Last news in Fakti

30 Декември, 2020 16:33 2 272 22

Цвети Пиронкова е Спортист №1 на България за 2020 г.

  • цветана пиронкова-
  • тенис-
  • тенис на корт-
  • спортист на годината

Заради пандемичните условия тазгодишното гласуване бе за 5-те най-добри спортисти

Цвети Пиронкова е Спортист №1 на България за 2020 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Приключи гласуването за 63-тото издание на най-престижните награди в родния спорт "Спортист на годината на България", традиционно организирана от Нове АД Холдинг. 82 журналисти от близо 40 медии определиха водещите спортисти и треньори за изминалата година.

Заради пандемичните условия тазгодишното гласуване бе за 5-те най-добри спортисти. За №1 сред тях бе определена тенисистката Цветана Пиронкова. Тя получи признанието за фурора, който направи в края на лятото. Пловдивчанката се завърна на корта след 3-годишна пауза и успя да се включи в два турнира от Големия шлем. На US Open тя достигна до четвъртфиналите, което бе личен рекорд за нея. Пиронкова бе близо до елиминиране на Серина Уилямс, но отстъпи с 1:2 сета. Три седмици по-късно Цвети достигна до третия кръг на "Ролан Гарос" и проби в Топ 140 на световната ранглиста само с два турнира зад гърба си през сезона.

Ето и призьорите в анкетата за "Спортист на България":
1. Цветана Пиронкова (тенис) - 732 т.
2. Едмонд Назарян (борба) - 525 т.
3. Кубрат Пулев (бокс) - 259 т.
4. Мария Оряшкова (самбо) - 220 т.
5. Йосиф Миладинов (плуване) - 214 т.

В дебюта на си на европейско първенство при мъжете Едмонд Назарян стана шампион в категория до 55 килограма.

Кубрат Пулев се би за световната титла в тежка категория в професионалния бокс срещу шампиона на WBA, WBO, IBF и IBO Антъни Джошуа.

Мария Оряшкова спечели за шести път световната титла па самбо в категория до 80 килограма.

Йосиф Миладинов подобри няколко рекорда през отиващата си година, като най-запомнящите му времена бяха постигнати през декември - той стана първият българин под 49 секунди на 100 метра свободен стил, а с рекорда си на 100 метра бътерфлай от 51.08 секунди заема второ място в световната ранглиста за сезона.

За "Отбор на годината" бе определен тимът на България за “АТП къп” - Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Те получиха общо 180 точки. Челната тройка се допълва от футболните отбори на “ЦСКА-София” (160 т.) и “Локомотив Пловдив” (90 т.). България приключи надпреварата на престижната девета позиция в крайното класиране. В своята група "лъвовете" постигнаха знаменит успех над Великобритания, който беше изкован от Григор Димитров и Александър Лазаров с победата им на двойки в решаващия мач, както и такъв над Молдова. В последния кръг отстъпихме на Белгия, като в дуела Димитър Кузманов постигна знаменит успех с 6:0, 6:3 над Стив Дарси. Макар и да не прескочи групата си, отборът на България беше сред приятните изненади на турнира и заслужи сериозно медийно внимание от различни световни агенции.
За втора поредна година лекоатлетът Християн Стоянов получава приза за “Спортист с увреждания”. Той събра 580 т.

За любимец на публиката в категорията „Вот на публиката“ бе избран златната ни ракета – Григор Димитров.

Церемонията по награждаването на победителите ще се състои след края на противоепидемичните мерки. Пълното гласуване на водещите спортни журналисти у нас ще бъде публикувано на официалния сайт на наградите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 6 Отговор
    Пиронкова е била в моето заведение.
  • 2 Кобрата

    1 6 Отговор
    Аз съм номер едно!
  • 3 Защо?

    16 1 Отговор
    Защо не Кобрата? Беше най-силния лаещ човек! Ааааууууу!

    Коментиран от #9

  • 4 супер

    9 7 Отговор
    Заслужава момичето! Браво!

    Коментиран от #8

  • 5 ТОТО МАФИЯ

    4 1 Отговор
    Награда на тотализатора също се присъжда на Преперкова.
  • 6 наредено

    3 2 Отговор
    Трябваше да дадат първото мясно на някоя боркиня с българско име.
  • 7 патриота

    11 2 Отговор
    Цялата ни държава е като тази класация.Най-некадърната,най-отпред.Пиронкова медал ли е взела???шампион ли е станала ???

    Мария Оряшкова - 6 пъти Световен шампион !!!
    Едмонд Назарян - Европейски шампион !!!
    Кубрат Пулев - 2 пъти в битката за световната титла при професионалисти тежка категория.
    Какво се получава накрая,някаква кифла стигнала до четвърт финал,ами тогава догодина за записване на турнир да й дадат пак първото място.
    За пореден път се убеждавам,че българските псевдожурналисти,нищо не разбират от спорт.
  • 8 РЕАЛИСТ

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "супер":

    Все пак Цвети е 136 в световната ранглиста. Достигнала е само до четвъртфинал където , ако ползваме боксов език в била нокаутирана от Серена. Всеки един от останалите е постигнал повече в спорта си. Имате ли въобще представа, какво в постигнали това момче в плуването. Второ време за сезона на 100 бътерфлай. Назарян има европейска титла, Оряшкова има световна. Кубрат се би до кръв с Джошуа, а Цвети си прехвърля едно топче напред назад.

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Катастрофата

    2 1 Отговор
    в спорта е очевидна. Бизнесмените спортисти са носителе на сиромашка рабост. Спортът у нас носеше национална гордост...сега семпли конкурси и унижения.
  • 11 Да тЪ поправя

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Кубрат го биха до кръв, а не се би до кръв. И изобщо не разбрах защо е трети, а самбистката - шесткратна шампионка на четвърто.

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Вълка

    8 5 Отговор
    Пирончева е професионална тенисистка и не представлява България като състезател.Тя участва в комерсиални турнири за пари като частно лице.Що за лицемерие е да я поставят и то на първо място.Гнус някаква.
  • 13 КРАДЕЦ

    3 0 Отговор
    А КАРАТАНЧЕВА СЪГЛАСИ ЛИ СЕ ДА МУ ПРИСТАНЕ ?
  • 14 Народен спорт

    5 1 Отговор
    Родител на „Спортист на годината” е в-к „Народен спорт”, впоследствие преименуван на „Спорт”. Въпросната газета, списвана от журналисти (повечето от тях вече покойници) с висока ерудиция и широки познания, за времето си бе най-търсената от любителите на спорта. От нея читателите получаваха изключително обективна информация, без капка запалянковщина, преувеличения и фантасмагории. Да не говорим за стил и грамотност. Това беше истинска школа за прохождащите в занаята – ще спомена само едно име на неин възпитаник: Асен Спиридонов. Трезвомислещите знаят за какво иде реч.
    В средата на 90-те „Народен спорт” стана притежание на Васил Божков-Черепа, който по "неизвестни"/далавераджийски/ причини набързо закри вестника. Неговата „Нове холдинг” обаче вече повече от няколко десетилетия се пъчи като организатор на най-старата спортна класация, без и дума да спомене за журналистите, положили началото й. По-жалкото е, че спортисти най-вече като примадоната Стефка Костадинова, рекламно лице на ВИС, също се оказаха с къса памет. Това си е истинска гавра с паметта на тези, които са те качвали на върха в същата тази класация.
  • 15 РЕАЛИСТ

    2 8 Отговор

    До коментар #11 от "Да тЪ поправя":

    Кубрат се би в тежка категория при професионалистите. Едва ли ще видим подобно нещо в нашия живот. За разлика от подигравките у нас в Англия му отдават респект, че е единственият достигнал до 9-рунд срещу Джошуа. Англичаните разбират от бокс .
  • 16 спортиста

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "Да тЪ поправя":

    Ето такива хора като теб,който нищо не разбират от спорт са и нашите журналисти. Кубрат Пулев ДВА ПЪТИ,пак повтарям- ДВА ПЪТИ достигна до бой за титлата при най-тежките, при професионалистите.МОже би ще минат 50 години ,за да се появи нов претендент ,българин, при профитата.
  • 17 Нулева година

    8 2 Отговор
    Щом тази е спортист на годината с нейното 140 място в ранглистата, значи българският спорт достигна дъното. Също така, какво прави тоя клоун на третото място. Тази година при липсата на достатъчно състезания трябваше да бъде обявена нулева година. Но не, ние ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!
  • 18 Брендилия

    1 0 Отговор
    Голем Лукович, ше забия един пирон в калта от пролетния сняг в САЩ
  • 19 Недей

    6 0 Отговор
    Недей , че ми става смешно...
    Пулев, както съм писал и преди , и сега пак ще напиша- Пулев е недобоксьор и пълен наглец.
    Добутаха го с два мача до мач за титлата и гоУем боксьор...в единия мач за малко румънеца Дину да го смачка, ама се сети за договорките, а с Хюи Фюри не знам кой ги беше излъгал, че играят бокс...то не беше бутане , дърпане, гушкане, борцови захвати и клинчове, то не беше чудо...за целия мач ако нанесоха и 50 удара ( двамата общо), човек да не съм...
    Палячовци.
  • 20 Когато

    7 0 Отговор
    Когато съм влезнал в зала , ти си бил на татко си в Ташкент...ако ме разбираш.
    Профита ...дрън, дрън...при профитата е 90% пазарлъци, сметки, промоутърски бутаници и кинти...
    Откъде идват профитата бе , умник...ми от аматьорския бокс...оттам дойде и Мейуедър....а него го би Серафим Тодоров на Олимпиадата в Атланта 1996г., и тогава предлагат на Серафим, той отказва, а Мейуедър подписва договор...и остава непобеден , като профи. При аматьорите р много по тежко, щото играеш много мачове и срещу много различни противници за да стигнеш първо до състезание, а после и до мача за титлата. При профитата 20 човека си въртят по два мача през годината, че си подбират и съперници.
    А Серафим Тодоров е трикратен Световен шампион и трикратен Европейски Шампион , и сребърен медал на Олимпиада, Пулето колко титли има , като аматьор, че отведнъж толко надобре, като профи. Аре стига ти толко , разбирапеФфффф.
  • 21 Daddy Cool

    9 0 Отговор
    Моите уважения към Цветана Пиронкова, но тя трябва да е извън челната тройка, а Кубрат Пулев не трябва да е изобщо в тази класация.
    Постиженията на Едмонд Азарян, Мария Орешкова и Йосиф Миладинов са много по-стойностни в световен мащаб от нейното.
    А Пулев не е направил нищо, освен че го набиха, а за излагациите му и глупостите, които плещи не заслужава да е в никаква класаация. Там трябва да са спортисти за пример, а какъв пример може да е той с липсата на всякакво спортсменство и култура?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.