29 Ноември, 2020 15:10 6 231 5

"Божията ръка" на Марадона - ето кога е започнало всичко!

  • диего марадона-
  • марадона-
  • зико-
  • удинезе-
  • наполи-
  • божията ръка

Аржентинецът привлича вниманието с подобно нещо година по-рано - през май 1985 г. в двубоя на Наполи с Удинезе

"Божията ръка" на Марадона - ето кога е започнало всичко! - 1

Именитият бивш национал на Бразилия Зико уточни, че голът на Диего Марадона с ръка срещу Англия на Световното първенство през 1986 г. не е бил първият случай, в който той бележи по този неразрешен начин. Аржентинецът привлича вниманието с подобно нещо година по-рано - през май 1985 г. в двубоя на Наполи с Удинезе на Зико от италианското първенство. В среща от 29-ия кръг, играла се на 12 май в Удине, Марадона изравнява за крайното 2:2 в 88-ата минута. Според Зико тогава той пак е използвал ръката си.

“Водехме с 2:1, а мачът почти беше свършил. Тогава обаче те удариха греда, а след това Диего изпревари нашия вратар, вкрвайки с ръка”, разказа Зико пред Gazzetta dello Sport.

“Главният съдия и неговите помощници обаче не видяха това - продължи бразилецът. - Бях бесен, изтичах до рефера и му казах: “Поздравления, продължавай по този начин, справяш се страхотно.” Получих червен картон и бях наказан за 4 мача. След това често се шегувах с Диего: “Ти тренира за “Божията ръка” срещу нас”. А той ми каза следното: “Ти си добрата страна на футбола, а аз съм лошата”. Марадона е сред петимата най-добри футболисти, които съм виждал. Останалите четирима са Гаринча, Пеле, Йохан Кройф и Франц Бекенбауер”.

Иначе Дон Диего използва ръката си и на Мондиал 1990, когато в мача срещу СССР спря влизащата в мрежата топка и съдиите пак не видяха.

"Божията ръка" на Марадона - ето кога е започнало всичко!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Momories

    8 3 Отговор
    Кой със Левски, кой със Ботев, Марадона с Богдан Дочев.
    Това беше лафа след гола на Марадона с ръка.Страничния рефер, който проспа ръката, бе българина Богдан Дочев.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Другия с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Momories":

    Богдан Дочев го отнесе,щото наркомана решил да играе волейбол....Няма как да види от страничната линия къде точно се удря топката- дали в главата или в ръката понеже е вдигната ..Но Боклука Можеше да си признае....А не да подскача като Победител...
  • 4 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Momories":

    Нищо не е проспал страничният. Тогава съдийството беше различно. Али бин Насер следеше цялата атака от близо, дори до ден днешен се хвали, как го следял от близо и не спирал атаката и му викал продължавай... И не видял ръката, хем го следял фокусирано??? Насер абсолютно лъже в изказването, че се е консултирал с Дочев и той бил казал, че е валиден. Има навсякъде видео материали, голът е признат, Насер е до линията на наказателното поле и въобще не пита страничния съдия. Тича назад към центъра и това е. Страничният съдия тогава нямаше право да коментира решение на главния, освен ако не го питат.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.