Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 16:08 2 556 0

Две олимпийски квоти за нашите колоездачи

  • бкс-
  • цветко чолаков-
  • лондон 2012

Международната колоездачна централа (UCI) отреди две квоти на шосе за България за предстоящите олимпийски игри в Лондон през лятото на 2012 година

Две олимпийски квоти за нашите колоездачи - 1
©БГНЕС

Квотите не са поименни, а са спечелени като цяло за българското колоездене, на базата на представянето на най-добрите български колоездачи и резултатите им през последните предолимпийски години. "Решението на Международния колоездачен съюз за двете квоти на страната ни много ни радва. Това е поредно голямо признание и авторитет за българското колоездене", коментира Цветко Чолаков, генерален секретар на Българския колоездачен съюз.

Той обясни, че тепърва ръководството на БКС ще решава на кого да бъдат поверени двете олимпийски квоти. Решението ще бъде съгласувано както с ръководството на БКС, така и с треньорите на клубовете и треньорския съвет на родната велоцентрала. "На олимпиадата трябва да отидат най-заслужилите и най-добре подготвените", категоричен е Чолаков.

Както е известно Международната колоездачна обиколка на България носеше точки за квоти за Олимпийските игри в Лондон догодина, както и точки за световната ранглиста при мъжете. От 2006 година досега 6 поредни години победител в родния тур ставаше българин – Ивайло Габровски през 2006, 2008, 2009 и 2011 година, Евгени Герганов – през 2007 и Красимир Коев през 2010.

Отделно наши елитни колоездачи са печелили няколко пъти престижни турове в Европа. Освен това България по традиция се ползва с авторитет в световното колоездене. Всички тези компоненти са взети под внимание и са оказали влияние за решението на UСI, съобщава БГНЕС. Към този момент България имаше 26 олимпийски квоти за игрите в Лондон, а с тези на колоезденето стават 28.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА