Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 10:54 3 335 26

Световните шампиони с отворено писмо до Бойко Борисов

  • световни шампиони-
  • премии-
  • бойко борисов-
  • законопроект-
  • българия-
  • олимпийски шампиони

Световните и Европейски шампиони и медалисти на България искат по-големи премии

Световните и Европейски шампиони на България написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов. Причината е, че според тях, техните премии не би трябвало да са по-малки от тези на олимпийските шампиони. Те призоваха да бъде подкрепено предложението на народните представители Александър Сиди и Йордан Йорданов за изменение и допълнение на закона, което да увеличи техните премии.

Ето какво написаха спортистите:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ – МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ПП ГЕРБ
ДО НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТ ГРУПАТА НА СВЕТОВНИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИ ШАМПИОНИ НА БЪЛГАРИЯ ЗА ДОСТОЙНО ОТНОШЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Цветанов,
Уважаеми дами и господа Народни представители,
Световните и Европейски шампиони и медалисти на България са обидени!
Изпратихме Две Предложения за изменение и допълнение на Новия Закон за младежта и спорта до Министър-председателя на Република България, до Министъра на младежта и спорта, до Председателите на парламентарните групи в Народното събрание и до Народните представители в 44-то Народно събрание на Република България. За разлика от случаите когато политиците се снимаха с нас, когато носехме медали от Световни и Европейски първенства, никой не ни уважи с внимание ! За какво става въпрос:

Групата на Световните и Европейски шампиони и медалисти на България включва около 1500 български Световни и Европейски шампиони и медалисти от всички спортове, част от световния спортен елит, заради успехите на които Българският химн и Българският флаг са се слушали и развявали по всички точки на света. Тези елитни спортисти са най-добрите посланици на България по света, допринесли са много за авторитета на нашата Родина и заслужават Признание от Българската държава. Материалният израз на това признание са пожизнените месечни премии след приключване на състезателната кариера. Съгласно действащия Закон за физическо възпитание и спорта, както и приетият на първо четене Нов Закон за физическото възпитание и спорта, право на такива премии получават медалистите от Олимпийски игри, медалистите от Пара олимпийски игри, както и медалистите от игрите за глухи „Дефлимпикс“ и техните треньори.

Считаме, че световните и европейски шампиони и медалисти също имат голям принос за издигане авторитета на България. Трикратни и многократни световни и европейски шампиони и медалисти не получават нищо. Тези заслужили спортисти, заради успехите на които Българското знаме се е издигало по цял свят, несправедливо са лишени от социалните придобивки, предвидени за техните колеги като пожизнени месечни премии.

Има и друга несправедливост при сегашния режим на премиране – деленето на спортовете на олимпийски и неолимпийски, което е обусловено от международната конюнктура. Ярък пример за това е художествената гимнастика, която сравнително неотдавна стана олимпийски спорт. Не е справедливо трикратни абсолютни световни шампионки, както и голям брой световни шампионки, както и многото световни шампионки от годините на най-големите успехи на България, да не получават нищо, само защото когато са носели слава на България, спортът им не е бил олимпийски. Множество български световни и европейски шампиони са принудени да работят в чужбина, поради липса на възможности за реализация в България. Те и семействата им трайно остават в чужбина и там развиват за чужди държави традиционно силни български спортове.

Така например българи създадоха акробатиката на най-развитите западни страни, треньорки по художествена гимнастика подготвят националните отбори на редица развити страни. Това е износ на национален капитал! Стимулиране връщането им в България ще бъде стъпка за подпомагане преодоляването на демографската криза у нас.

За съжаление голям брой световни и европейски шампиони и медалисти са оставени на дъното на социалната стълбица, оставени без доходи, без средства за лекарства и нормално съществуване. Някои си отидоха от този свят дори без пари за погребение. Това никоя друга държава не го допуска за шампиони от световния елит! Съдбите на тези хора по никакъв начин не стимулират младите хора към занимания със спорт.

Учредяването на премиите за световните и европейски шампиони и медалисти и техните треньори ще бъде силен стимул за децата и младежите да се занимават активно със спорт, да се стремят и те да постигнат спортни резултати на световно ниво. Това ще намали агресията у подрастващите, употребата на алкохол, цигари и наркотици.

Във връзка с изложеното, нашата група внесе в Народното събрание Предложение за промяна в Новия закон за спорта, което предвижда учредяване на пожизнени месечни премии за Световните и Европейски шампиони и медалисти и техните треньори в размер много по-малък от този за медалистите от олимпийски игри, пара олимпийски игри и от състезанията за глухи „Дефлимпикс“ и то САМО ЗА ЕДИН МЕДАЛ – медалът за най-високо постижение, независимо от това, че България има петкратни световни шампиони и световни шампиони с по 25 златни медала.

Премирането за медалистите от олимпийски игри, пара олимпийски игри и от състезанията за глухи „Дефлимпикс“ е за ВСЕКИ ЕДИН МЕДАЛ и е много по-високо от предлаганото за Световните и Европейски шампиони и медалисти. Освен това предлаганата промяна предвижда изплащането на премиите да започва от навършване на 35-годишна възраст и да бъде за световни и европейски първенства организирани само от международни федерации с над 40-годишна история.

На 25.01.2018 г. с вх. № 854-04-10 народните представители Александър Сиди и Йордан Йорданов, внесоха между Първо и Второ четене на Законопроекта за физическото възпитание и спорта № 702-01-25, предложение за изменение и допълнение на закона, което изцяло удовлетворява Предложението на групата на Световните и Европейски шампиони и медалисти на България. Сходно предложение внесоха и група депутати от ДПС, като тяхното предложение предвижда по-високи премии и по-голям бюджет. Предвижда се финансирането на премиите да се извършва като към Министерството на младежта и спорта се учреди целева извънбюджетна сметка „Премии на шампиони“ от която да се изплащат премиите на олимпийските, пара олимпийските, медалистите от игрите за глухи, световните и европейски шампиони и медалисти. Сметката да се попълва от целеви годишни субсидии от данъчните постъпления от хазартни игри.

Тази промяна ще облекчи бюджета на Министерството на младежта и спорта и ще увеличи възможностите му за финансиране на спортни дейности. В последните години лавинообразно се увеличават приходите от хазартни дейности и отчисляването на малка част от тях за спорт ще е мярка, която се използва в редица развити страни.

На 26.09.2018 година се проведе заседание на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание, на което за съжаление Предложението на депутатите Александър Сиди и Йордан Йорданов, което отразява Предложението на групата на Световните и Европейски шампиони и медалисти на България, не беше прието. Считаме, че за този негативен резултат решаваща роля изигра справка на Министерството на младежта и спорта за необходимото финансиране. По наши изчисления в тази справка необходимите средства са завишени двойно и малко повече. Освен това в нея се твърди, че през годините необходимите средства ще се увеличават с някакви стряскащи цифри.

В това няма никаква логика – за съжаление в България живите ни Световни и Европейски шампиони и медалисти и техните треньори само ще намаляват! Считаме, че тази справка е въвела в заблуждение депутатите от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Не вярваме това да е умишлено – времето за изготвяне беше много малко, статистиките не се поддържат актуални, но резултатът за нас е несправедливо негативен.

Уважаеми г-н Борисов, уважаеми г-н Цветанов, уважаеми дами и господа Народни представители, Вие сте спортни хора, хора, които се гордеят със спортните успехи на България. Всеки от Вас знае много от имената на големите спортисти от групата на Световните и Европейски шампиони на България. Знае ги НАРОДЪТ, знаят ги и много хора от цял свят. ОТДАЙТЕ ИМ ПРИЗНАНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!

Уважаеми г-н Борисов, уважаеми г-н Цветанов, уважаеми дами и господа Народни представители, ПРИЗОВАВАМЕ ВИ на Второто четене на Новия Закон за младежта и спорта ДА ГЛАСУВАТЕ „ЗА“ предложението на народните представители Александър Сиди и Йордан Йорданов /Входящ номер: 854-04-10, Дата: 25/01/2018, Вносители: АЛЕКСАНДЪР МАИРОВ СИДИ, ЙОРДАН ИЛИЕВ ЙОРДАНОВ, Документ № 854-04-10/, което отразява справедливото желание ЗА ПРИЗНАНИЕ ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА за Световните и Европейски шампиони и медалисти на България. ЗА ДА ВИ ЗАПОМНИМ С ДОБРО!

Група на Световните и Европейски шампиони и медалисти на България за достойно отношение от страна на държавата


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 7 Отговор
    Абе,нека им дадат ама ние обикновените хора,които не сме световни шампиони не сме ли живи? Или нас кучетата ни яли

    Коментиран от #5

  • 2 Русенец

    10 14 Отговор
    Спорта е голяма безсмислена за нормалните хора Мафия, която източва национален ресурс. Никакви премии. Ако искат пари, да работят !
  • 3 ежко бежко

    14 5 Отговор
    Нека да им се изпълнят исканията на заслужилите спортисти,които прославят България!Да имат добри условия за по младите спортисти,за да се получават постижения,както в миналото!Успех на добрите спортисти!!!!!

    Коментиран от #20

  • 4 Ванко

    10 5 Отговор
    А останали който са бъхтели по 40г. Като кучета те не заслужават нищо, тези велики шампиони са блъска ли по лагери, командировка в чужбина, хранени и обслужвани като писани яйца и сега къде била държавата, да върнат апартаменти и парични бонуси, да се поизпотят като останалите и после да се нарядят на опашкаките за несправедливо оценени...

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не, ти не си най-обикновен човек. Ти си най обикновен български скот, който и пет пари не дава какво означава и какво коства на човек да получиш научно звание или както в случая - да станеш световен шампион.
  • 6 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ванко":

    Пробвай се и ти в професионалния спорт. Но да знаеш, че е малко по различно от това, което виждаш по телевизията докато лочиш ракия със сланина.
  • 7 Ryty

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ванко":

    Що настръхваш срещо хората бе будала, настрахни срещу правителството дето та направи такава бедна и обрулена будала
  • 8 Не Не

    4 0 Отговор
    За другите не знам ама за тия пикли - гимнастичките за един бронзов медал им дадоха по 1000лв пенсия на 17-18г.
  • 9 фитко

    3 0 Отговор
    Kaто ще е пенсия, поне години да направят. Какви са тези 17 - 20 годишни пенсионерки?
  • 10 Шоо

    2 1 Отговор
    Ако спортът е държавен ок. Ама ако е частен, пари от държавата срещу прославяне не ми се връзва нещо. Пък и доживотни пенсии чак отсега?!
  • 11 ПЕЕВ

    2 0 Отговор
    А КОЛКО СА ПРЕМИИТЕ ДОСЕГА НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ.

    Коментиран от #16, #17

  • 12 гост

    4 0 Отговор
    Днес видях едно момиче ,се прибираше от тренировки щанги,раздвижваше си ръцете на спирката!Повече без коментар..!
  • 13 Дамм

    2 0 Отговор
    Мисля, че преди спортистите се сещам за поне 10 по-полезни неща, за които да се дават пари. Имам предвид за хора, които не могат сами да се грижат за себе си.
    ...
    Колкото до спортистите. Пазар на труда. Ходиш по салоните за без пари. Сещам се за много други подобни професии. Верно е нямат миг на слава. Но какво от това. Все е професия.
  • 14 гост

    3 0 Отговор
    За съжаление, май редакторът, който е публикувал материала, не е благоволил да го прочете. Иначе щеше да разбере, че световните и европейски шампиони не получават и една стотинка. Получават олимпийците, пара олимпийците и глухите от игрите "Дефлимпикс".
  • 15 Иванова

    1 0 Отговор
    Световните и европейски медалисти на България НЕ получават абсолютно никакви премии от държавата!!! Следователно няма как да искат ПО- високи!!! Заглавието ви е подвеждащо! Надяваме се, че е от не информираност...
  • 16 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕЕВ":

    КАК НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ. В ОТВОРЕНОТО ПИСМО ПИШЕ,ЧЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ НИЩО, за разлика от олимпийци, параолимпийци и състезания за глухи "Дефлимпикс". Честно ли е например Мария Гигова да не получава нищо, а гореизброените да са осигурени.
  • 17 Иванова

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПЕЕВ":

    Досега, Световните и Европейски медалисти не са получавали никакви премии. От години, такива пожизнени премии получават само Олимпийските, Пара олимпийските, От игрите за глухи и то за всеки един медал!
  • 18 ДОКО

    1 1 Отговор
    КАК ДАВА БОКО...А КАК ОТПУСКА ЦЕЦКО..СЪРЧИЦАТА ИМ СЕ ОБРЪЩАТ КАТО ТРЕБЕ ДА БРОЙКАТ ПАРА НЕКОМУ..ЛЕЛЕ МАЛЕ..АЙ КАЗА ЦЕЦКО УШКО ПОДСЛУШКО ПАК ША ИЗОСТАНЕ ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА АПАРТАМЕНТЧЕТО МИ..АЙ АЙ КАЗА БОКО КАК ДА ДАМ ПАРА КАТО МЕ ЧАКА МАГИСТРАЛА ДО ЛУНАТА..

    Коментиран от #21

  • 19 Чичко Паричко

    3 1 Отговор
    Уважаеми шампиони ,аз съм обиден ,аз не съм се снимал с вас. Ако някой политик се е снимал с вас ,да си извади парички и да ви плати.
    И аз съм обиден , не съм получил от държавата един лев ,затова ,че работя и не ползвам обществени средства ,но и не очаквам . Много станаха кандидатите за пари , защо вместо да питате политиците не се обърнете към хората, които пълнят хазната , да ги питате . Вие искате от политиците да ви дадат едни пари за да ги запомните с добро , само че те няма да извадят пари от джоба си , така че ако трябва някого да запомните с добро ,това са тези които ги създават.
    Пак търсим един другар Тодор Живков ,който да ни раздава едни пари ,които не са негови.
  • 20 Спортен Деятел

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ежко бежко":

    Ежко вади парите и плащай. С "нека" хазна не се пълни. Крайно време е да се сложи ред в тази държава . Да се знае кой плаща за това и на кого се плаща .Не съм съгласен от държавния бюджет да се дават премии ,награди и други бонуси. Спортните деятели да си намерят начини за осигуряване на награди , спонсори ли ,фондове ли каквото искат. Държавата е длъжна да осигурява условия за спорт за всички български граждани .
  • 21 ОКОД

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДОКО":

    Как давал БОКО и ЦЕЦО . Браво бе ДОКО Тъпоко . Това да не са пари на баща им , че някой заплакал и те : Давай да даваме. Едно време Маргарет Тачър много хубаво го беше казала .: Държавни пари няма ! Има пари на данъкоплатците. Ама нали от комунизма така сме свикнали.
    Един каун стои отгоре и раздава някакви пари евентуално ,ама има ли ги ,нямали ги , някой изработил ли ги е тези пари или хората само са ходели на работа и се връщали ,няма значение . Ние така сме свикнали: Парите не се изработват ,те се раздават .
  • 22 Овощар

    3 1 Отговор
    Другари спортисти , парите растат по дърветата , просто се протегнете и ги наберете.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.