Last news in Fakti

16 Март, 2016 12:59 782 0

Столична община помага на детско-юношеските школи

  • столична община-
  • детско-юношески школи-
  • инфраструктура-
  • елен герджиков-
  • софия-
  • спорт

Ще се изгражда спортна инфраструктура

Столична община помага на детско-юношеските школи - 1
Снимка: Факти.бг

Столична община даде обещание да помогне на детско-юношеските школи на клубове в столицата. Ще бъдат отпуснати 400 хиляди лева. Освен това, Столична община пое ангажимент за изграждането на спортна инфраструктура - например маси за тенис и стрийт фитнес.

Във финансирането за детско-юношеските школи ще попаднат деца между 5 и 18 годишна възраст. 70% от тези 400 хиляди лева ще отидат за колективните спортове, а 30% за индивидуалните.

„Спортът е приоритет на Столична община. За 2016 година сме предвидили над 2 200 000 лева само за спортни дейности. Те ще бъдат разпределени посредством различни програми. “, заяви Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет (СОС).

Освен това в бюджета на София за 2016 година са предвидени отделно над 5 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в нова спортна инфраструктура.  

Елен Герджиков добави също така, че на утрешната си сесия СОС ще създаде временна комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишния достъп до Природен парк „Витоша“. С този си ход Столична община поема своята отговорност в диалога за решаването на проблемите за достъпа на столичани до планината.  

Герджиков изрази надежда комисията да влезе в диалог с отговорните институции и да бъде катализатор за процесите. Временната комисия ще включва 12 общински съветници, а председател ще бъде именно Елен Герджиков. До половин година комисията трябва да излезе с анализ и доклад за своята дейност.

Анатоли Илиев – общински съветник и секретар на организационните комитет на София 2018 – заяви, че децата и младежите между 5 и 18 години ще бъдат включени в проекта за финансиране на детско-юношеските клубове.  

„Тези пари ще отидат точно там, където е необходимо“, каза Илиев, добавяйки, че ще име точни и ясни критерии за финансирането.

По отношение на плувните спортове и инфраструктурата в детските градини и училищата, Тодор Чобанов – зам.-кмет на София – заяви, че се работи с тясно сътрудничество с държавата и Министерство на младежта и спорта.  

„Обектите няма как да бъдат изградени без подкрепата на държавата. Готови сме да коментираме темата за нова плувна спортна база. Положихме и много усилия да намерим нова формула за басейн „Спартак. Отговорени сме за диалог“, заяви Тодор Чобанов.  

Той добави, че в софийските детски градини има повече басейни от много други европейски столици. В София има изградени над 60 изградени плувни басейни в детски градини. „В Париж няма толкова“, заяви Чобанов.

Зам.-кметът на София добави, че се мисли за разширяване на плувната база в училищата в средното образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА