Last news in Fakti

14 Януари, 2017 11:11 894 0

Присъждат медал от Лондон 2012 на българка

  • милка манева-
  • медал-
  • лондон 2012

На Олимпиадата в Лондон преди 4 години родната щангистка Милка Манева стана пета в кат. до 63 кг. Сега обаче българката ще се окичи с медал, след като третата – туркинята Сибел Шимшек, бе уличена със забранени стимуланти, а месеци по-рано бе отнета и титлата на шампионката Мая Манезе (Казахстан).

Вчера специална комисия на МОК обяви за 8 нови случая на хванати с допинг щангисти при повторни тестове от игрите Пекин 2008 и Лондон 2012. Оттам идва и пренареждането в категориите.
Сега се чака Международната федерация по вдигане на тежести (МФВТ) официално да накаже туркинята, след което медалът й ще бъде отнет и даден на Манева чрез нашия олимпийски комитет

"Чакала съм 4 години, ще поизчакам още малко – заяви спокойно Манева. – Аз съм живият пример, че трудът рано или късно се възнаграждава. Едва след официалното писмо с решението на МОК и МФВТ ще мога да направя постъпки към Спортното министерство да бъда премирана като медалист от олимпиада."
Българката може да се изкачи и до второто място, тъй като пробата на настоящата №1 Светлана Царукаева (Русия) още не е отворена.

Така Манева става първата жена в родните щанги с отличие от олимпиада. Това е вторият случай, в който родената в Смолян бивша националка получава служебно медал. На Евро 2013 Милка бе втора, но шампионката Шаинова (Русия) даде положителна проба. След дисквалификацията българката се изкачи на върха.

"Петък, 13-и вече е щастливият ми ден – заяви Милка Манева, която вчера бе изненадана с решението на МОК да присъди бронза от игрите в Лондон 2012 на нашата щангистка. – Макар че истински ще се зарадвам, когато получа отличието в ръцете си."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА