Last news in Fakti

23 Януари, 2016 07:30 1 096 0

Войната в калчото е в разгара си

  • серия а-
  • италия-
  • война-
  • футбол-
  • ювентус-
  • наполи-
  • фронт-
  • калчо-
  • скудето

Ще успее ли Наполи да се справи с напрежението и ударите под кръста?

Войната в калчото е в разгара си - 1
Снимки: БТА/ AP

В Италия е жега. Температурите са ниски, но на футболния терен е по-горещо от всякога. Войната е на няколко фронта. За първи път от много години насам битката за скудетото се води между няколко отбора и към края на януари все още няма изявен фаворит.

Основните полюси са два – Ювентус и Наполи, но други три тима чакат своя шанс и не са за отписване. В същото време битки има и извън футболния терен, страстите са високи.

Треньорите на Интер и Наполи влязоха в словесен спор по време на двубоя за Копа Италия, спечелен от „нерадзурите“. Роберто Манчини обвини Маурицио Сари в расизъм и хомофобия. Този епизод с горчив привкус идва в много неподходящ момент за неаполитанци.

„Адзурите“ са първи във временното класиране – с крехка преднина пред Юве и Интер – но отборът в исторически план винаги е бил в подножието на тези от индустриална (северна) Италия и в ДНК-то му не е заложено понятието „доминация“. За последно Наполи е ставал шампион в Серия А през далечната 1990 година.

Психологическата война и напрежението могат да се окажат решаващ фактор за представянето на тима от Неапол. Сари бе наказан за два мача и бе глобен с 20 000 евро. Основният въпрос тук е дали Наполи е подготвен психически за ударите под пояса и предстоящите взривоопасни моменти до месец май, когато ще бъде коронясан шампионът.

Двубоят между Наполи и Интер (0:2) на „Сан Паоло“ хвърли фокус и върху една теория, която всява ужас във всеки един фен на неаполитанците. А именно – без Гонсало Игуаин няма кой да вкарва голове. От началото на сезона аржентинският нападател има 20 попадения в 20 мача в Серия А и е основният коз в ръкава на Маурицио Сари. В мача за Копа Италия, обаче, при отсъствието му Кайехон, Габиадини и Мертенс не успяха да вкарат гол във вратата на Интер, въпреки че имаха няколко възможности.

„Врагът“ не спи. Ювентус доминира през последните седмици с внушителните десет поредни победи в калчото. Слабият старт на „старата госпожа“ е забравен, а формата на Дибала и компания нарушават съня на много противникови наставници.

Интер изпусна първото място във временното класиране (само една победа в последните четири срещи), но опасността не е преминала. „Нерадзурите“ не блестят със стила си на игра, но блестят с ефективност. Ключът към успешното представяне на Интер е най-добрата защита в калчото до този момент – само 13 допуснати гола от началото на сезона.

За Манчини ще е от решаващо значение не само добрата отбрана, но и вкарването на голове. Защото няма как да спечелиш скудетото, разчитайки само на победи с един гол разлика и рушене играта на противника.

Фиорентина и Рома също будят интерес. „Виолетовите“ сглобиха боеспособен отбор, вкарващ много голове и играещ атрактивно. „Вълците“, от своя страна, попаднаха в спирала от равенства и се свлякоха до петата позиция (на 9 точки зад лидера Наполи), но новият треньор Лучано Спалети ще се опита да съкрати разликата колкото е възможно по-бързо.

През този уикенд ще бъдат изиграни два двубоя, които ще дадат отговори на много въпроси. В неделя от 16:00 часа българско време Наполи гостува на Сампдория на негостоприемния „Стадио Луиджи Ферарис“ и ще стане ясно до каква степен словесният скандал между Манчини и Сари се е отразил на футболистите.

Също в неделя, но от 21:45 часа, Ювентус приема Рома на своя стадион в търсене на единадесета поредна победа. Още в неделя калчото може да има своя нов лидер, както и да има размествания на върха в класирането.

Войната в Серия А е в разгара си, а всеки използва позволени и непозволени средства, за да постигне своето. Въпросът е кой ще се смее последен...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА