Last news in Fakti

8 Януари, 2021 16:45 1 356 0

Алекси Пентюро пак над всички в гигантския слалом

  • пентюро-
  • гигантския слалом-
  • ски-
  • зубчич

Французинът мина по трасето общо за 2:18.26 минути и остави на цели 1.04 секунди зад себе си хърватина Филип Зубчич

Алекси Пентюро пак над всички в гигантския слалом - 1
Снимка: БГНЕС

Невероятният Алекси Пентюро бе най-бърз и в първия, и във втория манш в швейцарския зимен център Аделбоден, при което убедително спечели гигантския слалом за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Французинът мина по трасето общо за 2:18.26 минути и остави на цели 1.04 секунди зад себе си хърватина Филип Зубчич, за когото пък това е трето изкачване на подиума в дисциплината през този сезон. Самият Пентюро го прави за четвърти път, а компания на стълбицата им прави представителя на домакините Марко Одермат с пасив от 1.11 секунди спрямо победителя.

Александър Омод Килде стоеше на стола на лидера през по-голямата част от втория манш, но Зубчич го отвя с 1.10 секунди по-добро време, поради което норвежецът трябваше да се задоволи с четвърта позиция. Пети и шести станаха други швейцарци - Жустин Мурисие и Лоик Меяр, а Лукас Бротен и Лейф Кристиан Нестволд-Хауген станаха съответно осми и девети за Норгвегия. Десетката допълни американецът Томи Форд, който по-скоро през втория манш просто гледаше да натрупа максимален брой точки и да не допуска грешки.

Пентюро вече има две поредни победи в гигантския слалом, като освен четирите подиума, може да се похвали и с финиширане в топ 5 във всеки един от стартовете в дисциплината този сезон. За последно отново Пентюро спечели два поредни гигантски слалома - в Золдеу и Зьолден през 2019-а, като вече има общо 16 успеха в дисциплината, изпреварвайки легендата Алберто Томба (15) на пето място във вечната класация по този показател. Четвърти в момента е Михаел фон Грюниген с 23 победи. Също така Пентюро вече има 32 победи в кариерата си за Световната купа и изостава само с 1 от Боди Милър на девето място в историята. Специално в Аделбоден той спечели и през 2017-а.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА