23 Ноември, 2012 14:07 1 512 1

Годината на българските "лъвове"

  • българия-
  • пенев-
  • лъвове-
  • италия-
  • мондиал 2014-
  • унгария-
  • чехия-
  • дания-
  • армения-
  • квалификации
Годината на българските "лъвове" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като България посрещна Украйна в контролен мач (0:1), изигран преди няколко дни, стана ясно, че това ще е последния официален мач на българските "лъвове" за 2012-та година. Настава време за равносметки, за оценки и анализи. Възпитаниците на Любослав Пенев, които бяха достигнали дъното, се възродиха под ръководството на футболната легенда. Нека да проследим пътя на България през 2012-та година. 

Тази година може спокойно да се нарече "Годината на Любослав Пенев". Специалистът бе назначен за селекционер на националния ни тим на 02.11.2011г. Въпреки това първият мач на България начело с Пенев бе срещу Унгария на 29.02.2012г. Гостуването ни в Дьор завърши 1:1, като късен гол на Валери Божинов спаси България от загубата, въпреки че "лъвовете" бяха доста по-дейни от своите домакини. Още в първия двубой на Пенев си пролича, че изпадналият в дупка тим прави опити за връщане на загубеното си самочувствие. 

След 3 месеца обаче България направи немислимото. В контролна среща в Амстердам срещу тима на Холандия, българите успяха да учудят всички специалисти след като се наложиха с 2:1 над "лалетата", които започваха участието си на Евро 2012. Вярно, холандците се превърнаха в издънката на големия футболен форум и моментната им форма бе поставена под голяма въпросителна, но факт е, че звезди като Робин ван Перси, Уесли Снайдер и Рафаел ван дер Ваарт преклониха глава пред заемащите 96-то място в класацията на ФИФА българи. Това бе искрица надежда за добро представяне в предстоящите квалификации за Мондиал 2014 в Бразилия. 

Последва нова контрола - с Турция, на 29.05.2012г. 3 дни след паметната победа над Холандия. Българите излязоха в доста приповдигнато настроение, но това им изигра лоша шега. Южните ни съседи ни победиха с 2:0, в мач протекъл изцяло под техен контрол. За първи път под ръководството на Любо Пенев националите ни играха слабо. Но успехът идва след неуспеха. В това щеше да се убеди цяла България ...

България посрещна Кипър на 15.08.2012г. в последен мач-проверка преди началото на Световните квалификации. Традиционно удобният съперник, който в последните години се бе превърнал в неудобен, дойде в София с нагласата да ни победи. Това не трябваше да бъде допуснато, тъй като само след около месец трябваше да играем с вицешампиона от Евро 2012 Италия, а самочувствието на футболистите щеше да падне главоломно. Пенев успя да мотивира играчите си и достигнахме до победата с 1:0, макар след доста постна продукция. 

Така българските "лъвове", които се намираха на 89-та позиция в ранглистата на ФИФА, започнаха похода си към квалификациите за Бразилия 2014 с две победи, равенство и загуба. Първият тест пред амбициите за класиране на Световно бе изключително тежък - Италия. Победата над непретенциозния тим на България бе смятана за повече от лесна от италианските специалисти и медии. Но не така мислеше Любо Пенев, който бе мотивирал възпитаниците си да се борят за всяка една педя от терена, нещо, което липсваше в най-голяма степен при предишните селекционери. Всеки фен с ръка на сърцето може да признае, че България надигра европейското страшилище. Но все пак мачът завърши 2:2 след груби грешки в нашата отбрана. Добро начало за тима ни, но тук дойде и притеснението от така нареченото "летене в облаците", което ни е до болка познато. А се задаваше мач с непримиримия тим на Армения, на който не му достигна съвсем малко за да се присъедини към финалистите на Евро 2012. Националите ни успяха да дръпнат и в класацията на ФИФА. Записахме рекорден прогрес от 89-ото място през септември до 55-ата позиция през октомври. Това бе най-големият скок на национален отбор за този период в световен мащаб. 

На 11.09.2012г. на националния стадион "Васил Левски" "лъвовете" успяха да надхитрят арменците с 1:0. Мачът бе изключително напрегнат и за двата тима. Българите търпеливо изчакаха своя момент и не се подадоха на непрекъснаните провокации от страна на гостите, тъй като Пенев бе предвидил този им ход. Така изведнъж, България започна квалификациите по летящ начин. Нещо неочаквано дори от най-големите оптимисти. Следващият мач за представителния ни тим бе срещу друг участник на Евро 2012 - Дания.

"Червеният динамит" пристигна в София в ролята на фаворит, но не успя да гръмне в ръцета на "лъвовете". В може би най-важния мач за бъдещите амбиции на нашия тим, българите показа мъжество и самочувствие присъщо за позабравените години, в които с гордост феновете казваха, че са били на даден мач. Въпреки, че България игра с човек по-малко повече от едно полувреме, избраниците на Любо Пенев достигнаха до ценна точка срещу датчаните - 1:1. Но по-важното бе, че българските запалянковци се завърнаха на стадиона, след като само преди няколко месеца не искаха и да чуват за изявите на представителния ни тим. На мача с Дания на трибуните имаше около 35 000 души, които върнаха вярата си в възпитаниците на Пенев. 

На 16.10.2012г. българите пристигнаха в Прага, за да се изправят срещу Чехия. След силното представяне в предишните мачове, българските фенове се надяваха на добра игра и приличен резултат срещу традиционно неудобния съперник. Футболистите не ги подведоха и завършиха 0:0, въпреки че България доминираше през по-голяма част от двубоя. 

Така изведнъж националите ни получиха реален шанс за класиране на Мондиал 2014. Голяма част от заслугата е на селекционера Любослав Пенев, който превърна играчите ни от немотивирани футболисти, които играят за Родината само по задължение, в такива с ясна цел, с добра тактическа подготовка и с възвърнато самочувствие. Това показва и класацията на ФИФА, в която България заема 40-ото място. А само преди 6 месеца се намирахме на 96-ата позиция - най-ниската в историята на българския футбол. 

Догодина България отново ще се впусне в битката за Мондиал 2014. Първо играем с Малта, а след това гостуваме на Дания. Но каквото и да стане за българина е ясно, че националния ни тим върви напред и нагоре. А дали ще се класираме за Световното в Бразилия? Само времето ще покаже... 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 учуден

    0 0 Отговор
    Любослав Пенев - футболна легенда?
    Българите нямат желание за нищо, това е.