Last news in Fakti

6 Март, 2021 10:23 2 526 7

Трагична смърт застигна американска хокейна легенда

  • марк павелич-
  • кончина-
  • психиатрична клиника

Тялото Марк Павелич е било открито през изминалата нощ от служителите на психиатричната клиника в Соук Сентър, където е бил настанен

Трагична смърт застигна американска хокейна легенда - 1
Марк Павелич вдясно, снимка: Florida News Times

Тялото на олимпийския шампион Марк Павелич е било открито през изминалата нощ от служителите на психиатричната клиника в Соук Сентър (щата Минесота). Към момента не е ясна причината за смъртта на 63-годишния бивш хокеист.

Павелич е бил настанен за лечение в психиатрията през миналата година, след като бе съден за нанесен побой над свой съсед, който се озовал в болница със счупени ребра. Пред съда е станало ясно, че той е имал параноя и психологическо заболяване, причинени от мозъчна травма.

Марк Павелич е част от легендарния отбор по хокей на лед на САЩ, който на олимпийските игри в Лейк Плесид, щата Ню Йорк, през 1980 година завоюва златните медали, след изненадваща победа с 4:3 над фаворита СССР. Успехът е наречен "Чудото на леда". Павелич прави решителното подаване за победния гол на Майк Ерузиони в сблъсъка срещу Съветския съюз. Преди началото на най-големия спортен форум „сборная“ е в серия от 27 победи, едно равенство и една загуба на Олимпийски игри и е спечелила титлите през 1964, 1968, 1972 и 1976 година. Едва дни преди началото на Лейк Плесид`80 пък побеждава "янките" с 10:3.

Постижението на американския отбор, съставен от колежани, е вдъхновил създаването на игрални и документални филми, а всички играчи от състава придобиват статут на легенди. Впоследствие Марк Павелич заиграва за Ню Йорк Рейнджърс в НХЛ, а след това носи екипите на Минесота Норт Старс и Сан Хосе Шаркс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павелич?

    6 1 Отговор
    Този ще е хърватин-усташ..
  • 2 Предложението

    2 2 Отговор
    Психично състояние на афект леки и продължителни колики лек задух и жега лек сърдечен арест или сърдечна недостатъчност и удвояване на сърдечната дейност и избягването на диагностични грешки при бъбречни и сърдечносъдови заболявания и епилептични припадъци и алергични реакции с летален изход и колапс постоянни паник атаки и халюцинации с параноя и дезориентация психично разстройство характеризиращо се с нарушение на мисловната дейност граничещо с социопатия и деменция фригидност полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на полова неудовлетвореност и студенина състояние на афект .
  • 3 Стамат магарето

    3 1 Отговор
    Да взима пример град Козлодуй
  • 4 Активист на БКП

    5 2 Отговор
    Много дрога в USA спорта! Серена Уилямс,сестра и....
  • 5 Пустиняк

    1 4 Отговор
    Ама как надуха шошоните на рашките тогава!А?
    Треньорът на този отбор от колежани-Х .Брукс мисля се казваше също така
    загина при загадъчни обстоятелства.Хм.
    Нищо не искам да кажа,ама едни мисли ми минават през ума...

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Родна реч

    0 0 Отговор
    Психологически заболявания не съществуват, виж психиатрични има. Някой да го обясни на Павел.