Last news in Fakti

31 Март, 2017 13:58 673 0

Платини с тежки обвинения към Блатер

  • платини-
  • блатер-
  • фифа-
  • уефа-
  • инфантино-
  • обвинения

Инфантино пък искал да се спаси от "чумата", твърди легендарният французин

Платини с тежки обвинения към Блатер - 1
Снимка: БТА/АР

Президентът на ФИФА Джани Инфантино не е имал каквото и да било отношение към отстраняването на Мишел Платини от поста президент на УЕФА, разказва самият французин в интервю за вестник "Монд".

В края на 2015 година Платини и президентът на ФИФА Сеп Блатер бяха отстранени от изпълкома на световната централа от Комисията по етика за срок от осем години. Инфантино по същото време беше генерален секретар на УЕФА. Вследствие на жалби от двамата, Апелативната комисия на ФИФА съкрати наказанията им на Блатер за 6 години и на Платини за 4.

"Инфантино, дойде и ми каза, че ще се кандидатира за поста президент на ФИФА. Аз му казах "Прави, каквото искаш". Той не игра кой знае каква роля в моето дело. Инфантино зае изчаквателна позиция и искаше да се спаси от чумата след своето избиране, обясни Платини.

На въпрос защо Блатер не е искал Платини да стане президент на ФИФА, бившият плеймейкър на френския национален отбор и на Ювентус отговори:

"Той искаше да си умре на поста. Не забравяйте, че аз издигнах кандидатурата си чак след неговата оставка. Хубав или лош, той не искаше друг да бъде на поста. А иначе винаги говореше, че аз ще бъда неговият приемник.

Политическата студенина между нас настъпи през 2013-а година, когато обяви, че ще се кандидатира отново за пореден мандат като президент на Световната федерация по футбол. А преди това говореше, че повече няма да се бори за този пост. Но истинският разрив настъпи през май 2015 година в Цюрих. Аз му казах: "Иди си, за всички е по-добре." Но на него му беше все тая. Той беше готов на всичко, за да остане на поста и да умре като президент на ФИФА."

Именно през май 2015 година се разрази най-големият скандал с корупция във ФИФА и почти всички континентални конфедерации. Скандалите и оставките, както и прокурорските проверки, повлякоха много високопоставени ръководители, начело със Сеп Блатер, Мишел Платини, бившият президент на КОНКАКАФ и вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.

По данни на министерството на правосъдието на САЩ 14 бивши и действащи футболни ръководители в рамките на 24 години са прибрали около 150 милиона долара подкупи. Конкретно против Блатер обвинение не беше повдигнато, но три дни след избора си той подаде оставка, а след това и Комисията по етика му наложи наказание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА