Last news in Fakti

7 Май, 2017 16:27 14 710 8

Кои са най-големите стадиони в света?

  • стадиони-
  • свят-
  • големина

В първите 8 няма нито един европейски стадион

Кои са най-големите стадиони в света? - 1
Снимка: shutterstock.com

Колкото и изненадващо да звучи, нито Маракана, нито обновения Уембли са най-големите футболни стадиони в света. Двата дори не достигат капцитет от 100 000 места. Маракана е с капцитет от 92 000 седящи места се нарежда на 9 място, а Уембли е с 90 000 места и е на 10 позиция.

Стадиони които се използват за футбол и имат капацитет равен или по-голям от 100 000 само 7. Интересен факт е, че нито един от тези стохилядници не се намира в Европа или Южна Америка.

В следващия материал ще ви представим най-големите световни стадиони:

Стадион: „Първи Май Рунградо“ (Rungnado May Day Stadium)
Капацитет: 150 000 места
Местоположение: Пхенян, Корейска народно-демократична република
Дата на завършване: 1989 г.
Разположен е на остров Рунгра, намиращ се по средата на река Тедонган. Денят на завършването му съвпада с международния ден на труда 1-ви май, откъдето идва и името му. Покривът е във форма на мида има 16 арки, и представлява парашут. Стадионът обхваща площ от 22 500 квадратни метра, има осем етажа и е висок повече от 60 метра. В него се намират различни учебни зали, стаи за отдих, един закрит басейн, сауна, легла и т.н. Макар стадионът се използва предимно за футбол, той е известен и като за арена на масовия паради.

Стадион: „Солт Лейк“ (Saltlake Stadium)
Капацитет: 120 000 места
Местоположение: Калкута,Индия
Дата на завършване: 1984 г.
В момента се използва за футболни мачове и атлетика. Солт Лейк е домакин на игрите на три от големите клубове в индийски футбол East Bengal FC, Mohun Bagan AC and Mohammedan SC.

Стадион: „Ацтека“ (Estadio Azteca)
Капацитет: 114 465 места
Местоположение: Мексико сити, Мексико
Дата на завършване: 1966 г.
Единственият стадион, който има две домакинства на финалите за Световната купа (през 1970 г. и през 1986 г.). На него, по време на Олимпийските игри в Мексико през 1968 година, българският национален отбор по футбол играе финал и се класира на второ място.

Стадион: „Букит Джалил“ (Bukit Jalil Stadium)
Капацитет: 110 000 места
Местоположение: Куала Лумпур, Малайзия
Дата на завършване: 1999 г.
Националния спортен комплекс „Букит Джалил” се намира на юг от столицата Куала Лумпур. Стадионът се смята за най-добрия в Малайзия и в света. Домакин е на мачовете на Малайзийския национален отбор по футбол.

Стадион: „Джавахарлал Неру “ (Jawaharlal Nehru Stadium)
Капацитет: 100 000 места
Местоположение: Делхи, Индия
Дата на завършване: 1982 г.
Джавахарлал Неру е изграден от правителството на Индия. Представлява масивното съоръжение за всякакъв вид спорт. Използва се предимано за футбол. На стадиона се провеждат множество концерти и други масови събития.

Стадион: „Гелора бунг карно “ (Gelora Bung Karno Stadium)
Капацитет: 100 000 места
Местоположение: Джакарта, Индонезия
Дата на завършване: 1962 г.
По известен като Gelora Senayan Stadium. Кръстен на първия Индонезйски президент Сукарно(Sukarno). Той бе обновена за Купата на Азия през 2007г., като Индонезия е една от четирите страни, които са домакин на състезанието.

Стадион: „Азади “ (Azadi Stadium)
Капацитет: 100 000 места
Местоположение: Техеран, Иран
Дата на завършване: 1971 г.
Стадион предназначен единствено за футбол. Част от комплекса Азади, и е заобиколена от гребна база, футболни терени за обучение, фитнес, закрити плувени съоръжения и волейболни зали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ловеца на поршета

    3 11 Отговор
    А къде са в тази класация:
    1. Стадиона на колежа Мичиган в Ан Арбър- 107 000 места.
    2. Стадиона на Пен стейт- 106 000 места.
    3. Стадиона на Охайо стейт - 105 000 места.
    4 . Стадиона на Далас Каубойс- над 100000 места.
    5 . Мелбърн Крикет Граунд- над 100 000 места.
    Има поне още няколко стадиона на колежански отбори по американски футбол които със сигурност са над 100 000 места!

    Коментиран от #6

  • 2 Шампиона

    14 7 Отговор
    Интересно, как на Северна Корея е най-големия стадион..Погледнете го как изглежда, а там хората се "самоизяждат", защото няма какво да ядът..!Или пък някой друг хейтър, ще каже, че е от картон и е фалшив..
  • 3 Кики

    7 3 Отговор
    Не подхожда на един шампион да пише измислици за хората в С.Корея!
  • 4 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    0 6 Отговор
    А къде в тази класация е стадиона на "СКРИТА СИЛА" МЪДРЕВО!!!
  • 5 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    5 2 Отговор
    Отборът на Мъдрево в последните седем години извървя пътя от областната футболна група до три сезона във “В” група, завършвайки отново с два сезона в селската лига.

    Скрита сила обаче си остана аматьорският тим, който прослави не само село Мъдрево, община Кубрат и Разградска област, но и целия Североизток. Култовият футболен тим от Мъдрево донесе много слава на Лудогорието докато играеше във висшата селска лига и във „В“ група.

    Отборът от Мъдрево стана първият селски тим в страната, монтирал пластмасови седалки на стадиона си. В България нямаше друг селски стадион с продажба на билети. Футболистите пътуваха за гостувания с костюми. Незабравими ще останат победите на Скрита сила над Лудогорец във В група

    Коментиран от #7

  • 6 Пеле

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ловеца на поршета":

    Ами в класацията са представени САМО стадиони, на които се играе ОСНОВНО ФУТБОЛ/СОКЪР, но не и крикет, американски футбол, ръгби или друг спорт.

    Посочено е коректно в началото на втория абзац на текста.
  • 7 Цяр

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ":

    "97 година бях на гости в Бацова махала. Имаше мач с Пордим и си спомням, че платихме вход. Така че не е първия, камо ли единствения селски отбор с платен вход.
  • 8 Ловеца на Запорожци

    0 0 Отговор
    ФУТБОЛНИ СТАДИОНИ, бре,другарю Лизачев щатски дирници!!! НЕ по Кеч,Лакрос,Наскар рейсинг,софт ли е бейз ли е бол и със сигурност НЕ колежански ли,какви то и да са арени по педалския им чифутски вариант на Ръгби,където предимно се дупят,налягат групово с протектори и доспехи /в ръгбито поне мъжете си се блъскат,без да ги е страх да счупят маникюрчето/ и ми разнасят и подмятат един каунь с РЪЦЕ,пък му викат ФУТБОЛ,а реалния ни ФУТБОЛ,по стар от сбирщайна им ,дето го наричат американска "нация" и се имат за доминантите и еднолични шефчета и мутри във цялата Вселена и никой нищо няма право да им казва или да им се прави забележка...понеже те могат да казват какво и кой е тероризъм и агресор и да си
    И къвто ни лидера,такива и всички!!! Продажни,крадливи и целуващи на Доган ръката и турския флаг,всякаш това е нещо нормално ,но не съм чул друг да го прави и си оставаме ,както чифутите и англосаксонците заповядаха и казаха историята ни да се поправи,че сме я "объркали" нещо малко! И всъщност децата ни да знаят,че 3март,националния ни празник е повод за тъжни спомени,защото тогава преди над 140 години,на тази дата "гадните завистливи хора начело с руските имперски войски и други такива,че и от българите "предателски чети" ,са правили самоубийствени жертви,само и само да убият и изгонят нашите "хрисими и дългогодишни гости мисионери" от Османската империя,с които сме били 500 години в утопични и приказни съжителствени и безконфликтни най важното отношения,кои