Last news in Fakti

8 Януари, 2020 12:22 2 987 0

Георги Илиев прецакал трансфер на Митко Илиев в Челси

  • футбол-
  • димитър илиев-
  • футболист на българия-
  • локомотив пловдив

"Сините" от Лондон плащат за Димитър Илиев, но Главния проваля сделката

Георги Илиев прецакал трансфер на Митко Илиев в Челси - 1
Снимка: БГНЕС

Футболист №1 на България за 2019 година Димитър Илиев е бил много близо до подпис с английския гранд "Челси". През 2004 година нападателят изкарва успешни проби при "сините" от Лондон. Ръководството на англичаните изпраща конкретна оферта за българина.

Тогавашният собственик на "Локомотив" (Пд) Георги Илиев се полакомява за повече пари и така сделката пропада. Висаджийският бос командваше в отбора в годината, когато бе спечелена единствената шампионска титла на "смърфовете". Година по-късно - на 25 август 2005 година, той е смъртоносно прострелян в Слънчев бряг.

Едва когато е 16-годишен, талантливият Димитър Илиев вече е забелязан от отборите на Острова. Той заминава заедно със своя набор - вратаря Николай Михайлов, на проби и подготовка в "Саутхямптън".

"Бях заедно с Ники за две седмици в Саутхямптън. Помня, че не се представих много добре. Година по-късно, през 2004, след много силна квалификация с националния отбор до 17 г. получих поканата от "Челси". Бях около десет дни в клуба, тренирах с юношите до 17 г. и изиграх една контрола. Тогава вече се представих значително по-добре", спомня си Илиев. Тогавашният му мениджър Джон Ингълс, бивш играч на "Левски", му съобщава добрата новина, че е харесан.

"Треньорът на юношеската формация ме е одобрил. Предложена е била сума на ръководството на "Локомотив", но тогавашният собственик Георги Илиев, лека му пръст, заедно с Емил Наков прекалено много са надули цената ми и всичко пропадна. Със сигурност това ми е най-голямата болка", уточнява Футболист №1 за миналата година.

Кариерата на 31-годишния играч преминава основно с "Локомотив", където той дебютира още преди 16 години. Преди повече от 10 години слага лентата на ръката си за първи път. Следващият му клуб е ЦСКА, където записва едва 5 двубоя, преди да бъде преотстъпен на "Миньор" (Перник) и "Пирин" (Благоевград). След това изкарва един сезон в "Монтана и два в "Локомотив" (Сф). Международната му кариера е свързана с Полша, където рита за "Висла" (Плоцк) (90 мача) и "Подбескидзе" (23 мача). Завръща се в "Локомотив" през 2018 година, а от идването на треньора Бруно Акрапович е неизменен капитан в състава.

Димитър Илиев е оприличаван на световния шампион с Франция Оливие Жиру. Двамата са пълно копие, когато са брадясали. Любопитното е, че българинът и французинът са една и съща зодия - Везни. Илиев е роден на 25 септември, а Жиру на 30-и. Футболист №1 на 2019 година у нас е роден 1988 година, а Жиру е с две години по-възрастен.

"Доста често чувам, че приличам на Жиру. Когато преди няколко години в Полша си пуснах по-дълга брада, започнаха да забелязват това. Съотборникът ми Дамян Биртек първи ме оприличи на Жиру и дори се обръщаше към мен с това име. Смятам, че приликата идва от брадата и сходните прически. Може би има и някои черти на лицето. Виждал съм снимки на Жиру без брада. Когато и двамата сме без брада, нямаме нищо общо", категоричен е Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА