Last news in Fakti

10 Февруари, 2021 17:29 1 200 2

Спешна среща на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио

  • мори-
  • среща-
  • сексизъм-
  • олимпийски игри-
  • организационен комитет

Причината е публичното недоволство срещу председателя Йоширо Мори

Спешна среща на Организационния комитет на Олимпийските игри в Токио - 1
Снимка: БГНЕС

Организационният комитет на Олимпийските игри в Токио ще проведе спешно заседание в края на седмицата заради публичното недоволство срещу председателя Йоширо Мори, съобщава телевизия NHK.

Най-вероятно Мори ще бъде критикуван за сексисткия език, който използва миналата седмица, когато заяви, че директорските срещи с участието на жени отнемат повече време от нормалното. Тогава той подчерта, че дамите имат навика да се съревновават една срещу друга във всеки удобен момент и че времето им за изказ трябва да бъде ограничавано.

Няколко дни по-късно Мори се извини и оттегли коментара си, но в ерата на социалните мрежи това е твърде късно и близо 390 доброволци за Токио 2020 се оттеглиха, а организаторите получиха повече от 4500 оплаквания срещу председателя. В същото време беше организирана и онлайн петиция за оставката на председателя на организационния комитет, събрала 140 хиляди подписа.

Към момента няма оттеглили се спонсори, но някои се дистанцираха от коментара на Мори, а от застрахователната компания "Нипон" обявиха, че са разочаровани от случилото се.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    1 0 Отговор
    Ами не е излъгал.

    Коментиран от #2

  • 2 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лост":

    Не само, че не е излъгал, изказал се е доста меко.