Last news in Fakti

17 Март, 2015 09:19 4 544 1

10-те най-велики новобранци в историята на NBA

  • 10-
  • nba-
  • новобранци

Силният първи сезон може да гарантира звездна кариера на всеки баскетболист

10-те най-велики новобранци в историята на NBA - 1
Снимка: БТА/AP


NBA е най-желаната лига за всеки баскетболист в света и мястото, където се раждат легендите на световния спорт. Може да си голям играч в Европа, но ако се си играл в Националната баскетболна асоциация на САЩ няма как да се превърнеш в истинска легенда. За това и има огромен брой играчи, за които дебютът в лигата е ключовата стъпка към сбъдването на техните мечти.

Всъщност почти всички легенди в баскетбола са дали признаци за голям талант още през първия си сезон на баскетболната площадка. За това и Факти.бг ви представя 10-та баскетболисти най-впечатляващ дебютен сезон в историята на NBA.


1. Уилт Чембърлейн

Много хора смятат, че Чембърлейн е оставил много по - дълбока следа в NBA от дори тази на Майкъл Джордан. Той прави своя дебют 1959 г. с екипа на „Филаделфия Уориърс“ и в края на сезона получава първата  награда в историята за „Новобранец на годината“. Чембърлейн има зашеметяваща статистика от 37.6 точки на мач, която е недостижима за повечето ветерани, пък камо ли за дебютант. В същото време той записва по средно 27 борби на мач. И до ден днешен Чембърлейн е единственият играч, който в един сезон печели наградата за „Най-добър новобранец“ и  „ай-добър играч в лигата“.

След зашеметяващия си първи сезон Чембърлейн реализира бляскава кариера. Печели две шампионските титли на NBA и държи най-много индивидуални рекорди в историята на шампионата. За винаги ще бъде запомнен с онзи мач през 1962 г. между Филаделфия и Ню Йорк Никс, в който успява да отбележи цели 100 точки.

2. Оскар Робъртсън

Той прави своя дебют в NBA през 1960 г. за отбора на Синсинати и през първия си сезон постига извънземната статистика от 30.5 точки на мач, 10.1 борби на мач и 9.7 асистенции на мач. Реално Робъртсън бележи трипъл дабъл в почти всеки мач, в който играе. Естествено е селектиран за „Мача на звездите“ и впоследствие е избран за „Най-полезен играч в мача“. В края на сезона очаквано получава наградата за „Най-добър новобранец“.

От тука нататък Робъртсън се радва на бляскава кариера и през сезон 1961 – 1962 г. прави невероятен рекод, постигайки трипъл дабъл в статистическите си данни за целия сезон. През 1971 г. печели шампионската титла в NBA и бива обявен за „най-полезен играч“.

3. Абдул Джабар

Лю Алсиндор прави дебюта си в лигата през 1969 г., но завинаги ще си остане известен като Карим Абдул Джабар, който беляза цяла една епоха в историята на NBA. С отбора на Милуоки той направи зрелищен дебютен сезон, забивайки 28.8 точки на мач, 14.5 борби на мач и 4.1 асистенции на мач. С впечатляващия си ръст от 2.18 метра той абсолютен господар.
в пространството под коша. Естествено бива обявен за „Новобранец на годината“, а след това следват звездни години.  Още през следващия сезон печели шампионската титла с Милуоки, а впоследствие взима още 4 с отбора на ЛА Лейкърс. В същото време на 4 пъти бива избран за „Най-полезен играч“. Това е човекът, който властваше на игрището преди да изгрее звездата на Майкъл Джордан.

4. Майкъл Джордан

Едва ли тази класация може да мине без най-великия баскетболист на всички времена. Джордан прави своя дебют през 1984 г. за отбора на Чикаго Булс.  Той бележи 16 точки в първия си мач, а в следващите 6 надхвърля 30. Завършва сезона с 28.2 точки на мач и е избран за „Новобранец на годината“.

От тук нататък историята е ясна. 6 титли на NBA, като водещата звезда в отбора на  Чикаго Булс през 90-те, който е смятан за вероятно най-великия на всички времена. Два пъти олимпийски шампион с отбора на САЩ, който през 1992 г. е смятан за най-великата селекция въобще в историята на спорта. 6 пъти обявяван за „Най-полезен играч“ и всепризнат за най-великия на всички времена.


5. Меджик Джонсън

Ървин Джонсън дебютира в NBA през 1979 г. и напълно оправдава прякора си „Меджик“. И до днес той е известен като най-добрия плеймейкър в историята на играта. Прави мечтан дебют с отбора на Лос Анджелис Лейкърс, записвайки по средно 18 точки на мач,  7.7 борби  на мач и 7.3 асистенции на мач. С отбора достига до финалната серия за титлата срещу Филаделфия, а в 6-ия мач от нея записва невероятните 42 точки и 15 борби.  В крайна сметка той печели първата си шампионската титла на NBA още в своя дебютен сезон.

След това Джосън се превръща в една, а може би и в най-голямата звезда в историята на ЛА Лейкърс. С отбора печели общо 5 шампионски титли и на 3 пъти е избран за „Най-полезен играч“ през сезона.

6. Лари Бърд

Бърд започва професионалната си кариера през 1979 г. с екипа на Бостън Селтикс. Неговото присъствие е ключово за възхода на отбора през сезона. Той бележи по 21.3 точки средно на мача, 10.4 борби и 4.5 асистенции. Играе в „мача на звездите“ и в края на сезона е обявен за „Новобранец на годината“.

Впоследствие неговото име става легендарно за отбора на Бостън, с който печели 3 шампионски титли и на два пъти е избиран за „Най-полезен играч“ през сезона.


7. Шакил О'Нийл

Шак дебютира през 1992 г. за отбора на Орландо Меджик. С невероятната си физика и умения  встрелбата, той почти моментално се превръща в сензация. Той е първия новобранец в историята обявен за играч на кръга през първата седмица на NBA.  През сезона постига статистика от 23.4 точки и 12 борби средно на мач.  Превръща се и в първия новак, който е селектиран за „мача на звездите“ след Майкъл Джордан през 1985 г. Естествено е обявен за „Новобранец на годината“ и звездната му кариера изглежда гарантирана.

Такава естествено следва и Шакил наследява Джордан на кралския трон. През 1996 г. се присъединява към Лос Анджелис Лейкърс, с който печели 3 титли, а впоследствие добавя още една с екипа на Маями. Веднъж е обявен за „Най-полезен играч“ през сезона, а впоследствие се превръща в истинска звезда, като записва музикални албуми и се снима във филми.

8. Елвин Хейс

През 1968 г. Хейс дебютира в NBA  с екипа на Сан Диего Рокетс. През ноември той отбелязва 54 точки срещу Детройт и завършва сезона със средно по 28.4 точки на мач и 17.1 борби на мач.

След дебюта си Хейс се превръща в един от най-значимите баскетболисти на NBA през 70-те години на миналия век и участва в 12 поредни „мача на звездите“. В кариерата си печели една шампионска титла с отбора на Вашингтон Булетс през 1978 г.

9. Леброн Джеймс

Леброн дебютира с екипа на Кливланд през 2003 г. Още в първия си мач срещу Сакраменто той отбелязва 25 точки, което е рекорд за дебютиращ играч. В последния мач от сезона срещу Ню Джърси той вкарва 41 точки, което е рекорд за професионален играч на 19 години.  Джеймс завършва сезона с 20.9 точки и 5.5 борби средно на мач, което му осигурява наградата за „Новобранец на годината“.

От тук нататък кариерата му върви само нагоре и днес той може да бъде определен като най-добрият баскетболист в света. До тук в кариерата си той е печелил две шампионски титли на NBA и на четири пъти е бил избиран за „Най-полезен играч“ през сезона.

10. Дейвид Робинсън

Робинсън прави дебюта си през 1989 г. с екипа на Сан Антонио. По това време отборът се намира в продължителна криза, но с появата на Робинсън успява да направи една от най-силните победни серии в историята на NBA. Той прави най-успешния дебютен сезон за център в историята, отбелязвайки по средно 24.3 точки и 12 борби на мач. Робинсън бива обявен за „Новобранец на годината“, а впоследствие се превръща в истинска легенда за Сан Антонио.

Той води отбора към две титли на NBA и веднъж бива избран за „Най-полезен играч“ на сезона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    0 0 Отговор
    Оправете си граматиката и правописа... иначе интересна статистика сте изровили