Last news in Fakti

30 Август, 2019 10:57 2 267 7

Стефка Костадинова продължава да е на световния връх (ВИДЕО)

  • костадинова-
  • рекорд-
  • годишнина-
  • лека атлетика-
  • българия

Рекордът на великата българска скачачка не може да бъде достигнат вече 32 години

Стефка Костадинова продължава да е на световния връх (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

"Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България". Това коментира легендарната Стефка Костадинова навръх 32-ата годишнина от бележитото ѝ постижение от 209 сантиметра. Рекордът ѝ е ненадминат и до ден-днешен.

"За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт. 32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък”, заяви Стефка Костадинова по повод годишнината от поставянето на световния рекорд в скока на височина при жените.

На 30 август 1987 г. по време на шампионата на планетата в Рим, българката прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години.

Атлетката е призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    18 2 Отговор
    Спомням си ТОЗИ МОМЕНТ.МНОГО СЕ ЗАРАДВАХ 32г.ДА НЯМА КОЙ ДА ТЕ НАДСКОЧИ БРАВО
  • 2 Масон

    8 1 Отговор
    Никой няма да я надмине
  • 3 Лора

    10 1 Отговор
    Гледах и новите колежки, 200см скачат с трудност...! Наистина доста трудна дисциплина, може би във времето напред, ще се намери някоя спортистка,която да скочи поне 209 см...! Гъвкавост, опит, дълги крака, много тренировки..!

    Коментиран от #5

  • 4 Ники

    9 0 Отговор
    А страхотен рекорд , повод за гордост ... Скоро едва ли ще го бият ... Има едно такова нещо .. че голяма част от .. добавките който е пила тогава сега 95% са забранени и са в допинг листата .. не умаловажавам .. постижението .. просто да не се чудите защо е на 32 години тоя рекорд ...
  • 5 kkk

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лора":

    Няма да стигнат рекорда докато има сериозен допинг контрол. Когато баба ти Стефка се състезаваше си трябваше да скочиш поне 205см. за титла и масово скачаха по 200-202см., а сега и 200см. са им много- изводът колко здраво са били назобени спортистите тогава оставям на теб.
  • 6 Morgoth

    2 0 Отговор
    Дано само не изкарат един джендър, който да скочи 2,20. В някои дисциплини вече има такива "шампиони", намерили лесния начин да бият по-слабия пол.
  • 7 Old Crow

    1 0 Отговор
    Стефка Костадинова е велика ! В любимият ми Пловдив се раждат шампиони и таланти . Относно рекорда и по конкретно неговата давност, по мое мнение смятам , че поставянето му именно в Рим - Италия го гарантира и остава в историята.Ако Стефка беше направила рекорда в БГ или някоя друга държава от бившия соц.лагер несъмнено господата от IAAF биха му намерили някаква причина за да го отменят впоследствие. На непобедимата здраве и спокойно дълголетие !