Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 12:27 687 0

И мачът ни с Южна Африка бил манипулиран

  • футбол-
  • манипулация

Почти сигурно контролата между България и Южна Африка преди Мондиал 2010 е станала жертва на манипулатори на мачове от азиатски онлайн синдикати за залагания, разкри един от шефовете на Южноафриканската футболна асоциация, предаде БГНЕС.

Линдъл "Асото" Кика, който отговаря за националните отбори на "Бафана", заяви пред местните медии, че вероятно всички контроли на Южна Африка преди домашния Мондиал са били манипулирани. Самият Кика отрече да е направил грешка при организирането на двубоите, които по подозрение са били повлияни от рефери, назначени с помощта на подозрителната спортна маркетингова група "Football4U".

Вината за организирането на мачовете бе прехвърлена на Кика от бившия изпълнителен директор на асоциацията Леси Сидибе, който заяви за южноамериканския "Съндей Таймс", че не помни да е подписвал договорите за мачовете. Кика контрира това вчера, споделяйки, че не е имал силата да взема такива решения. Става дума за мачовете на "Бафана" през май 2010 година срещу Тайланд, България, Колумбия и Гватемала. Срещата на Южна Африка с нас завърши 1:1.

"Football4U" бе контролирана от Уилсън Раж Перумал, сингапурец, който в момента лежи в затвора във Финландия заради уреждане на мачове в страната. ФИФА описа обвинението му като пробив в глобалните усилия срещу манипулирането на двубои и нелегалните залагания. "Тези хора (Перумал и организацията му) се свързаха с нас с предложение за програма за размяна на рефери. И за да бъда честен, не мислих два пъти за това. Прецених, че това е отлична възможност за местните ни рефери да ръководят чуждестранни мачове", каза Кика.

Той добави, че предложените рефери са били проверени от самата федерация. "Имената на съдиите бяха в списъка на ФИФА и имаше потвърждение, че можем да им вярваме. В контролите обаче те се представиха под нивото си и решихме да ги сменим за последния си мач с Дания", добави още "Асото". Мачът с България бе свирен от тогоански рефер. Подозрение обаче е подбудил двубоят с Колумбия. "Срещата с Колумбия ни накара да станем подозрителни към съдиите. Дадоха ни дузпа прекалено лесно за крайното 2:1", смята Кика.

Той каза още, че след Мондиала "Football4U" отново са се свързали с тях, за да предложат нова програма за рефери, този път за олимпийските квалификации на отбора на Южна Африка до 23 години. Южноафриканската асоциация обаче отказала заради предишния си опит и чувството, че не може да се вярва на тази асоциация. Интересното е, че Българският футболен съюз се замесва в пореден скандал с уговорени мачове.

Както е известно, през миналата година, ФИФА започна официално разследване на контролата ни с Естония, завършила 2:2, след като и четирите гола паднаха от дузпа. В крайна сметка централа отсече, че срещата е уговорена с цел печалба от организацията "Footy Media", ръководена от Антъни Сантия Раж, който още по-интересно се оказва партньор в измамите на споменатия по-горе Перумал и също сингапурец. БФС не получи наказание за контролата, осъдени да не ръководят до живот бяха само унгарската тройка рефери на срещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА