Last news in Fakti

2 Ноември, 2019 16:17 1 182 1

Григор Димитров загуби първия сет срещу Джокович след тайбрек

  • григор димитров

Световният №1 успя да вземе първия сет след драматичен тайбрек, в който надделя със 7:5 точки

Григор Димитров загуби първия сет срещу Джокович след тайбрек - 1
Снимка: ТВ

Григор Димитров и Новак Джокович играят един срещу друг в полуфинален мач на "Мастърс" турнира в Париж. Световният №1 успя да вземе първия сет след драматичен тайбрек, в който надделя със 7:5 точки. Двамата се срещат един срещу друг за десети път и за първи от 2018 г.

Гледайте мача на живо тук!

Първи сет

Григор сбърка форхенд по обратния диагонал след серия от дълбоки удари от двете страни на ракетата на двамата, след което пък Джокович наниза уинър по диагонала от средата на корта с форхенд - 30-0. Невърнат сервис по правата в полето за равенство изведе сърбина до 40-0, а после той направи първата си двойна грешка. Страхотен агресивен ретур по късия диагонал на Гришо принуди Джокович да сбърка за 40-30, но после идентичен къс диагонал от страна на сърбина му заслужи спечелването на първия гейм.

Великолепен диагонален ретур на световния номер 1 затрудни Гришо и го провокира да сбърка, но после чудесен уинър от форхенд бе подкрепен с невърнат сервис по правата в полето за равенство. Пореден дълбок форхенд на Димитров доведе до грешка от страна на противника, а после неуспешен бекхенд на Ноле възстанови равенството - 1:1.

Българинът сбърка бекхенд-слайс в първото разиграване за следващия гейм, а после Новак го наказа с форхенд-уинър по обратния диагонал и още един невърнат сервис в полето за равенство. Ас номер 1 по правата в лявата страна на корта осигури преднина от 1:2 на световния номер 1.

Ноле направи нова непредизвикана грешка от форхенд, а после и още една, след като ретурите на Гришо бяха много качествени и дълбоки - 15-30. За съжаление, Димитров изпусна възможност да дръпне още в резултата, пращайки в аут форхенд по диагонала, след което пък драматично разиграване отиде на сметката на противника му с уинър от предната страна на ракетата. Неуспешен опит за къса топка на българина в момент, когато искаше да смени посоката и темпото на размените от бекхенд, предаде гейма - 3:4.

Григор започна с двойна грешка, но после перфектно изгради атака към мрежата след солиден сервис и завършващ смач. Четири пъти прецизни изпълнения на Димитров изглеждаше, че ще му спечелят разиграването, но Джокович не спираше да връща топката, като накрая се наложи със смач българинът да надделее - 30-15. Сърбинът натисна с форхенда си по обратния диагонал и дочака грешка от задната страна на ракетата на Гришо, за да увеличи напрежението при 30-30. Размяна на бекхенди този път бе спечелена от родения в Хасково тенисист за 40-30, а после ас по правата в полето за предимство осигури гейма за 4:4.

Българинът блесна с форхенд-уинър по обратния диагонал за 0-15, а после намесата на мрежата позволи на Джокович да "върне жеста" със същото изпълнение - 15-15. Втора двойна грешка даде лек аванс на Григор при 15-30, но след това грешно стратегически пласиран форхенд върху форхенда на сърбина не доведе до желания резултат. Серия от форхенди по обратния диагонал на Джокович провокираха грешка от бекхенд на Димитров за 40-30, а след това сбъркан слайс със задната страна на ракетата на българина направи резултата 4:5.

Три поредни форхенда на линията в средата на корта от Джокович принудиха Григор да се разтегне максимално, но да не успее да прехвърли мрежата за 0-15. Невърнат сервис в полето за предимство изравни до 15-15, а още едно такова "упражнение" осигури лек аванс от 30-15. Непредизвикана грешка от форхенд на Джокович доведе до 40-15, а после супер обратен диагонал от форхенд позволи на Гришо да изравни геймовете на 5:5.

Неуспешен ретур от дясната страна на Григор бе компенсиран със сбъркан форхенд от Джокович, но после пък и българинът не можа да намери основната линия с бекхенд-слайс - 30-15. Още един неуспешен слайс от бекхенд по диагонала на Димитров наклони везните в полза на противника му, както и последвал невърнат сервис - 5:6.

Гришо започна с невърнат сервис по диагонала в полето за равенство, но невероятен ретур на Джокович постави топката не само на основната линия, но и ниско в краката на българина, който след това сгреши - 15-15. Комбинация сервис-форхенд бе изпълнена перфектно от Димитров за 30-15, а невърнат сервис по правата в полето за предимство доведе до 40-15. Ас номер 3 по правата в дясната страна на корта вкараха сета в тайбрек - 6:6.

Тайбрек

Джокович започна с невърнат сервис, а после Григор отговори с много сложен форхенд-слайс, който не бе преценен правилно от съперника. Мини-пробивът стана факт в полза на сърбина след продължителни размени от бекхенд и форхенд и грешка на Димитров от средата на корта. Гришо реагира перфектно и притисна съперника от основната линия със серия форхенди, след което завърши с перфектен смач почти от основната линия. Невърнат сервис по правата в дясната страна на корта все пак даде глътка въздух на Ноле - 2-3. Страхотен сервис и още по-красив форхенд по обратния диагонал доведоха до изравняване. Грешка от форхенд на Джокович доведе до 4-3, а после двойна грешка увеличи аванса на българина до 5-3. Григор не можа да осъществи минаващ форхенд при апроуч на противника и разликата бе намалена до 5-4, а после феноменално разиграване (32 удара) можеше да бъде завършено с драйв-воле, но Димитров направи една от малкото си грешки при изпълнение на удара - 5-5. Последва още една грешка от форхенд по обратния диагонал за 5-6, при което вече съдбата на тайбрека бе в ръцете на сърбина. Още една забележителна точка от 35 удара завърши с пресилен бекхенд на Гришо и загуба на сета. 6:7(5) за 58 минути игра.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    1 1 Отговор
    ПОЗОР!