именно тези моменти го превърнаха в по-добър тенисист", завърши специалиста.

Федерер: Вълнуващо е да гледаш Григор на корта

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер също не пропусна да направи комплимент на Григор Димитров. Швейцарският маестро достигна два милиона последователи в "Туитър" и по този повод отговори на въпроси на своите фенове.

Един от въпросите беше "Какво мислите за Григор Димитров?" В отговор Федерер написа: "Мисля, че е вълнуващо да го гледаш и е добре за играта, че го има".

 

Джокович: Григор е много класен играч, който вече е готов да се пребори за титла от Големия шлем

И световният №1 в мъжкия тенис Новак Джокович направи любопитно изказване по адрес на българина На брифинга след победата си над Чилич от финалния "Мастърс" в Лондон, първата ракета в света коментира, че Григор е много класен играч, който вече е готов да се пребори за титла от Големия шлем и е показал това на последния "Уимбълдън", където двамата играха повече от три часа на полуфинал, а победата взе сърбинът.

"Димитров е много талантлив, красив, добре говори английски. Има си приятелка - Мария Шарапова. За какво още може да мечтае? И е българин", с усмивка допълни коментара си Джокович.

Статистики и отличия за 2014

Милионерът Григор

Със спечелените само от наградни фондове през 2014 година 2 759 359 долара Григор Димитров вече е изплатил инвестициите си и уверено е стъпил на терена на милионерите в спорта. Сметката прави бившият ни шампион и настоящ коментатор на "Евроспорт" Иво Братанов, който е много наясно с пътя на тенисистите до върха, защото е вървял по него. За цялата си кариера Гришо е заработил от участията си по турнири почти пет милиона долара, което е доста примамлива сума, но и доста измамна, твърди Братанов. От спечелените за годината пари нашето момче е похарчило почти половината за подготовката и участията си. "Всеки елитен - а и не само - тенисист както при мъжете, така и при жените, плаща на щаба си - повдига завесата родният шампион. - Григор пътува най-малко с треньор и физиотерапевт, на които трябва да плаща. Задължение му е да им купува самолетните билети, при това местата да са в бизнес класата. Харчи и за хотели, а за тенисист от неговия ранг те трябва да са поне петзвездни и всеки да е в самостоятелна стая. Ресторантите също са доста скъпи, защото Гришо и колегите му не ядат какво да е, а биохрани, спазват специален хранителен режим. Отделно има медицински услуги, кордаж на ракетите и още куп неща, които струват скъпо. За спортист от ранга на Димитров участието само на един турнир може да струва до 100 000 долара, ако се отива на друг континент. Да не забравяме и че се плащат данъци. Друг е въпросът, че звезди като Гришо си имат спонсори, които поемат част от разходите, имат и приходи от реклами." Със спечелените 4 823 516 долара досега в кариерата си първата ни ракета е избил вложените в развитието му средства и вече може да го броим за милионер, пресмята Братанов.

Българинът е шести по брой титли през 2014-а

Хасковлията е единственият тенисист, освен световния номер едно Новак Джокович, който е спечелил титли на трите различни настилки през 2014. Благодарение на трофеите си в Акапулко, Букурещ и Куинс българинът се нареди на шесто място в класацията за най-много титли през годината. Първи е Джокович със 7, втори - Роджър Федерер с 5, а третата позиция си делят Марин Чилич, Рафаел Надал и Кей Нишикори. Три трофея, колкото има и Григор, са спечелили още Анди Мъри и Стан Вавринка. Григор Димитров изигра общо 4 финала през сезона, като загуби само последния в Стокхолм, където през 2013 година триумфира с първа титла в кариерата си. Благодарение на това България е на 8-о място в класирането на държавите с най-много титли и финали на сингъл. Най-младият носител на титла е Бърнард Томич (21 години), а най-възрастните - Роджър Федерер и Лейтън Хюит (33 години).

Григор заслужено грабна и Спортист №1 на България

 

Гришо бе избран за Спортист номер 1 на годината в България за 2014 година. Той успя да направи това с изключителен пробив в елита на световния тенис и достигна до осмата позиция в ранглистата на ATP.

Подгласници останаха състезателят по вдигане на тежести Иван Марков и сноубордистката Александра Жекова. Димитров в момента е на подготовка в САЩ и не присъства на церемонията по награждаване. Вместо него, там се появиха родителите му, които благодариха за подкрепата, оказана на техния син.
 

Григор в Топ 5 на две класации на звездите с най-железни нерви

ATP реши да ни предложи пет компонента, по които се измерват звездите с най-железните нерви на корта. С Роджър Рашийд в щаба му, Григор Димитров израсна много, що се отнася до психическата му устойчивост и логично попада в Топ 5 на две от подрежданията. Ето ги и тях:

Представяне след загубен първи сет (минимум 10 изиграни мача):

Победи-загуби след загубен първи сет

1. Рафаел Надал 13-8 (61,9%) 2. Роджър Федерер 9-6 (60%) 3. Новак Джокович 7-5 (58,3%) 4. Григор Димитров 14-14 (50%) 5. Кеи Нишикори 9-10 (47,4%)

Представяне в решителните сетове (минимум 10 изиграни мача):

Победи-загуби в решителен сет

1. Новак Джокович 15-2 (88,2%) 2. Кеи Нишикори 21-3 (87,5%) 3. Григор Димитров 18-4 (81,8%) 4. Ернест Гулбис 13-3 (81,3%) 5. Фелисиано Лопес 14-4 (77,8%)
 

Димитров заслужи и "Спортен Икар" за постижение на годината

Григор Димитров е носител и на "Спортен Икар" за постижение на годината на Фондация "Български спорт". Димитров изпраща най-успешната година в кариерата си. Специално жури от спортни специалисти и общественици присъди най-престижната награда на тенисиста. Фондация "Български спорт" за 23-и път определи победителите в останалите категории. За отбор на годината бе избран ансамбълът по художествена гимнастика, спечелил световната титла в многобоя от шампионата в Измир.

 

АТР: Григор Димитров доминира на трева

Григор Димитров отново е със сериозно присъствие в поредицата на ATPWorldTour.com, посветена на годината в числа. В четвъртата и последна част на обзора отново бяха представени интересни статистики.

Най-много победи на трева: Победи-Загуби Титли

1. Фелисиано Лопес 12-2 1 2. Григор Димитров 9-1 1 -. Роджър Федерер 9-1 1 4. Новак Джокович 7-0 1 -. Роберто Баутиста Агут 7-1 1 -. Лейтън Хюит 7-2 1 -. Стан Вавринка 7-2 0

Най-много изиграни финали: Финали Победи-Загуби

1. Роджър Федерер 11 5-6 2. Новак Джокович 8 7-1 3. Рафаел Надал 7 4-3 4. Кей Нишикори 6 4-2 5. Марин Чилич 5 4-1 -. Томаш Бердих 5 2-3 7. Григор Димитров 4 3-1 -. Давид Ферер 4 1-3

 

Григор сподели очакванията си и за предстоящата година

Новата ми цел е да спечеля турнир от Големия шлем

Българинът Григор Димитров е амбициран да надгради през новия сезон постигнатото през 2014-а година, като желанието му е да спечели първа титла от Големия шлем. Димитров в момента работи усилено в Калифорния, след което ще се премести в Австралия, очаквайки първия турнир от Шлема за 2015-а година.
Димитров, в момента 11-и в световната ранглиста, ще подгрее за Откритото първенство на Австралия с турнира в Бризбейн заедно с едни от най-големите имена в този спорт - Новак Джокович, Анди Мъри, Рафаел Надал. 23-годишният Григор се класира на четвъртфинал в последното издание на турнира в Австралия миналия сезон, докато по-късно през сезона се наслаждаваше на полуфинал на Уимбълдън. Той каза по повод предстоящия сезон:

"Да влезеш във втората седмица на турнирите от Големия Шлем беше едно ново преживяване за мене. Което аз мога да направя още по-добро следващия път с може би различен подход към мачовете. "Просто не съм доволен от някои мачове през миналата година, които изиграх. Знам, че мога да играя много по-добре. Бях малко неспокоен в някои моменти и знам, че това не бива да се повтори. Не би трябвало да играя по този начин", каза още Григор Димитров пред eatsleepsport.com.


Продължавам, защото имам още много върхове за покоряване

Избраният за спортист на годината Григор Димитров благодари за честта да се нареди до най-великите имена в историята на българския спорт. Тенисистът обаче не присъстваше на церемонията, като в залата беше пуснат запис с негово изказване. "За мен е голяма чест да бъда избран за №1. Зад този успех стоят години на изключителни усилия, но не съжалявам за тях. Напротив - продължавам с пълни сили напред, защото имам върхове за покоряване. Надявам се да съм добър пример за всички млади хора в България, които имат доверие в мен. Благодаря и на онези хора с хилядите български знамена, които виждам по света", заяви Григор Димитров.

Григор за турнира в Бризбейн: Обичам го и искам да го спечеля

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров за трета поредна година ще участва на турнира в Бризбейн (Австралия) в началото на сезона. При дебюта си в състезанието през 2013 година хасковлията достигна до финала, където отстъпи пред британската звезда Анди Мъри. Миналата година Димитров загуби във втория кръг от хърватина Марин Чилич - настоящия шампион на US Open. Тази година подгряващият за Australian Open турнир започва на 4 януари. Турнирът от "Големия шлем" в Мелбърн пък ще се проведе от 19 януари до 1 февруари. "Това ще бъде третото ми участие в състезанието и това определено е турнир, който помня. Това е турнир, на който започна един от първите ми големи пробиви и винаги се вълнувам, когато излизам на този корт ("Пат Рафтър Арена" - б.р.)", сподели Димитров пред сайта на надпреварата в Бризбейн. "За мен крайната цел е да го спечеля. Обичам този турнир и определено искам един ден да го спечеля", добави първата ракета на България.

 

Предлагаме Ви да се насладите на 20-минутно видео с някои от най-добрите отигравания на Григор Димитров през изминалата 2014 година. Проследдете блестящите изпълнения на 23-годишния хасковлия, който през отиващата си година постигна нещо нечувано за родния тенис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА