Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 21:01 3 452 34

Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината!

  • смърт-
  • вина-
  • агенция-
  • скатов-
  • сестра-
  • въже-
  • падане

"Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да скрият своята вина", заяви Нели Димитрова

Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината! - 1
Снимка: БГНЕС

Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата "Севън Съмитс Трекс", която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това коментира сестрата на загиналия български алпинист - Нели Димитрова, която живее в Германия.

"Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добро настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени", каза пред bTV Нели Димитрова.

По думите ѝ на мястото, откъдето брат ѝ е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така. "Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал", каза още сестрата на Наско. Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже.

Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат ѝ. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал. "От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това", добави тъгуващата сестра на Скатов.

По-рано днес стана ясно, че в смъртния акт на сливналията е записано, че е починал заради нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

„Разбрах, че в някои медии в България се отразяват изказвания, че непалската фирма е направила всичко, както трябва. Човек обаче трябва да има предвид, че те си гледат печалбата на първо място. Има и други подробности, които ни озадачават и които в момента няма да споделя, защото чакаме потвърждение. Те са леко странни“, каза загадъчно Нели Димитрова.

„Аз лично от 20 г. се интересувам от алпинизъм и знам много неща за този бизнес. В България журналистите обичат да използват думата „комерсиална“ експедиция. Аз ще ви кажа, че всяка една експедиция над 8000 метра е комерсиална. Няма друг вид експедиция. При тях е невъзможно да отиде сам човек. Тоест на теб ти трябва фирма, това е комерсиално“, поясни Нели Димитрова.

Тя призова в медиите повече да не се спряга името на Атанас Скатов с неуспешна експедиция на К2 през зимата, а с успешно първо българско участие.

Последно двамата се чуват на 2 февруари и разговарят дълго. Споделил е, че е много спокоен и се чувства подготвен да атакува върха. Думата, с която Нели Димитрова описва брат си, е любов.

„Наско беше изключително слънчев човек и обичаше всичко и всеки. Прощаваше, никога не търсеше вината в другите, а в себе си. Наско беше и е моята по-добра половина“, завърши Нели Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай стига пищехте

    23 29 Отговор
    Шерпите минават и въжето издържало а на тоа се скъсало
  • 2 шерпата

    25 18 Отговор
    Сестричке възмутена,като знаеш,че сме мошеници,защо не го спря,а?
  • 3 Behemoth

    37 13 Отговор
    Айде пак филми.....тия шерпи за по сигурно да ти мятат веганите на гръб и да ги разнасят като багаж ,горе забиват байрака правят снимки за фейса и на обратно пак на гръб..
  • 4 В е л и к и я

    32 5 Отговор
    Мнoгo e бързaл дa cлeзнe , тoвa гo e убилo .. тoзи връх e мнoгo cтръмeн и тeхничeн и cлизaнeтo e мнoгo пo труднo oт изкaчвaнeтo .. Aз личнo cмятaм чe в бързaнeтo e хвaнaл cтaрo въжe кoeтo нe e билo вързaнo зa другo и при рaпeлa тo ce e изхлузилo и тoй e пoлeтял нaдoлу , дoри фaктът чe e бил бeз пикeл нe игрae рoля в cлучaя, тoй нe би му пoмoгнaл ... прocтo e бързaл дa cлeзнe a e трябвaлo дa бъдe пo внимaтeлeн и дa нe бързa и дa e cигурeн във въжeтo кoeтo хвaщa ...!Най добре е да не се е качвал до лагер 3 , прехода от лагер 2 до 3 е много дълъг а там вече си заклещен и нито нагоре а надолу е адски трудно и според мен не е имал достатъчно добра подготовка и умения за техническа изкачване или слизане при зимни условия на този коварен връх , там трябва търпение и внимателно проучване преди всяка стъпка и на всяко въже , а той просто е бързал ... !На лагер 2 е казал на гръцкия алпинист че е притеснен за тази експедиция и почти се е бил отказал ,но може би оня го е мотивирал да тръгне към лагер 3 , и той за да не се изложи е тръгнал .. а ясно е съзнавал че това е огромен риск и не е във възможностите му , най вече технически ... през зимата , през лятото може би би би било възможно за него ...!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Циник

    27 18 Отговор
    Истински алпинист каза, че не бива да се разчита на шерпите а на собствената подготовка и екипировка. Хора с фантазии и финансови възможности си помпат егото като високопланински туристи а мисирките ги наричат алпинисти. Скатов е намерил каквото е търсил. Жалко само за сина му че ще расте без баща.
  • 7 Люся Царафошкина

    16 2 Отговор
    Вземете си сваляйте боклука от планината ,че скоро ще се спъвате в него
  • 8 Кольо

    5 10 Отговор
    Шерпите са го метнали защото са алчни малко им е платил
  • 9 ШшшшшшшшшШ

    12 3 Отговор
    Да си бяха взели полувинка сливова, щяха да получат прилив на енергия при слизането.
  • 10 Ужасът

    34 5 Отговор
    На нас все някой ни е виновен. Много сме зле. Сестра му била ли е там за да говори така сигурно.

    Коментиран от #17

  • 11 Asdfg

    17 3 Отговор
    Таз пък! Там ли беше, че да взима отношение?!?
  • 12 Sky-blue

    31 7 Отговор
    Спрете да пишете за това момче истината, че това не са алпинисти а височинни туристи които вадят пари от спонсори скатават някой лев така се изхранват после по медиите тръбят, че са номер едно професионалисти смях в залата. Постижение в алпинизма е когато изкачи връх без кислород, когато си минал от А до Я в алпинизма летни, зимни изкачвания катерене на стени, камини, тавани и. т. н. Цялата истина че технически, тактически, физически, психически Не са подготвени затова гилдията не ги признава тези височинни туристи всичко е за пари, бизнес. Извинявам се ако съм засегнал някого но това е истината. Бог да го прости, да почива в мир.

    Коментиран от #16

  • 13 Перо

    12 2 Отговор
    Истината е в съдебните отговорности и застраховката. А фирмата организатор може да загуби печалбата,при вина в организацията и техническото оборудване. Всичко е свързано с много трудни експертизи,чуждо разследване и международни съдилище с големи пари. Жалко за човека,лека му пръст,нищо не може да го върне!
  • 14 Кинтов

    8 2 Отговор
    Паръта прай борбъта всички изкачват високите върхове за пари всеки умрял там е умрял по своя вина
  • 15 ДрБр

    4 1 Отговор
    Истината е че това няма много мозък!
  • 16 Върни се в училище

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "Sky-blue":

    Едно е сигурно и това е, че си много неграмотен.

    Коментиран от #18

  • 17 ДрБр

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ужасът":

    Тя е специалист! Ванга!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Стрелата

    18 6 Отговор
    1 седмица дрънкат за някъв дето решил да си прави кефа голяма трагедия а всеки ден в бгто умират хора от Глад не от ковид ейййй изтрещтяли сте тотално

    Коментиран от #32

  • 20 Стрелата

    3 0 Отговор
    Главоциии
  • 21 Шперплат

    11 6 Отговор
    Изобщо, кой го интересува как е умрял тоз..
  • 22 Чичо Тони

    18 0 Отговор
    Истината е, че това за въжето няма как да се разбере (8000м+).
  • 23 Абе

    2 0 Отговор
    БЪЛГАРО_ПАКИСТАНСКА РАБОТА!!!!
  • 24 Хасму кар

    4 0 Отговор
    Квото и да се каже вече,човека няма да се върне ...
  • 25 Диксън

    5 16 Отговор
    Как никой никой не каза една добра дума, ве!? Дее*а и смешниците неграмотни...Диви селяни се упражняват на компютъра....А да целувате на Путин ∆упето по цял ден е друго, а?

    Коментиран от #26

  • 26 Тих бял Дунав

    13 2 Отговор

    До коментар #25 от "Диксън":

    Ако някой реши да преплува Дунав и се удави, и на него ли да ръкопляскаме??? Тез не са герои, а търсачи на слава, комплесари иииии в много редки случаи търсачи на силни усещания-адринохолици

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Pompey

    8 0 Отговор
    Е нз, кой виновен кой не. Човека го няма. К2 не е айфеволата кула. Ходи се с мисълта, че си рискуваш живота и понякога наистина го губиш. Шерпите си изкарват хляба с такива оптимисти, покорители. Колкото и да е не е в техен интерес да им мре прехранта. Грешки се случват. Нехайство винаги има, сигурно и във Швейцария, но факта е че сам си преценил да отидеш на смъртоносно място.
  • 29 Анджело

    10 0 Отговор
    Да се праща комисия начело с Красен Кралев на всеки 3 медеца да проверяват въжетата
  • 30 Папо

    6 1 Отговор
    Писах и преди,но явно истината не се харесва.Аз съм катерач а не алпинист.Преди всяко катерене проверявам цялото си оборудване сантиметър по сантиметър,това е закон предполагам валиден и за братовчедите алпинисти.Въжето се стиска с едната ръка а другата го тегли.При бучка,бибунка,изтъняване,одебеляване,усукване и разкъсване въжето се изхвърля.Няма вечно въже ползвам маркови и скъпи,но вечни няма.Скобите също се проверяват дали затварят добре.Въпроса е на живот и смърт,като при оръжията.Адски непрофесионално и неграмотно е да се обвинява фирмата предоставила оборудването,защото тя не носи отговорност.Отговорността се поема от мен лично и само от мен и е документирано
  • 31 Квадратен кръг

    1 1 Отговор
    Истината е някъде там и май ще остане неразкрита ! Победа на силния дух в смъртта или жив при семейството и приятелите ? Това ли е избора ?
  • 32 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Стрелата":

    Айде обърни го на Бойко Борисов, Глупи! Освен да плюеш по форумите сигурно и до 4-ти етаж не можеш да се изкачи!
    Лека му пръст на човека, имал е цел, уви, не я е постигнал!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 сиси

    1 0 Отговор
    До коментар от Папо и за вьжетата ли не е отговорна фирмата ,Има хора от други експедиции които казват че вьжетата някьде са няколко -т, е,стари и нови а другаде -липсват изцяло , По Хималайските планини контрол няма , Изглежда фирмата е отговорна само да прибере тльстите пачки ,