Last news in Fakti

4 Април, 2016 05:43 1 181 0

Мираж ли е Висшата лига в България?

  • мираж-
  • висша лига-
  • българия-
  • футбол-
  • бфс-
  • а група

Мненията и спекулациите около родния футбол нямат край, а решения все още липсват

Мираж ли е Висшата лига в България? - 1
Снимка: БТА

Въпреки че феновете на родния футбол чакат вече няколко месеца, за да разберат какво ще е бъдещето на „А“ група, от Българския футболен съюз не дават индикации, че са се разбързали особено със становището по въпроса. Множество отговорни лица даваха мнение спрямо предложението за създаване на Висша лига, дискусираха темата,  но конкретно решение все още няма.

Всъщност, единственото направено нещо бе да се отложи срещата, имаща за цел да обсъди детайлите около изграждането на „елитно“ първенство. Първенство, което би трябвало да „възроди“ качеството на българския клубен футбол. Подобна срещата бе отлагана не веднъж, а цели два пъти. Причините… неясни. Явно е имало нещо по-важно, което е терзаело умовете на Борислав Михайлов и компания напоследък. По нищо не личи, че очевидните проблеми  в родния шампионат са били на дневен ред в „натовареното“ ежедневие на хората от централата.

Все пак заседание, обсъждащо проекта „Висша лига“ ще се състои, и то в най-скоро време – 5 април. На срещата би трябвало да присъстват ръководителите на Българския футболен съюз, спортният министър Красен Кралев, представители на клубовете от „А“ група, както и представители на такива, които могат да получат евентуална покана за новото първенство.

Очаква се да бъде създадена комисия, която да се заеме със създаването на новия шампионат. Най-спряганото име за началник на новия орган е това на вицепрезидента на БФС – Йордан Лечков. Други длъжностни лица от изпълнителния комитет на футболната централа ще го подпомагат в начинанието.

Основната роля на комисията ще е да направи проучване на състоянието на клубовете, които биха могли да получат покана за участие. Членовете ѝ ще имат за задача да проведат разговори с местните общините и да установят цялостните им възможности и капацитет за развитие.

Преди това обаче трябва да бъдат формулирани окончателните критерии за прием на клубовете в новото първенство. Лично заместник-изпълнителният директор на БФС Пламен Колев обяви преди време, че най-голяма тежест ще имат финансовото състояние, инфраструктурата, материалните бази, историческите успехи, и, разбира се, подкрепата на привържениците. Ако последното не бъде взето под внимание… тежко и горко му на родния футбол.

Създаването на Висша лига може да срещне големи пречки, именно поради гореизброените фактори. Първоначалните планове бяха новата Висша лига да се състои от 12, 14 или 16 отбора. Амбициозната идея, целяща да тласне родния футбол нагоре, може изобщо да не просъществува, тъй като най-вероятно няма да се намери такъв брой клубове, които да отговарят на всички изисквания. Макар и нерегламентирани все още, критериите ще бъдат силно завишени. „Всички стадиони с осветление“, например. Към момента няма шанс всеки един клуб да осигури подобно съоръжение. Всичко се обезсмисля, ако не можеш да играеш пред собствените си фенове…

Вече повече от 10 години управата на Българския футболен съюз, начело с Борислав Михайлов, не вдъхва увереност на футболния запалянко у нас. Представителният ни тим не се е класирал на голям форум от 2004-а, успехите на клубните ни отбори на европейската сцена са минимални, а за качеството на играта не си струва да се „обели“ и дума. Въпреки всичко, всеки таи надежди. Може би е време чудесата да започнат да се случват?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА