Last news in Fakti

23 Декември, 2019 19:50 1 308 0

Спортист №1: Все пак живеем в България

  • владимир илиев-
  • екатерина дафовска-
  • биатлон-
  • спортист на годината

Екатерина Дафовска иска подобряване на условията за биатлон

Спортист №1: Все пак живеем в България - 1
Снимка: БГНЕС

Разликата до Норвегия и Франция няма да е толкова голяма през 2020. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ Спортист номер 1 за 2019 Владимир Илиев, предава БГНЕС. На нея той си получи статуетката.

Световният вицешампион от първенството в Йостерсунд, Швеция, заяви, че изпраща една силна година както в професионален, така и в личен план. „Благодаря на всички журналисти, лично на вас, на вашите колеги, че гласуваха за мен. Това е голяма чест, всеки спортист мечтае за това отличие. Вече, след като я получих, съм вътрешно доволен за изминалата година. Мисля, че това беше една от най-добрите ми години както в спорта, така и в живота“, започна той.

Президентът на родната федерация по биатлон Екатерина Дафовска също изрази радостта си от наградата. „Много приятно и хубаво чувство. Радвам се, че биатлонист печели – продължаваме нашите традиции в биатлона. Просто си дойде времето на Владо след доста години и чакане. Тази година се отплати, пожелавам му успешен сезон и да е здрав“, сподели олимпийската шампионка.

„Много съм горд с тази награда на Владо Илиев. Това е за неговия труд – нито един спортист не тренира толкова, колкото той. Тренира всеотдайно и наградата е напълно заслужена. Първите три месеца на сезона минаха, започна доста прилично, като основните състезания са февруари. Много трудно е да се състезаваме с такива отбори като норвежци и французи, не може да си позволим да сме като тях“, коментира старши треньорът на националния отбор Николай Захаров.

Илиев говори и за разликата до най-добрите в биатлона. „Всеки се е устремил към първото място, но както и треньорът каза, след моето изказване си промених малко вижданията. Има два отбора, които превъзхождат всички останали от страна на екипировка – има там какво да анализираме. Те имат много големи възможности, първите три купи го доказаха – Норвегия и Франция доминират останалите, но след Нова година нещата би трябвало да се нормализират – няма да е толкова голямо преимуществото, както досега. Разликата от началото на сезона е наистина фрапантна – вчера особено, останалите отбори просто стояха и гледаха, така да се каже“.

„Машините за правене на структури на ските, това е нещото, което няма как да го имаме – още на Олимпиадата в Пьонг Чанг имаха за тестване на структури“, обясни за една от съществените разлики с големите отбори Дафовска, добавяйки и за състоянието на Красимир Анев: „Краси е на Белмекен, там се подготвя. Имаше травма на кръста, сега го изследват за алергии“.

Спортист номер 1 на България за 2019 коментира и това, което го очаква през новата 2020. „Световните купи, Европейско и Световно първенство. Тази година Световното е преди Европейското, което не се бе случвало от доста години – не че ни пречеше, но най-големите отбори имат по два състава, а както добре знаете Световното е с приоритет. Това, че то ще бъде преди Европейското, ще ни позволи ще се подготвим по-специално – Световното е в средата на февруари в Антерселва, Италия, веднага след него е Европейското в Естония“.

„Да, пасва ми, обичам височината, там където е трудно, най-високата писта 1 650 м надморска височина – смятам, че ни подхожда като Световно първенство. Предполагам, че всяко едно класиране в топ 8 е много добре за Световно. От един изстрел може да отидеш от 3-и на 20-о място. Ако си добре подготвен и имаш ден, всичко е възможно. Януари ще се подобрят зимните условия, смятам, че няма да има такава разлика. Ние разчитаме на структурите, които ги изработва нашият спонсор за ските. Не смятам, че до края на кариерата ще си сменя фирмата“, сподели той очакванията си за важните състезания.

Според световния вицешампион от Йостерсунд разликата с най-добрите не е огромна, като още веднъж заяви, че няма намерение да променя решението си да спре с биатлона след Игрите в Пекин през 2022. „Намерението е почти категорично, до Олимпиадата ако всичко е добре, ще остана, но след това трудно нещо ще ме накара да продължа. В момента се чувствам много добре, като единственото, което мога да развия, е стрелбата. Разликата не е огромна с най-добрите. Живеем в България, все пак, не сме във Франция и Норвегия, където спортът е на много високо ниво – не вярвам, че в Норвегия даже има бюджет, няма да им откажат нищо – в Русия спряха малко парите и дадоха назад. Смятам, че ще побеждаваме, ако не всеки ден, то през ден“, каза с усмивка той.

„Дечица има, особено в Троян, покрай Владо, виждат че може трудът им да се възнагради, да се стигне до най-високото място – трудното е да продължат и да стигнат до националния отбор. Ние имаме 120-130 състезатели на по-ниските нива, много малко стигат до професионалния спорт. Имахме няколко срещи за базите, министърът обеща средства от новата година за двата центъра – Троян и Самоков, и да подобрим базата, която е за тренировки на клубовете – нямаме ролбани, да се тренира спокойно през лятото. Нашите деца карат по пътищата, където е опасно“, коментира ситуацията с базите Дафовска.

Илиев очаква да повтори доброто си представяне от последните стартове и в първия за годината в Оберхоф, Германия, между 9-12 януари. „Ами, какви са моите очаквания?. Те зависят от метеорологичните условия до огромна степен, но се надявам на добро класиране, смятам, че може да повторя резултатите си от началото на сезона и в Оберхоф“, завърши нашият биатлонист.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА