Last news in Fakti

4 Октомври, 2019 12:33 6 400 7

Румънците опитали да подкупят Пеневата чета с половин милион долара

  • сащ 94-
  • пеневата чета-
  • румъния-
  • подкуп-
  • сензация

Скандалното разкритие е на Корнел Дину

Румънците опитали да подкупят Пеневата чета с половин милион долара - 1
Снимка: Facebook

Румънският футболен деятел Корнел Дину нажежи обстановката с книгата си "Мистериите на Господина" - автобиографичен разказ на футболния специалист. Дину върна лентата към началото на 90-те години, когато от федерацията на Румъния опитали да подкупят българските национали.

Както е известно, на 20 ноемрври 1991 г. България приема Румъния в последен мач от квалификационната кампания за Евро'92. Северните ни съседи се нуждаят от успех, който ще ги прати на финалите в Швеция за сметка на Шотландия. На този фон отборът на Димитър Пенев не играе за нищо и слуховете за "полягане" валят отвсякъде.

Според Дину румънците приготвили $500 000, които да отидат по джобовете на нашите. Христо Стоичков и компания обаче отказали да вземат подпкупа и играли честно. Двубоят завършва 1:1 и Румъния пропуска Европейското първенство. Джика Хаджи пропуска дузпа, спасена от българския капитан Борислав Михайлов. Впрочем, това е единственият шампионат, пропуснат от Хаджи и компания между 1990 и 2000 година.

След мача Любослав Пенев показва демонстративно кутия от маратонки пред репортерите, за да им натрие носа заради слуховете за уговорка. В кутията вместо долари са корите на Любо. В предаването "Маратон" пък са показани неотворените бутилки с шампанско, които румънците са си приготвили предварително в съблекалнята. Румънският вратар Силвиу Лунг пък налита на бой на нашите в тунела на стадион "Васил Левски".

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали, който познаваше много добре тъмните среди на юг от р. Дунав. Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 000 долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 000 долара, но няма значение. Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата", разкрива Корнел Дину, който тогава работи във федерацията.

Според източниците му, твърдо против идеята да "шпалир" са били Христо Стоичков, Наско Сираков и Боби Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    5 6 Отговор
    Като не стане с подкуп е станало с рекет и заплахи. Ако не загубят срещу Италия са щели да ги изкарат с допинг и напълно да ги дисквалифицират и нямаше и с 4то място да ги пуснат.
  • 2 СССРБарета

    21 3 Отговор
    затова ИЦО Стойчков е толкова велик Футболист!!!
  • 3 бравос

    36 1 Отговор
    ...ХОРА,БЪЛГАРИ....прочете хубаво статия и си направете сметка какви хора за живели тогава(а не е чааак толкова отдавна) и каква паплач живее сега....,сега и майка си щяха да шитнат.....и то за мн по-малка сума....
  • 4 Морала

    7 6 Отговор
    "Родната" мафия беше формирана главно от спортисти, героите от 94 са присиствали на много-много купони с борчета и тн, така че ГЛУПОСТИ НЕ МИ СЕ СЛУШАТ
  • 5 Plovdiv

    13 0 Отговор
    Помня много добре и мача, и цялата ситуация около него... Тогава - през есента на 1991 г. все още имаше национална гордост и готовност да се прояви чест и достойнство в името на България. От това не е останало НИЩО днес, 28 години по-късно...
  • 6 Искало му се е

    6 1 Отговор
    За боби михайлов (да с малки букви),не вярвам да е отказал!
  • 7 незнайко

    1 0 Отговор
    СПОМЕНИ И НИЩО ДРУГО !!!