Last news in Fakti

2 Юни, 2015 20:10 1 429 4

Сеп Блатер подаде оставка

  • сеп блатер-
  • оставка-
  • фифа-
  • скандал-
  • корупция

Предстоят нови избори за президент на ФИФА

Сеп Блатер подаде оставка - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът на световната футболна централа ФИФА Сеп Блатер подаде оставка.

79-годишният швейцарец бе преизбран на поста си през миналата седмица, въпреки че в сряда високопоставени служители на централата бяха арестувани заради корупционен скандал.

Блатер заяви, че ще се свика извънреден конгрес, на който ще бъде избран нов президент на ФИФА.

Швейцарецът се оттегля след скандала, който нанесе огромен удар по имиджа на ФИФА. Той бе начело на централата в продължение на 17 години.

„Ще организирам извънреден конгрес, за да бъде избран нов президент. Аз се оттеглям от поста“, сподели Блатер, цитиран от Goal.com.

До обявяването на нов президент Блатер ще продължи да изпълнява функциите си. 

От 1998 година насам той ръководи световната футболна централа, като се очаква изборите за нов президент на ФИФА да се проведат между декември 2015 и март 2016 г.

„Обичам ФИФА повече от всичко друго. Реших да се оттегля, защото моят мандат не беше подкрепен от всички. Насрочих нови избори за доброто на футбола“, каза още Блатер, който срещна сериозен отпор от страна на Мишел Платини и европейските федерации.

Бившият френски футболист призова швейцареца да се откаже от поста заради корупционния скандал.

Решението му бе обявено на пресконференция в Цюрих – шест дни, след като ФБР нахлу в хотел в швейцарския град и арестува функционери на ФИФА, обвинени в пране на прани, измами и корупция.

„ФИФА се нуждае от преструктуриране“, сподели Блатер.

На изборите в петък Блатер не получи 140 от необходимите гласове, за да спечели още на първия тур. Насрочен бе втори такъв, но единственият му конкурент – йорданският принц Али бин ал-Хюсеин, се отказа, предвкусвайки загубата във втория – на който бе необходимо обикновено мнозинство на Блатер.

Швейцарските власти започнаха разследване на избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 година. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке също бе замесен в скандала – той е заподозрян, че е превел подкуп в размер на 10 милиона долара на бившия вицепрезидент Джак Уорнър.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Бизона

    0 0 Отговор
    Това се очакваше! Дъртия, с вид и харизма на борсук си мислеше, че щатските власти са като тези в Тринидад и Тобаго, а то се оказа, че били като тези в Изотзад и Ебаго. Тук прошка няма, а той трябва да се моли и днеска, и нощеска да не му свият сърмите предсрочно и да го изпратят при Ънкъл Ставрос в щатския затвор за дърти гювендии!
  • 2 Читател

    1 0 Отговор
    До #1: А имаш ли представа за корупцията в САЩ? Някаква представа, смътна?

    Коментиран от #4

  • 3 имуноглобулин

    0 0 Отговор
    Корупция има на всякаде .Големия въпрос е дали корупцията е държавна политика или държавната политика е да се бори с корупцията ?Интересно в коя графа ще попаднат САЩ и Русия???
  • 4 Кастро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    Тука нямаме представа за нищо бе момченеце, съдиме единствено от буламачите които силно преувеличава Сидераста по тв Алфа.
    Ако искаш представа за ситуацията в САЩ трябва да говориш с хора които са живели там.