Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 19:29 2 295 1

Божидар Краев ли е новият Стоичков

  • божидар краев-
  • христо стоичков-
  • левски

Елитно футболно издание определя таланта на Левски като един от най-обещаващите млади футболисти в света

Божидар Краев ли е новият Стоичков - 1
Снимка: Levski.bg

Едно от най-престижните футболни издания в света „FourFourTwo” излезе със специален материал за младата надежда на Левски и българския футбол Божидар Краев. Според медията Краев има потенциала да се превърне в следващия Христо Стоичков и разполага с всички шансове да заиграе за някой от големите европейски грандове.


Историята в 60 секунди:

Доста преди да заиграе в Левски младият Божидар Краев поражда голям шум около себе си. През 2008 г. той печели състезание за млади футболни таланти, чийто патрон е легендата на Барселона и носител на „Златната топка“ Христо Стоичков. Наградата за успеха на Краев е шансът да тренира в академията на Стоичков в Испания. В младежките гарнитури на академията младият талант отбелязва 70 гола в 60 мача и привлича вниманието на скаутите от легендарната школа на Барселона - „Ла Масия“.  Краев не сбъдва мечтата си да тръгне по стъпките на своя идол Лионел Меси, защото в последния момент ръководството на скаутското звено във Барселона се променя. Все пак младият футболист решава да се върне във България, но най-доброто за него предстои.

Защо трябва да знаем неговото име:

Малко, след като се върна във България  Краев изкара период в школата на Чавдар Етрополе, където беше капитан на отбора на родените през 1997 г. След това халфът става част в един от най-големите отбори в родината си – Левски София. Той направи официалния си дебют за първия тим през юли, миналата година. След това записа 10 мача, като в този срещу Спартак Варна отбеляза впечатляващ хеттрик, при победата на „сините“ с 7:1.

В началото на годината Краев премина пробни периоди в Манчестър Сити и Ювентус, а в същото време се превърна в първия българин, подписал договор с мениджърската агенция „Stellar Group“, която представлява Гарет Бейл.

Силни страни:

„Принципно обичам да играя в центъра, но в Испания моят треньор ме използва по дясното крило. Силният ми крак е десният.“

Въпреки, че предпочита играта с десния крак, Краев вкара два от първите си три гола за Левски с левия си крак.  Вече той е играл по цялата халфова линия на Левски, а дрибльорските му качества и уменията му на подавач са забележителни.

Слаби страни:
Да дебютираш на 17 години в първия отбор на един от най-големите клубове в своята страна наистина е сериозно постижение. Въпреки това за всеки млад футболист е трудно да свикне с натоварванията в мъжкия футбол. Краев все още се опитва да подобри физическите си дадености. Играта в защита също е важен компонент в играта на всеки халф, а това също е елемент, в който Краев ще трябва да се развива.

Мнението на Стоичков:

„Божидар е наистина много силен в дрибъла на скорост. Това, което много харесвам в него е, че не е егоист, той предпочита да подаде топката на футболист в чиста позиция, пред това да отбележи гола сам.“

Стоичков още дава на Краев прякора Чичарито (грахчето). За разлика от нападателя на Реал Мадрид обаче той предпочита да играе зад атакуващия футболист.

Знаете ли, че:


В детските си години Краев е печелил състезания по лека атлетика на дистанция от 800 метра. Футболистът наследява своята скорост от майка си Ина, която е била професионална атлетка. Футболните си умения наследява от баща си Бойко, който е бивш футболист.
„Във футболната си кариера нямах много късмет. За това и дадох на сина си името Божидар, за да може той да има повече късмет от мен.“

Какво следва:

Краев се радва на интерес от най-големите клубове в Европа, но все пак подписа договор за три години с Левски. Това е добра новина за клуба, тъй като в противен случай „сините“ можеха да изгубят футболиста си срещу клаузата от само 300 000 евро. Това можеше да се случи преди две години с другия голям „син“ талант Антонио Вутов. През лятото на 2013 г. от Удинезе се опитаха да го отмъкнат още като юноша. Все пак от италианския клуб платиха на Левски сума, почти тройно по-висока от първоначално планираната.

Сега „сините“ са сложили на Краев клауза за откупуване от 1 млн. евро. Остава да видим дали любимият ученик на Стоичков е успял да впечатли Ювентус или Манчестър Сити. Едно нещо обаче е ясно, ако Краев подпише с голям европейски клуб, неговият ментор определено ще е изключително щастлив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъъъ

    0 1 Отговор
    не